Χόγκαν: Να τηρηθεί η ονομασία ΠΟΠ “Ελιά Καλαμών”

Πιέσεις Περιφέρειας Πελοποννήσου για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας

Την τήρηση της ονομασίας ΠΟΠ “Ελιά Καλαμών” ζητεί με απάντησή του σε Έλληνα ευρωβουλευτή ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημειώνει: 
«Η ονομασία “Ελιά Καλαμάτας” καταχωρίστηκε ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) στις 21 Ιουνίου 1996 κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/96 της Επιτροπής. Σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, οι καταχωρισμένες ονομασίες προστατεύονται, μεταξύ άλλων, από κάθε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση για προϊόντα που δεν καλύπτονται από την καταχώριση, εφόσον τα προϊόντα αυτά είναι συγκρίσιμα με τα προϊόντα που έχουν καταχωρισθεί με την ονομασία αυτή. Τούτο περιλαμβάνει την περίπτωση κατά την οποία η καταχωρισμένη ονομασία είναι μεταφρασμένη. Η προστασία αυτή ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι επιχειρηματίες που δεν τηρούν τις προδιαγραφές για την εν λόγω ΠΟΠ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής παραγωγής, δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ονομασία «Kalamata olives» στην ΕΕ. Εξάλλου, η σωστή αναφορά στην ποικιλία φαίνεται να είναι “Ελιές Καλαμών”, που δεν είναι συνώνυμη με την καταχωρισμένη ονομασία. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν για εμπορικούς σκοπούς ονομασίες όπως «Kalamata olives» για ελιές που παράγονται εκτός της οριοθετημένης περιοχής της ΠΟΠ, υφίστανται τις συνέπειες της μη τήρησης των κανόνων της ΕΕ, όπως περιγράφει ο κ. βουλευτής».