Στα 5 ευρώ το αρνί λίγο πριν την εκπνοή

Ελάχιστα ωστόσο ήταν τα αμνοερίφια που είχαν μείνει στα χέρια των παραγωγών

H «παράδοση» της αύξησης της τιμής παραγωγού για τα λιγοστά πλέον ντόπια αμνοερίφια που έχουν μείνει στα χέρια των κτηνοτρόφων στην τελική ευθεία για το Πάσχα τηρήθηκε και φέτος, αφού όμως οι περισσότερες ποσότητες είχαν «φύγει» τις προηγούμενες εβδομάδες σε αντίτιμο που ίσα που αγγίζει το κόστος εκτροφής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρη Γίτσα, με τον μεγάλο όγκο των σφαγίων να έχει πουληθεί από τους κτηνοτρόφους στα 4,5 ευρώ το κιλό, το αρνί «τσίμπησε» τις τελευταίες ημέρες φτάνοντας τα 5 ευρώ το κιλό, ενώ το ίδιο συνέβη και με το κατσίκι που έπιασε τα 5,5 ευρώ το κιλό.

Αυτό, ωστόσο, όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ», είναι ουσιαστικά «ως μη γενόμενο», δεδομένου ότι οι ποσότητες που είχαν οι κτηνοτρόφοι ήταν πια πολύ μικρές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρουμπίνος, σημειώνει στην «ΥΧ» ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των σφαγίων πωλήθηκε από τους παραγωγούς στα 4,3 ευρώ/κιλό κατά μέσο όρο, καθώς για μεγάλο διάστημα σφάζονταν με 3,7 ευρώ για το καθολικό Πάσχα. Οι τελευταίες συμφωνίες για τις σφαγές των τελευταίων ημερών, που πραγματοποιήθηκαν, δηλαδή μέχρι και σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, κλείστηκαν στα 4,7-4,8 ευρώ το κιλό για τα αρνιά, ενώ για κάποιους κτηνοτρόφους με μεγάλα κοπάδια η τιμή έφτασε επιλεκτικά τα 5 ευρώ/κιλό.

Για τα κατσίκια, η τιμή «ανέβηκε» στα 4,8 ευρώ/κιλό από τα 4,5 ευρώ που κινήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.

το κατσίκι φέτος δεν είχε «την τιμητική του», όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να μείνει καθηλωμένο στα 4 ευρώ το κιλό

«Οι μεγαλέμποροι κάνουν παιχνίδι»

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος στην Κρήτη ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», ο παραγωγός πληρώθηκε λιγότερα από πέρσι, με την τιμή και για το αρνί και για το κατσίκι να κυμαίνεται από 3,8 μέχρι 4,2 ευρώ το κιλό. Ο ίδιος παρατηρεί, μάλιστα, ότι το κατσίκι φέτος δεν είχε «την τιμητική του», όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να μείνει καθηλωμένο στα 4 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Βενιεράκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι έχει γίνει καθεστώς πλέον τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των αμνοεριφίων να αγοράζεται από μεγαλέμπορους. «Το 80% βρίσκεται στα χέρια των εμπόρων και μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 20% είναι αυτό που κρατούν και διαχειρίζονται οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι.

Κατά συνέπεια, φέτος, εκμεταλλευόμενοι τα αδιέξοδα των παραγωγών, τα αγόρασαν στα 1,8-2,2 ευρώ το κιλό ζων βάρος», επισημαίνει.


Αγόρασαν φθηνά από νωρίς τα σούπερ μάρκετ

Η ΑΥΞΗΣΗ της τελευταίας στιγμής στις τιμές αποτυπώνεται και στη χονδρική, όπως προκύπτει από το επίσημο δελτίο του ΟΚΑΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Μεγάλη Τρίτη οι χονδρέμποροι του Ρέντη πωλούσαν το εγχώριο αρνί γάλακτος προς 5,6-6,2 ευρώ το κιλό και το εγχώριο κατσίκι προς 6-6,5 ευρώ το κιλό, όταν τέσσερις μέρες νωρίτερα, την προηγούμενη Παρασκευή, οι αντίστοιχες ανώτατες τιμές έφταναν τα 5,7 και 5,8 ευρώ το κιλό αντίστοιχα.

Τα σούπερ μάρκετ αγόρασαν σε προγενέστερο χρόνο και τα διατήρησαν σε ειδικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, όταν το αρνί πωλούνταν λίγο πάνω από τα 3 ευρώ. Αυτό συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος άλλων κλάδων και παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, που θεωρεί ότι είναι φρέσκο, αλλά μόνο έτσι δεν είναι

Κράχτης οι προσφορές

Την ίδια στιγμή, στο επίπεδο του οργανωμένου λιανεμπορίου, ακολουθώντας την πεπατημένη των τελευταίων χρόνων, τα περισσότερα σούπερ μάρκετ χρησιμοποιούν και φέτος το αρνί και το κατσίκι ως «κράχτες», προκειμένου να δελεάσουν τους καταναλωτές και να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μερίδια από την πίτα της κατανάλωσης του Πάσχα. Έτσι, το «ελληνικό», σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς τους, αρνί πουλήθηκε ακόμα και 5,29 ευρώ το κιλό και το κατσίκι 5,79 ευρώ το κιλό.

«Τα σούπερ μάρκετ αγόρασαν σε προγενέστερο χρόνο και τα διατήρησαν σε ειδικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, όταν το αρνί πωλούνταν λίγο πάνω από τα 3 ευρώ. Αυτό συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος άλλων κλάδων και παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, που θεωρεί ότι είναι φρέσκο, αλλά μόνο έτσι δεν είναι», σχολιάζει καυστικά ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας.