Αυτό το άρθρο είναι 4 μηνών

Στα 23 λεπτά το κιλό το βυνοποιήσιμο κριθάρι της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.

13/06/2024
3' διάβασμα
sta-23-lepta-to-kilo-to-vynopoiisimo-krithari-tis-zythopoiias-makedonias-thrakis-a-e-323607

Το σύνολο της φετινής παραγωγής και στην προσυμφωνημένη τιμή των 23 λεπτών ανά κιλό που τυγχάνει και η καλύτερη τιμή στην αγορά, θα απορροφήσει και φέτος η ΒΕΡΓΙΝΑ από τους παραγωγούς βυνοποιήσιμου κριθαριού με τους οποίους συνεργάζεται στο πλαίσιο του μοντέλου της συμβολαιακής καλλιέργειας.

Σε μια εποχή που το κοινό καλό απαιτεί τη συμπόρευση της υγιούς επιχειρηματικότητας με την εταιρική ευθύνη, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης πράττει το αξιακό της αυτονόητο, τηρώντας και φέτος στο ακέραιο τις συμφωνίες που έχει συνάψει με εκατοντάδες παραγωγούς κριθαριού βυνοποίησης, στο πλαίσιο του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας που εφάρμοσε στην Ελλάδα από το 2006.

Από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης χιλιάδες παραγωγοί, καλλιεργούνται περίπου 30.000 στρέμματα ετησίως και συγκομίζονται περί τους 14.000-15.000 τόνους κριθαριού, από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική και τη Λάρισα. Να υπογραμμίσουμε ότι η συμβολαιακή καλλιέργεια της εταιρίας προσφέρει σταθερό εισόδημα και τεχνική υποστήριξη από τους γεωπόνους της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης στον παραγωγό, εξασφαλίζοντας προκαθορισμένες τιμές και βέλτιστη απόδοση για τα προϊόντα του. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και οικονομικής σταθερότητας, επιτρέποντας στους αγρότες να προγραμματίσουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους και να επενδύσουν με μεγαλύτερη σιγουριά στην καλλιέργειά τους ενισχύοντας έτσι την κυκλική οικονομία. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται στο ότι, παρά τις απώλειες των δύσκολων καιρών (πληθωρισμός, γεωπολιτική αστάθεια, ακρίβεια)  η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης θα απορροφήσει – όπως πάντα – το σύνολο της παραγωγής των συμβεβλημένων καλλιεργητών της, στην προσυμφωνημένη τιμή. Επιπλέον, η εταιρία θα συνεχίσει την πάγια πολιτική της για απευθείας συνεργασία με τους παραγωγούς, χωρίς την παρεμβολή εμπόρων ή μεσαζόντων, διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή τιμή για το κριθάρι που παράγουν. Επίσης, το πρόγραμμα και η μεθοδολογία που ακολουθεί η εταιρία είναι πιστοποιημένο κατά τα πρότυπα της ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιέργειας κριθαριού ζυθοποίησης σύμφωνα με το πρότυπο Agro 2.1 – 2.2, το οποίο είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο φιλοπεριβαλλοντικό σύστημα γεωργικής πρακτικής. Αυτό διασφαλίζει άριστης ποιότητας βυνοποιήσιμο κριθάρι, βασικό συστατικό μιας άριστης ποιοτικής μπύρας, της μπύρας ΒΕΡΓΙΝΑ. 

Τέλος, η εταιρία έχει καταφέρει μέσα στα χρόνια της συμβολαιακής καλλιέργειας να αυξήσει τη μέση στρεμματική απόδοση από 300kg σε 500kg  ανά στρέμμα και αυτό διότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης υιοθέτησε βελτιωμένες μεθόδους καλλιέργειας, πιο αποδοτικές τεχνικές και επέλεξε τις καταλληλότερες ποικιλίες κριθαριού. Το κριθάρι πλέον έχει φτάσει από το 2023 να έχει και συνδεδεμένη ενίσχυση (28,4 ευρώ ανά στρέμμα) το οποίο επετεύχθη και με τη σθεναρή διαμεσολάβηση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης και είναι έξτρα πηγή εισροών για τον παραγωγό. Η επιλογή των ποικιλιών είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στο μικροκλίμα της περιοχής και αυτό είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό και οδηγεί σε αυξημένη παραγωγικότητα και ποιοτικότερα προϊόντα με έμφαση στην ποιότητα και την αειφορία.

ΓΡΑΦΕΙ: