140 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο από τον ΕΛΓΑ για εξόφληση ζημιών 2016

Στην εξόφληση όλων των αποζημιώσεων του 2016 πρόκειται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο ΕΛΓΑ.

Πληρωμή ΚΟΕ-ΠΣΕΑ ύψους 487.000 ευρώ από τον ΕΛΓΑ

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα καταβληθούν σε γεωργούς και κτηνοτρόφους όλες οι αποζημιώσεις του προηγούμενου έτους, που εκκρεμούν, και υπολογίζονται περίπου στα 140 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, τη Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς χιλιάδων δικαιούχων περίπου 17 εκατ. ευρώ. «Η πληρωμή αφορά ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του 2016 και κάποιες του 2017», αναφέρει ο κ. Κουρεμπές. Σε ερώτησή μας αν ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές για αποζημιώσεις του 2016, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μας εξηγεί: «Δεν ολοκληρώθηκαν. Με αυτή την πληρωμή έχει εκκαθαριστεί πάνω από το 50% του 2016, απλώς κάποια υποκαταστήματα, στην περιοχή των οποίων δεν είχαν σημειωθεί πολλές ζημιές το προηγούμενο έτος, ξεκίνησαν να εκκαθαρίζουν φετινές ζημιές».

Επιπλέον, ο κ. Κουρεμπές τόνισε ότι η επόμενη πληρωμή αποζημιώσεων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα που διανύουμε και θα αφορά ζημιές του 2016. «Υπολογίζουμε ότι οι τελευταίες πληρωμές αποζημιώσεων που αφορούν το προηγούμενο έτος θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου και, παράλληλα, θα πληρώνονται –όσο μας επιτρέπει και ο προϋπολογισμός– και ζημιές τους 2017. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις μας, τα υπόλοιπα των αποζημιώσεων του 2016 υπολογίζουμε ότι ανέρχονται περίπου στα 140 εκατ. ευρώ. Άρα, συνολικά, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα καταβληθεί το ποσό που προαναφέραμε».

Στη σημερινή πληρωμή, ο νομός με το μεγαλύτερο ποσό αποζημιώσεων είναι η Κορινθία (3,1 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν η Ηλεία (1,8 εκατ. ευρώ), η Πέλλα (1,5 εκατ. ευρώ), η Αχαΐα (1,3 εκατ. ευρώ) και η Λάρισα (1,3 εκατ. ευρώ). Για ζημιές του 2017 πληρώθηκαν οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Καβάλας, Κοζάνης και Δράμας.

Εν αναμονή της παράτασης ασφαλιστικών εισφορών

Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι από τον ΕΛΓΑ έχει ανακοινωθεί η παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έως τις 31 Ιουνίου, ακόμα δεν έχει εκδοθεί το απαραίτητο ΦΕΚ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που θα θέσει και τυπικά σε ισχύ την απόφαση του Οργανισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η σημερινή πληρωμή (Μ. Πέμπτη) να μην περιλαμβάνει τους μη ασφαλιστικά ενήμερους παρά την ανακοίνωση της παράτασης. Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ έλαβε την παραπάνω απόφαση εκτιμώντας ότι, για αντικειμενικούς λόγους, υπήρξαν παραγωγοί που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που έληγε στις 31 Μαρτίου 2017.

Με την παράταση που δόθηκε, οι παραγωγοί όλης της χώρας διευκολύνονται στην τακτοποίηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων χωρίς να χάσουν τη δυνατότητα να καταστούν δικαιούχοι τυχόν αποζημιώσεων που τους αναλογούν.

Με δεδομένο ότι μετά τις 30 Ιουνίου 2017 δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση, οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές το 2016 θα πρέπει εντός της προθεσμίας αυτής να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2016, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Ειδικότερα, οι παραγωγοί που έχουν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς την εξουσιοδότηση και τη χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον ΕΛΓΑ και για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η είσπραξη του συνόλου ή μέρους της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έως τις 30/06, θα πρέπει να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛΓΑ ΜΠ716, στην Τράπεζα Πειραιώς, το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς έτους 2016, προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.