Στα 4,80 και 5,70 οι τιμές ελαιολάδου σε Ισπανία και Ιταλία

Τι δηλώνουν στην «ΥΧ» για τις προοπτικές της αγοράς εκπρόσωποι των δύο χωρών

Την ανοδική τάση στην τιμή παραγωγού του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου επιβεβαιώνουν στην «ΥΧ» εκπρόσωποι της ελαιοπαραγωγής και των αγορών της Ισπανίας και της Ιταλίας. Οι δηλώσεις τους έρχονται σε συνέχεια των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία κατέγραφαν τιμή παραγωγού τον Οκτώβριο για τις τρεις ελαιοπαραγωγικές δυνάμεις της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, καταγράφηκε τιμή παραγωγού 3,97 ευρώ/κιλό, με μηνιαία αύξηση 10% και ετήσια αύξηση (Οκτώβριος 2021 – Οκτώβριος 2022) κατά 22%. Αντίστοιχα, στην Ιταλία η τιμή παραγωγού τον φετινό Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε 5,30 ευρώ/κιλό με μηνιαία αύξηση επίσης 10% και ετήσια 23%. Στην Ισπανία, η τιμή παραγωγού φέτος τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 4,46 ευρώ/κιλό, με μηνιαία αύξηση 13% και ετήσια 39%.

Σε αυξητικό μοτίβο συνέχισε να κινείται η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο σε Ιταλία και Ισπανία και τον Νοέμβριο, όπως δήλωσαν στην «ΥΧ» γνώστες της αγοράς. Ο Gennaro Sicolo, αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) και πρόεδρος της Cia Agricolturi Italiani, επιβεβαίωσε στην «ΥΧ» την ανοδική τάση της τιμής παραγωγού:

«Τον Νοέμβριο η τιμή του έξτρα παρθένα ελαιολάδου στην Ιταλία ανήλθε σε 5,70 ευρώ/κιλό για το εγχώριο προϊόν, ενώ για τα εισαγόμενα διαμορφώθηκε στα 4,80 ευρώ/κιλό». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ισπανικού συνεταιριστικού φορέα cooperativas agro-alimentarias, Juan Corbalan Garcia, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι οι εκτιμήσεις για το προσεχές διάστημα είναι πως η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο θα διατηρήσει την αυξητική της δυναμική.

«Τον Νοέμβριο έφτανε τα 4,60 ευρώ/κιλό κατά μέσο όρο, ανάλογα με τις περιοχές και τα χαρακτηριστικά των εκμεταλλεύσεων. Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα φέτος. Η εξέλιξή τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις βροχοπτώσεις τους επόμενους μήνες, καθώς αν βρέξει υπάρχει η πιθανότητα να μειωθούν. Ωστόσο, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα».

Στο σχετικό διάγραμμα αποτυπώνεται η εξέλιξη της τιμής παραγωγού στις τρεις χώρες και η υποχώρηση της Ελλάδας στην τρίτη θέση, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα.

Εξέλιξη μέσης μηνιαίας τιμής παραγωγού
στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Οκτ. 2021-Οκτ. 2022
(σε ευρώ/100 kg)

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πρόβλημα σε Ιταλία και Ισπανία το κόστος παραγωγής

Ο Gennaro Sicolo, αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC).

Στα προβλήματα της φετινής χρονιάς στην παραγωγή, αλλά και στην αγορά ελαιολάδου στάθηκαν οι συνομιλητές μας. Τόσο ο Ιταλός Gennaro Sicolo όσο και ο Ισπανός Juan Corbalan Garcia αναφέρθηκαν στα γνωστά προβλήματα της παραγωγής στις δύο χώρες. Όπως μας είπε ο πρώτος, «οι εκτιμήσεις της παραγωγής βάσει των παρατηρήσεων που έγιναν στις αρχές Νοεμβρίου επιβεβαιώνουν τις αρνητικές προσδοκίες των προηγούμενων μηνών και τοποθετούν τη φετινή καμπάνια σε περίπου 208.000 τόνους και μείωση 37% σε σχέση με πέρσι.

Στην Ισπανία, η μείωση φτάνει το 50%, κατεβάζοντας τη φετινή παραγωγή στους 700.000 τόνους. Θετική εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα, που με 300.000 τόνους φέτος θα ξεπεράσει την Ιταλία, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση των ελαιοπαραγωγών χωρών. Σημαντική μείωση κατά 25% καταγράφεται και στην παραγωγή της Τυνησίας».

Ο Juan Corbalan Garcia, εκπρόσωπος του ισπανικού συνεταιριστικού φορέα cooperativas agro-alimentarias.

Σχολιάζοντας το κόστος παραγωγής, ο ίδιος ανέφερε: «Η αύξηση στο κόστος έχει επηρεάσει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του ελαιοκομικού τομέα, με τις εισροές να καταγράφουν αύξηση μέσα στο 2022 κατά 24,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ιδιαίτερα ο τομέας της ενέργειας (+81,5%) και τα λιπάσματα (+46,2%) παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις».

Από την πλευρά του, ο Ισπανός συνεταιριστικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνεχή αύξηση του κόστους σε γενικότερο πλαίσιο: «Το κόστος παραγωγής είναι ένα ουσιαστικό πρόβλημα για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Λιπάσματα, ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και άλλες εισροές διατηρούν την αυξητική τους τάση.

Στην Ισπανία, λόγω του πλαφόν που υπάρχει στο φυσικό αέριο από το καλοκαίρι, η τιμή του ηλεκτρισμού δεν κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως σε άλλες χώρες. Ωστόσο, το πρόβλημα του κόστους παραγωγής υφίσταται».

«Ναι» στις λελογισμένες αυξήσεις τιμών, λένε οι Ισπανοί

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των αυξήσεων στη λιανική, λόγω πληθωρισμού, και στον κίνδυνο που εγκυμονούν οι εξελίξεις για το ελαιόλαδο. «Ένα από τα προβλήματα στην Ισπανία είναι οι τιμές στη λιανική. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα φτάνει το 15% (ο πληθωρισμός γενικά φτάνει το 6%) και το προϊόν με τη μεγαλύτερη επίδραση σε αυτή την εξέλιξη είναι το ελαιόλαδο. Ο υπουργός Γεωργίας, Luis Planas, είχε δίκιο που δήλωσε πρόσφατα ότι το ελαιόλαδο δεν πρέπει να γίνει είδος πολυτελείας. Βλέπετε, αν οι τιμές συνεχίσουν να είναι υψηλές, υπάρχει ο κίνδυνος να κινηθούν οι καταναλωτές σε άλλα, φθηνότερα φυτικά έλαια.

Οι αυξημένες τιμές παραγωγού μέχρι ένα επίπεδο είναι καλές για τον παραγωγό, ώστε να αντισταθμιστεί το υψηλό κόστος παραγωγής. Όμως, δεν πρέπει να ξεφύγουν, γιατί μετά υπάρχει ο κίνδυνος μείωσης της κατανάλωσης. Το κλειδί θα είναι η εξέλιξη του φαινομένου την επόμενη σεζόν. Αν βρέξει και η παραγωγή επανέλθει στα συνήθη επίπεδα, αυτό θα είναι θετικό. Αν όμως η ανομβρία συνεχιστεί, φοβάμαι πως η κατάσταση δεν θα είναι καλή ούτε για τους παραγωγούς, ούτε και για τους καταναλωτές».