Στο 1,40 ευρώ το κιλό, η κατώτατη τιμή πώλησης για κορινθιακή – Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης ΥΠΑΑΤ

Τη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού για απόσυρση των αποθεμάτων της κορινθιακής σταφίδας και τον ορισμό της κατώτατης τιμής πώλησης του στο 1,40 ευρώ το κιλό, απέσπασαν οι  Ενώσεις και οι Ομάδες των σταφιδοπαραγωγών κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο.

Όπως επεσήμανε στην  «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, η συγκεκριμένη εξέλιξη, αποτελεί δικαίωση του αγώνα που έχει καταβληθεί από την πλευρά των Ενώσεων για να λυθεί το θέμα και να στηριχτεί ο σταφιδοπαραγωγός και το προϊόν.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο, ο υπουργός έκανε πρόταση να αποσυρθούν τα αποθέματα και η τιμή της σταφίδας να μην πέσει η τιμή κάτω από το 1,40 ευρώ το κιλό. Η πρόταση αυτή, όπως ανέφερε, με κάποιες εξαιρέσεις (διαφώνησαν ορισμένοι μεταποιητές), έγινε αποδεκτή και το μόνο που μένει είναι να βρεθεί ο τρόπος που το Δημόσιο θα απορροφήσει τα αποθέματα σταφίδας.

Εξάλλου, απαντώντας  σε σχετική ερώτηση στη Βουλή , ο υπουργός είχε τονίσει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τους σταφιδοπαραγωγούς είναι δεδομένη και για το σκοπό αυτό έχει διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους ώστε να καλυφθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Μάλιστα ο κ. Λιβανός εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά του, στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς, έχει αρνητική θέση και δεν επιτρέπει την απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας. «Δυνατότητα απόσυρσης λοιπόν δεν υπάρχει. Δεν μας δίνει τη δυνατότητα η ΕΕ», επεσήμανε ο υπουργός, απαντώντας στη σχετική ερώτηση.