5οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού: Πίστη στο ελληνικό – ευρωπαϊκό βαμβάκι, νέοι ορίζοντες για τη βαμβακοκαλλιέργεια

Διοργανώθηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) στις 24 Νοεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης οι 5οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού, ύστερα από απουσία δύο ετών λόγω της πανδημίας covid-19, με συνδιοργανωτές το Izmir Commodity Exchange (Τουρκία) και το Centro Algodonero Nacional (Ισπανία).

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν εκκοκκιστές, έμποροι βάμβακος, μεσίτες, κλωστοϋφαντουργοί, μεταφορείς, παραγωγοί, αλλά και όλοι οι σχετικοί με την αλυσίδα βάμβακος.

Ομιλητές από την Αίγυπτο, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και την Ελλάδα αναφέρθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα του βάμβακος και της κλωστοϋφαντουργίας, στα εργαλεία αντιστάθμισης του κινδύνου αγοράς αλλά και στις διεθνείς προκλήσεις και προοπτικές της αγοράς του βαμβακιού. 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ κ. Αντώνης Σιάρκος, το μέλος της Συνέλευσης του Izmir Commodity Exchange κ. Baris Kocagoz και ο Πρόεδρος του Centro Algodonero Nacional κ. Manolo Cano, οι οποίοι τόνισαν τη σημαντικότητα της εκδήλωσης για τη λεκάνη της Μεσογείου με στόχο την ενθάρρυνση και τη διευκόλυνση των συνεργασιών και των εμπορικών συναλλαγών στην ευρύτερη περιοχή.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του International Cotton Advisory κ. Timothy North ο οποίος και αναφέρθηκε στο έργο του ICA, ως θεματοφύλακα τήρησης των συναλλαγών του διεθνούς εμπορίου βάμβακος.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε στις μέχρι στιγμής ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση των παραγωγών λόγω της αύξησης του κόστους της βαμβακοκαλλιέργειας και τα επόμενα βήματα ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του βαμβακιού.

Στην 1η ενότητα της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι αγορές βάμβακος στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο και στην Ισπανία.

Ο κ. Γιάννης Παπαδογιάννης, από την εταιρία HECOT, αναφέρθηκε στα στοιχεία της Ελληνικής παραγωγής της φετινής περιόδου λέγοντας ότι αναμένεται μία ποσότητα αντίστοιχης της περσινής (περίπου 305 χιλιάδες τόνους) παρόλη την μικρή μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων λόγω των ιδανικών καιρικών συνθηκών κατά τη συγκομιδή που οδήγησαν σε υψηλότερες αποδόσεις εκκοκκισμού.   Σχετικά με τους προορισμούς εξαγωγής του προϊόντος σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την καλλιεργητική περίοδο 2021/2022 το 62% της καλλιέργειας μεταφέρθηκε στην Τουρκία (176 χιλιάδες τόνοι περίπου) και το 17% στην Αίγυπτο (48 χιλιάδες τόνοι). Οι εξαγωγές σε προορισμούς της Άπω Ανατολής έφτασαν τους 54 χιλιάδες τόνους χνούδι που είναι σχεδόν το 18% της συνολικής εξαγόμενης ποσότητας. Όσον αφορά την τρέχουσα σεζόν η κατάσταση αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι διαφορετική. Οι τουρκικές αποστολές είναι πολύ αργές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και δεν θα μας εκπλήξει στο τέλος να δούμε τις εξαγωγές προς την Τουρκία να φτάνουν μόνο το 1/3 της σοδειάς από σχεδόν 2/3 την περασμένη σεζόν. Ταυτόχρονα το Πακιστάν αυξάνει τις εισαγωγές ελληνικού βαμβακιού ενώ η Αίγυπτος παραμένει ισχυρός αγοραστής. Αναμένουμε και αυτή τη σεζόν αύξηση στους προορισμούς της Άπω Ανατολής. Παρά αυτές τις αλλαγές, οι πωλήσεις έχουν φτάσει τους 150 χιλιάδες τόνους εκκοκκισμένου.  Συμπερασματικά, ακόμη και με αδύναμη τουρκική ζήτηση, η καλλιέργεια μας αποδεικνύει τη βιωσιμότητά της με βάση την αναγνωρισμένη ποιότητα, τα αποτελεσματικά logistics και τις πολλαπλές επιλογές αγορών.  

Ο κ. Fatih Dogan, παρουσίασε την Τούρκικη αγορά επισημαίνοντας την μείωση της κατανάλωσης λόγω της γενικευμένης ύφεσης κυρίως στις Ευρωπαϊκές αγορές που είναι και ο κύριος προορισμός των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που παράγονται στην χώρα του. Ο κ. Mohamed Negm, από το International Cotton Researchers Association, παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του αιγυπτιακού βαμβακιού και στοιχεία για τις εισαγωγές και εξαγωγές του προϊόντος ενώ ο Πρόεδρος του CAN κ. Manolo Cano, αναφέρθηκε στην αγορά του ισπανικού βαμβακιού.

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας ECOM Agroindustrial, κ. Roberto Ruiz αναφέρθηκε στα εμπορικά ισοζύγια της λεκάνης της Μεσογείου, ενώ στο τέλος της πρώτης ενότητας, ο Αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Βρέμης κ. Fritz Grobien παρουσίασε την τωρινή κατάσταση και τις προοπτικές της αγοράς του βαμβακιού παρουσιάζοντας στοιχεία που αφορούσαν τη διεθνή παραγωγή και την κατανάλωση του προϊόντος την τελευταία δεκαετία, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις μεσογειακή λεκάνη και τις χώρες της Τουρκίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.  Επίσης, αναφέρθηκε και στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων όπου τονίστηκε η αξιοπιστία όλων όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα αυτή αλλά και στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προϊόντα ανακυκλώσιμα, μη τοξικά σε χημικές ουσίες έως το 2030 αλλά και επαναχρησιμοποιούμενα.

