Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο – Κριτήρια και δικαιούχοι

Υπεγράφη τη Δευτέρα 22/8, σύμφωνα με ανάρτηση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η απόφαση για τα κριτήρια και τους όρους επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) του πετρελαίου κινητήρων που χρησιμοποιείται στη γεωργία. Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση «Πιστώνονται άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών τα ποσά της επιστροφής».
 
O υφυπουργός τονίζει δε ότι : «η Κυβέρνηση επαναφέρει την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο ύστερα από 6 χρόνια».
 
Δικαιούχοι της επιστροφής είναι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως την 15η Ιουλίου 2022 και έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για τα έτη 2Ο21 και 2Ο22, οι οποίοι θα λάβουν άμεσα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα δικαιούμενα ποσά, χωρίς αίτηση ή υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών. Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει.
 
Σταθερή στην πολιτική στήριξης του πρωτογενούς τομέα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέσπισε με ειδική διάταξη το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο του επιστρεπτέου ποσού με οφειλές προς το Δημόσιο, διασφαλίζοντας ότι θα καταβληθούν στο ακέραιο τα δικαιούμενα ποσά Ε.Φ.Κ. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε αύξηση του ποσού που θα κατανεμηθεί από 60 σε 70 εκατομμύρια ευρώ.