16χρονοι μαθητές λανσάρουν προϊόν δημητριακών με βάση τη Ζέα

Προτάσεις από ελληνικές και ξένες εταιρείες να τοποθετήσουν το προϊόν στα ράφια τους δέχεται η νεοσυσταθείσα εταιρεία των μαθητών, με την επωνυμία Project-Z

Ο «ζείδωρος» είναι αυτός που δωρίζει ζωή. Το Zedoro είναι ένα καινοτόμο, για τα διεθνή δεδομένα, προϊόν με πρώτη ύλη το δίκοκκο σιτάρι, που –αν δεν έρχεται να δώσει ζωή– σίγουρα δίνει ελπίδα σε μια χώρα, της οποίας η επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο ναδίρ.

Αποτελεί εμπορικό «τέκνο» της Project-Ζ, μιας εταιρείας που έχει στο τιμόνι της 16χρονους μαθητές Λυκείου, οι οποίοι μέσα σε ελάχιστους μήνες κατάφεραν όχι μόνο να στήσουν τη δική τους επιχείρηση, αλλά να παράξουν και να τυποποιήσουν το δικό τους προϊόν, με πρώτη ύλη προερχόμενη από την ελληνική γη.

16χρονοι μαθητές λανσάρουν προϊόν δημητριακών με βάση τη <a href=Ζέα " width="700" height="525" srcset="https://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2016/07/16xronoi-mathites-lansaroun-proion-dhmhtriakwn-me-vash-th-zea-4.jpg 700w, https://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2016/07/16xronoi-mathites-lansaroun-proion-dhmhtriakwn-me-vash-th-zea-4-150x113.jpg 150w, https://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2016/07/16xronoi-mathites-lansaroun-proion-dhmhtriakwn-me-vash-th-zea-4-300x225.jpg 300w, https://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2016/07/16xronoi-mathites-lansaroun-proion-dhmhtriakwn-me-vash-th-zea-4-80x60.jpg 80w, https://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2016/07/16xronoi-mathites-lansaroun-proion-dhmhtriakwn-me-vash-th-zea-4-265x198.jpg 265w, https://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2016/07/16xronoi-mathites-lansaroun-proion-dhmhtriakwn-me-vash-th-zea-4-696x522.jpg 696w, https://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2016/07/16xronoi-mathites-lansaroun-proion-dhmhtriakwn-me-vash-th-zea-4-560x420.jpg 560w" sizes="(max-width: 700px) 100vw, 700px" />

Υπό το εμπορικό brand name Zedoro, η εταιρεία των 16χρονων επίδοξων επιχειρηματιών συστήνει στην αγορά ένα αποκλειστικά ελληνικό προϊόν σε όλο του το DNA: μπάρες και μπουκιές δημητριακών με πρώτη ύλη το δίκοκκο σιτάρι Ζέας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή βιομηχανία τροφίμων, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του ελληνικού λιανεμπορίου, αλλά και διεθνών αγοραστών. Ήδη, μάλιστα, η ομάδα των ανήλικων επιχειρηματιών έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων –με αφετηρία εντός και εκτός Ελλάδας–, προκειμένου το προϊόν να φτάσει στα ράφια του λιανεμπορίου.

Το ενδιαφέρον αυτό επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη Food Expo, όπου οι μαθητές λάνσαραν, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, το προϊόν τους, εισπράττοντας εκτός από τη μεγάλη αποδοχή των επισκεπτών και ζωηρό εμπορικό ενδιαφέρον.

Η καινοτομία του Zedoro, που «μυρίζει Ελλάδα» σε όλα τα στάδια της παραγωγής του, έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, μια εταιρεία παρασκευάζει μπάρες και μπουκιές δημητριακών (τα «zeabars» και τα «zeabites»), που έχουν ως πρώτη ύλη το δίκοκκο σιτάρι Ζέας και όχι βρώμη ή σιτάρι.

