Χρήστος Μπαρλιάς: Οι πολιτικοί είναι περαστικοί, εμείς παράγουμε

Ο συνεταιριστής που γνωρίζει τον αγροτικό κόσμο καλύτερα και από την τσέπη του

Χρήστος Μπαρλιάς: Οι πολιτικοί είναι περαστικοί, εμείς παράγουμε

Από οικογένεια αγροτών, ο γεωργοκτηνοτρόφος, όπως αυτοσυστήνεται, Χρήστος Μπαρλιάς, πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Κορίνθου, καμαρώνει που κατάφερε να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που η κυβέρνηση δεν «θέλει», δηλαδή τους «μεγαλοαγρότες».

«Ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, είπε ότι θέλει τους μικρούς αγρότες. Εγώ, δηλαδή, που κάνω τζίρο 180.000 ευρώ τον χρόνο, δεν τον ενδιαφέρω; Αυτή η χώρα είναι φτιαγμένη μόνο για δημοσίους υπαλλήλους. Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι πολλοί, όπως λένε μερικοί, αλλά δεν κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Και εμείς που παράγουμε πλούτο, δε μας θέλουν», λέει απορημένος. Στη σύγχρονη μονάδα με πρόβατα που διαθέτει, παράγει γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή παγωτού. «Κάνω, όμως, και ελαιόλαδο πιστοποιημένο, που πηγαίνει για εξαγωγή» εξηγεί. Το ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Κορίνθου πουλιέται συσκευασμένο στα ράφια της Ιταλίας, «κάτι σαν να προσπαθείς να πουλήσεις αυτοκίνητα στη Γερμανία» λέει αστειευόμενος. Ο Χρήστος Μπαρλιάς είναι μεγάλος πολέμιος της συνήθειας να φεύγει το ελληνικό ελαιόλαδο στην Ιταλία ή αλλού, κυρίως χύμα, ή ακόμα και να πουλιέται χωρίς ονοματεπώνυμο εντός συνόρων, γιατί έτσι δεν προστατεύεται το προϊόν.

Αντίθετα από πολλούς συναδέλφους του, διατηρεί την ψυχραιμία και το χιούμορ του, μια συνταγή που προτείνει έτσι και αλλιώς «για μπορείς να τα βγάλεις πέρα».

Συνεταιριστής από τα γενοφάσκια του ο -εκτός των άλλων- Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ, λέει πως η κυβέρνηση κάνει λάθος που δεν συζητά με τους θεσμικούς φορείς των αγροτών, την ΠΑΣΕΓΕΣ ή τον ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων). «Με εμάς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα η κυβέρνηση, γιατί έχουμε στοιχεία και απαντήσεις συγκεκριμένες για όσα λέει».

Ίσως θέλει να κρατήσει αποστάσεις από τους συνεταιρισμούς, εξαιτίας όσων λέγονται για αυτούς, αντιτείνω. «Ζούμε σε μια εποχή που όλα αμφισβητούνται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο, στην πλήρη απαξίωση. Ο Κατρούγκαλος είπε ότι οι συνεταιρισμοί είναι συνώνυμο της διαφθοράς. Μα ποιος χρέωσε τους συνεταιρισμούς, οι πολιτικοί τους χρέωσαν. Όταν ήθελε το κράτος να κάνει παρέμβαση στον αγροτικό κόσμο, έλεγε στους συνεταιρισμούς πάρτε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο. Όμως, την κομματικοποίηση τελικά την πλήρωσαν οι συνεταιρισμοί, που τώρα χρωστάνε. Όποιοι δελεάστηκαν, τώρα έχουν μπατάρει, σαν βάρκες. Εγώ δεν πίστεψα ποτέ τους πολιτικούς, αυτοί είναι περαστικοί, εμείς παράγουμε».

«Οι συνεταιρισμοί που θέλουν να επιβιώσουν, έχουν οι ίδιοι ξεκαθαρίσει τα οικονομικά και τα άλλα προβλήματά τους. Δεν περιμένουν να τους το πουν οι υπουργοί»

Το επιτυχημένο παράδειγμα του ΑΣ Κορίνθου

Ο Χρήστος Μπαρλιάς γνωρίζει τον αγροτικό κόσμο καλύτερα από την τσέπη του, ξέρει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ισορροπίες και ιδιαιτερότητες που πρέπει να λαμβάνεις υπόψιν σου. «Να ξέρεις μέχρι που φτάνουν τα χέρια σου, να μην αιθεροβατείς» συμβουλεύει.

Αμέσως μετά επιστρέφει στο θέμα της στάσης των κυβερνήσεων απέναντι στους αγρότες, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. «Όλοι οι υπουργοί λένε το ίδιο στιχάκι μόλις αναλάβουν, “ο πρωτογενής τομέας είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης”, αλλά είναι άλλο να το λες, άλλο να το πιστεύεις και άλλο να το εφαρμόζεις».

Μόνο η αλληλοϋποστήριξη και η συνεργασία μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις, πιστεύει ο κ. Μπαρλιάς. Αυτός είναι και ο λόγος που αγωνίστηκε με θέρμη για τη σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος.

Στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού συνεταιρισμού Κορίνθου, βλέπεις στην πράξη την εφαρμογή της ιδέας της συνεργατικής εμπορίας προϊόντων. Στο κατάστημα χονδρικής και λιανικής, που έχει στηθεί από τον πρόεδρο, πωλούνται εξαιρετικά συνεταιριστικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Φασόλια Πρεσπών, φάβα και ντοματοχυμός διπλής συμπύκνωσης Σαντορίνης, φακές Βοΐου, λάδι Κορίνθου φυσικά, αλεύρια, μακαρόνια και πολλά ακόμα, σε μεγάλες συσκευασίες και τιμές που θα ζήλευαν οι Αθηναίοι καταναλωτές. Η δημιουργία ενός brand name συνεταιριστικού με κύρος και αξιοπιστία στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός Κορίνθου, παρά την κακή οικονομική συγκυρία, καταφέρνει να έχει θετικό ισολογισμό, έχοντας τον τζίρο του κατά 12% την τελευταία πενταετία. «Οι συνεταιρισμοί που θέλουν να επιβιώσουν, έχουν οι ίδιοι ξεκαθαρίσει τα οικονομικά και τα άλλα προβλήματά τους. Δεν περιμένουν να τους το πουν οι υπουργοί», λέει.

Ο Χρήστος Μπαρλιάς πρόσφατα έβαλε μπροστά ένα ακόμα project. Είναι ένας από τους πρωτεργάτες του Σύνδεσμου Επιχειρήσεων του Αγροτικού Τομέα (ΣΥΝΕΠ), στον συμμετέχουν 20 αγροτικές οργανώσεις µε εµπορική δραστηριότητα και µερίδιο 70% του συνολικού συνεταιριστικού τζίρου. Ο ΣΥΝΕΠ δημιουργήθηκε τον Νοέμβρη του προηγούμενου χρόνου, με στόχο να αξιοποιηθούν «τα διδάγματα του παρελθόντος στο δύσκολο παρόν».

Τάνια Γεωργιοπούλου