Με 25 λεπτά/κιλό ανοίγει την αγορά του σκληρού σιταριού η ΕΑΣ Βόλου

Να συμπαρασύρει το ιδιωτικό εμπόριο αξιοποιώντας προς όφελος των παραγωγών την ευνοϊκή, όπως διαφαίνεται, φετινή συγκυρία για το σκληρό σιτάρι επιχειρεί η ΕΑΣ Βόλου με την τιμή των 25 λεπτών/κιλό που ανακοίνωσε την Πέμπτη 11 Ιουνίου.

Η απόφαση λήφθηκε το μεσημέρι της ίδιας μέρας από το δ.σ. της Ένωσης και, όπως εξηγεί στο ypaithros.gr και στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος οι παραλαβές θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 13 Ιουνίου στα σιλό του Αγίου Δημητρίου Φερρών και του Στεφανοβικείου.

Η τιμή των 25 λεπτών/κιλό αφορά στα σιτάρια της πρώτης ποιοτικής κατηγορίας τα οποία ο ίδιος υπολογίζει ότι θα αναλογούν στο 80% των ποσοτήτων που συνολικά θα παραδοθούν. Τα υπόλοιπα σιτάρια θα τιμολογηθούν με 23 λεπτά/κιλό.

Άμεση πληρωμή

Σε κάθε περίπτωση η πληρωμή των παραγωγών θα γίνεται άμα τη παραδώσει ενώ στόχος της Ένωσης είναι να συγκεντρώσει περί τους 10.000 τόνους σκληρού σιταριού από 7.500 τόνους πέρυσι. Για το σκοπό αυτό μάλιστα και προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αποθηκευτικός χώρος η Ένωση προσανατολίζεται να «κλείσει» τις φετινές παραλαβές κριθαριού στους 2.500 τόνους. Το κάλεσμα, όπως διευκρινίζει ο κ. Πρίντζος, αφορά όλους τους καλλιεργητές σιταριού, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη της Ένωσης ή όχι.

Ασυνήθιστα «ήσυχη» η αγορά

Η παρέμβαση της ΕΑΣ Βόλου είναι ουσιαστικά η πρώτη τοποθέτηση σε μια κατά τα άλλα ασυνήθιστα ήρεμη για την εποχή αγορά. Όπως αναφέρουν στο ypaithros.gr έμπειρα στελέχη του χώρου, άλλες χρονιές αυτό το διάστημα είχαν ήδη κλειστεί οι πρώτες «δουλειές» με συμβόλαια εκτελέσιμα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Αντίθετα, φέτος μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία εμπορική πράξη κάτι το οποίο πρέπει να αποδοθεί στα άστατα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών τα οποία προκαλούν και κάποιες μικροκαθυστερήσεις στις εργασίες της συγκομιδής.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για την αγορά του σκληρού σιταριού στο φύλλο της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 12 Ιουνίου στα περίπτερα όλης της χώρας.