Ελπίδα

«Το Zedoro γεννήθηκε από το δίκκοκο σιτάρι Ζέας και η Ζέα γεννήθηκε στους κόλπους της αρχαίας Ελλάδας. Παράλληλα, όλες οι πρώτες ύλες του προϊόντος προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς. Αυτός είναι ο λόγος της υπεροχής του προϊόντος, που έρχεται να αναδείξει πως η υγιεινή διατροφή ‘‘κάνει παρέα’’ με τη νοστιμιά», αναφέρει μιλώντας στην «ΥΧ» η οικονομολόγος, καθηγήτρια Οικονομικών των μαθητών που «γέννησαν» την Project-Z και το Zedoro, Ελένη Ιωάννου.

16χρονοι μαθητές λανσάρουν προϊόν δημητριακών με βάση τη Ζέα

«Σε μια περίοδο που η επιχειρηματικότητα δαιμονοποιείται, μια παρέα μαθητών βρίσκει τη μόνη διέξοδο από την κρίση που δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», μας μεταφέρει η κα Ιωάννου, αναφερόμενη στη δημιουργία της Project-Z.

Σύμφωνα με την κα Ιωάννου, οι μαθητές έχουν στα χέρια τους πλέον ένα ολοκληρωμένο προϊόν, το οποίο ήδη έχουν κατοχυρώσει ως brand name και ήδη πωλείται στο σχολικό κυλικείο. Όπως εξήγησε η ίδια, τόσο η προμήθεια της πρώτης ύλης όσο και η παραγωγή του τελικού προϊόντος έγινε σε συνεργασία με Έλληνα παραγωγό και ιδιωτική ελληνική επιχείρηση μεταποίησης τροφίμων, με τη μορφή χορηγίας.

Η νεόκοπη Project-Z είχε την ευθύνη και «έτρεξε» όλα τα ενδιάμεσα στάδια, από τη συσκευασία και τη διαφήμισή του μέχρι την ιστοσελίδα του.

Η τροφή ως φάρμακο

H Project-Z, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, έχει ως στόχο την προβολή των ελληνικών τροφίμων στις διεθνείς αγορές, αντλώντας έμπνευση από τη φράση του Ιπποκράτη «Η τροφή σου είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου είναι η τροφή σου». Έτσι, η ομάδα αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στον σχεδιασμό, στην παραγωγή και στην εμπορία ελληνικών τροφίμων, με πρώτη ύλη το δίκοκκο σιτάρι της Ζέας, ένα πανάρχαιο ελληνικό δημητριακό, που χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους οι Αρχαίοι Έλληνες. Στο τελικό προϊόν (μπάρες και μπουκιές δημητριακών με USP –Unique Selling Proposition– το δίκοκκο σιτάρι Ζέας) έχει προστεθεί μπισκότο και ταχίνι ή ξηροί καρποί, συνδυασμός στον οποίο οι μαθητές κατέληξαν μετά από έρευνα της αγοράς και μετά από πολλές δοκιμές συνταγών.

16χρονοι μαθητές λανσάρουν προϊόν δημητριακών με βάση τη Ζέα Η Project-Z, η επιχείρηση των 16 μαθητών της Β΄ Λυκείου 2015-2016 του Β’ Αρσάκειου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της «Εικονικής Επιχείρησης» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, του Junior Achievement Greece, που πραγματοποιείται σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, και έχει την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Τo Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων Junior Achievement Greece αποτελεί τον φορέα του Junior Achievement Europe και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που προάγουν την επιχειρηματική σκέψη των νέων και δημιουργούν δεσμούς μεταξύ των σχολείων και των επιχειρήσεων.

Η Project-Z αποτελεί δημιούργημα των εξής μαθητών: Μενέλαος Γεωργίου, Έλενα Μαρκοπούλου, Αγγέλικα Ευσταθοπούλου, Κωνσταντίνα Καρά, Άγης Παπαδόπουλος, Χρύσα Αναστασίου, Μυρτώ Γαλανοπούλου, Ελπίδα Δαλιάνη, Σοφία-Ζωή Ζήτση, Αριάδνη Μάκαρη, Aγγελική Παντελίδου, Γωγώ Σταρίδα, Μαρία Τσαπατσάρη, Υακίνθη Φωτοπούλου, Μάρα Ψύχα και Μαριέττα Γκίκα.