Στα 45 ευρώ/τόνο ανεβάζει τους δασμούς στις εξαγωγές μαλακού σιταριού η Ρωσία από τον Μάρτιο

Το ενδεχόμενο αύξησης των δασμών, που μόλις πριν λίγες εβδομάδες επέβαλε στις εξαγωγές μαλακού σιταριού, φέρεται να εξετάζει ήδη η ρωσική κυβέρνηση, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εγχώριες τιμές.
Λίγο πριν φύγει το 2020, η Μόσχα ανακοίνωσε μια έκτακτη εισφορά ύψους 25 ευρώ/τόνο στις εξαγωγές του προϊόντος η οποία, σε συνδυασμό με την ποσόστωση των 17,5 εκατ. τόνων για το διάστημα από 15 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου, είχε ως σκοπό να περιορίσει τις εξαγωγικές ροές και να ανακόψει την ανοδική πορεία των τιμών στην εσωτερική αγορά, για την οποία ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές εξαγωγής του ρωσικού σιταριού για φόρτωση στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου έχουν ανέβει στα 278 δολ/τόνο FOB (περί τα 25 δολάρια πάνω σε σχέση με έναν μήνα πριν), οι εγχώριες τιμές δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης.
Δεν πουλάνε οι παραγωγοί
Οι έμποροι υποδεικνύουν ως «υπεύθυνους» γι’ αυτό τους Ρώσους σιτοπαραγωγούς, οι οποίοι, εκτιμώντας ότι τα θεμελιώδη της αγοράς προοιωνίζονται περαιτέρω αύξηση των τιμών, κάθε άλλο παρά πρόθυμοι είναι να προχωρήσουν σε πωλήσεις τη δεδομένη στιγμή.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, το υπουργείο Γεωργίας της χώρας ετοιμάζεται να προτείνει μια νέα αύξηση 20 ευρώ/τόνο στους δασμούς για τις εξαγωγές σιταριού, με ισχύ από τις 15 Μαρτίου 2021, που θα ανεβάσει το συνολικό «καπέλο» στα 45 ευρώ/τόνο. Εκτός από το σιτάρι, σχεδιάζεται και η επιβολή εξαγωγικού δασμού 25 ευρώ/τόνο στο καλαμπόκι και 10 ευρώ/τόνο στο κριθάρι. Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν επί τάπητος σε συνάντηση με εξαγωγικούς φορείς και εκπροσώπους της βιομηχανίας, η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.
Στην τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τα παγκόσμια αποθέματα και τη συνολική προσφορά σιταριού (τοποθετείται τώρα στους 1,072 δισ. τόνους), αναβαθμίζοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις του για την κατανάλωση (αναμένεται πλέον στους 759,5 εκατ. τόνους). Στον απόηχο των νεότερων εκτιμήσεων του USDA, αλλά και της φημολογίας για αύξηση των ρωσικών εξαγωγικών δασμών, οι τιμές σιταριού στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο Euronext σκαρφάλωσαν σε υψηλό επταετίας.
Ακύρωσε τον διαγωνισμό η Αίγυπτος
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά σιταριού είναι το γεγονός ότι η Αίγυπτος αποφάσισε να ακυρώσει τον τελευταίο διαγωνισμό για σιτάρι παραδοτέο σε λιμάνι της από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου. Οι προσφορές που έλαβε ο κρατικός οργανισμός σιτηρών ήταν κατά 30 ευρώ υψηλότερες μεσοσταθμικά σε σύγκριση με τον προηγούμενο διαγωνισμό του Δεκεμβρίου.