Στους 430.000 τόνους η φετινή παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας, αύξηση 10% στις εκτάσεις βλέπει το WPTC

Για την καλύτερη ίσως σεζόν των τελευταίων χρόνων, όσον αφορά την παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στη χώρα μας, κάνει λόγο το WPTC (Παγκόσμιο Συμβούλιο Βιομηχανικής Ντομάτας) στις τελευταίες επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του για τη συγκομιδή του 2020-2021 σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η εγχώρια παραγωγή διαμορφώθηκε τελικά στους 430.000 τόνους και η καμπάνια εξελίχθηκε δίχως προβλήματα, με εξαίρεση τις βροχοπτώσεις στο τέλος της σεζόν που επηρέασαν τις πιο όψιμες περιοχές. Μάλιστα, το WPTC προβλέπει ότι την επόμενη σεζόν θα σημειωθεί μια αύξηση της τάξης του 10% στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία του WPTC επιβεβαιώνουν, επίσης, τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν φέτος οι ιβηρικές χώρες. Στην Ισπανία, όπου οι παραλαβές ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα, η συνολική παραγωγή υπολογίζεται σε 2,65 εκατ. τόνους, καθώς οι αποδόσεις ήταν μεσοσταθμικά χαμηλότερες κατά 20% σε σύγκριση με μια «κανονική» χρονιά, αν και οι ποιότητες παρέμειναν σε γενικές γραμμές καλές.

Αντίστοιχα, στην Πορτογαλία, η παραγωγή υπολογίζεται σε 1,26 εκατ. τόνους, καθώς οι αποδόσεις, κυρίως στις πρώιμες ποικιλίες, ήταν απογοητευτικές, έστω και αν βελτιώθηκαν σταδιακά στην πορεία. Κι εδώ, πάντως, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών που παραδόθηκαν ήταν αρκετά υψηλά. Σε επίπεδο ΕΕ, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 350.000 τόνους σε σύγκριση με πέρυσι.