Στα 39 λεπτά η τιμή παραγωγού για το σκληρό σιτάρι στο διαγωνισμό της ΕΑΣ Βόλου

των Γιώργο Ρούστα και Γιάννη Τσατσάκη

Το ανοδικό μομέντουμ της εγχώριας αγοράς σκληρού σιταριού επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που διενήργησε τη Δευτέρα 31 Ιουλίου η ΕΑΣ Βόλου.

Ο Συνεταιρισμός ήρθε σε συμφωνία με τον θεσσαλικό εμπορικό οίκο Ζέικου για τη διάθεση περίπου 2.800 τόνων στην τιμή των 420 ευρώ/τόνο, νούμερο που «μεταφράζεται» σε 39 λεπτά/κιλό στον παραγωγό.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει πετύχει μέχρι σήμερα αγροτική οργάνωση πανελλαδικά, σε συνέχεια των πρόσφατων διαγωνισμών που πραγματοποίησαν οι ΕΑΣ Διδυμότειχου- Έβρου και ΕΑΣ Ορεστιάδας, όπου η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε σε 36 και 34,5 λεπτά/κιλό αντίστοιχα.

Σημειωτέον ότι η ΕΑΣ Βόλου έχει δώσει ήδη στους παραγωγούς προκαταβολή 20 λεπτά το κιλό και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα γίνει η εκκαθάριση με την επιπλέον τιμή των 19 λεπτών το κιλό.

Όπως ανέφερε στο ypaithros.gr ο πρόεδρος της Ένωσης, Στέφανος Διακουμής, «η τελική συμφωνία αφήνει ικανοποιημένους τους παραγωγούς και επιβεβαιώνει τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια».

Πέντε οι προσφορές

Να σημειωθεί ότι υποβλήθηκαν συνολικά πέντε προσφορές, δύο μάλιστα ήταν πολύ κοντά στην προσφορά του κ. Ζέικου, ενώ η περσινή σοδειά πουλήθηκε τον φετινό Μάρτιο στον κ. Μάρκου στην τιμή των 32,5 λεπτών.

Όσον αφορά στο κριθάρι, οι συνολικά 1.300 τόνοι προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών, ως ζωοτροφές, των μελών του Συνεταιρισμού.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει σχετική διαγωνιστική διαδικασία για τις ποσότητες του καλαμποκιού που θα περισσέψουν, αφού πρώτα καλυφθούν οι ανάγκες των κτηνοτρόφων.