Στη 2η ενότητα ο Senior Relationship Manager-Cotton της HedgePoint Global Markets κ. Andrew Ryan αναφέρθηκε στη διακύμανση των τιμών του βάμβακος της περιόδου του 2022 αναλύοντας ενδελεχώς τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν.  Ανέφερε πως ενώ οι τιμές του βαμβακιού το 2022 ήταν ασταθείς και παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες η ζήτηση για βαμβάκι παρέμεινε ανθεκτική. Ο περιορισμός του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού είχε πολύ οξεία επίδραση στην   προσφορά και τις τιμές των λιπασμάτων ενώ οι αγρότες σε όλο τον κόσμο έβλεπαν τεράστιες αυξήσεις σε όλες τις εισροές τους. Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι τιμές του βαμβακιού συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα. Το τρίτο τρίμηνο οι προοπτικές για παγκόσμια ύφεση οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης των κλωστοϋφαντουργικών και αντίστοιχη πτώση των τιμών.

Ο Διευθυντής Επιχειρηματικών Λειτουργιών και Ανάπτυξης του ICA κ. Robert Jiang αναφέρθηκε στο ρόλο του International Cotton Association Limited στην ομαλή διενέργεια του διεθνούς εμπορίου βάμβακος ιδιαίτερα σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας των τιμών, στις υπηρεσίες διαιτησίας και επίλυσης διαφορών σύμφωνα με τους Καταστατικούς Κανόνες του διεθνούς φορέα.

Κλείνοντας ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας «Ρ. ΔΑΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» κ. Κώστας Δαβελόπουλος ανέλυσε τις συνθήκες που επικράτησαν με την αγορά των ναύλων την περίοδο της πανδημίας και πως αυτές επηρέασαν τις τιμές του βάμβακος αλλά και άλλων αγαθών που διακινούνται με εμπορευματοκιβώτια στις διεθνείς αγορές.

Στην 3η και τελευταία ενότητα έγινε αναφορά στο πρόγραμμα της ΔΟΒ για την ευφυή γεωργία, στην εναρμόνιση του AGRO 2 με το BCI αλλά και στους στόχους της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος.

Ο επιστημονικός ερευνητής και Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος και κ. Μωχάμεντ Νταράουσε παρουσίασε το πρόγραμμα της ΔΟΒ που υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και αφορά τη διαχείριση της βαμβακοκαλλιέργειας για μείωση των εισροών, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του κόστους παραγωγής, με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων γεωργίας ακριβείας, επίσης η εκπαίδευση των παραγωγών στη χρήση της νέας τεχνολογίας και στη διαχείριση της καλλιέργειας».  Σκοπός του έργου είναι η προώθηση και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας από τους παραγωγούς για τη μείωση των εισροών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επομένως για τη μείωση του κόστους παραγωγής ενώ απώτερος στόχος είναι η προσαρμογή της Βαμβακοκαλλιέργειας στις οδηγίες και τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) και της Πράσινης Συμφωνίας.

Η Διευθύντρια Πιστοποίησης και Προδιαγραφών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κα Μαίρη Σπέντζου παρουσίασε το Εθνικό σύστημα πιστοποίησης AGRO 2 – «Ολοκληρωμένη Διαχείριση» όπου ανέλυσε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού βαμβακιού (non-gmo, ποικιλίες, απαιτήσεις ποιότητας (μικρονέριο, μήκος κ.λπ.), τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά (διαχείριση του εδάφους), τη διαχείριση του νερού (περιορισμένη χρήση φυτοφαρμάκων, ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα, καλές γεωργικές πρακτικές).  Όσον αφορά την πλατφόρμα i-agro, που έχει δημιουργηθεί από τον ΕΛΓΟ με χρηματοδότηση της ΔΟΒ, αναρτώνται στοιχεία για αγροκτήματα και εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, φορείς πιστοποίησης, παραγωγή (εκτιμήσεις, όγκοι παραγωγής), αιτήσεις και συμβάσεις πιστοποίησης.  Ειδικότερα ανέφερε ότι το σύστημα πιστοποίησης AGRO 2 διασφαλίζει την εφαρμογή περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ποιοτικών κανόνων, οι οποίοι ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πιστοποιημένου βαμβακιού σε αγορές υψηλών απαιτήσεων ενώ η εναρμόνισή του με το Better Cotton Initiative δίνει προστιθέμενη αξία του ίδιου του προϊόντος από την παραγωγή έως και το τελικό προϊόν.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος (ECA) κα Ιουλία Δροσινού παρουσίασε τις προοπτικές του Ευρωπαϊκού βαμβακιού και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος. Ανέλυσε τους στόχους της Συμμαχίας όπως, η συμβολή στην εναρμόνιση των πολιτικών της ΕΕ σε σχέση με τις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και την ιχνηλασιμότητα της παραγωγής βαμβακιού, και την προώθηση της χρήσης του βαμβακιού γενικά και του EUCOTTON ειδικότερα. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του EUCOTTON που έχει σκοπό να  δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τα μέλη του, τους αγρότες, τους εκκοκκιστές και τους κατασκευαστές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, να παρέχει στον καταναλωτή ένα ασφαλές προϊόν με σαφή αναφορά στην ευρωπαϊκή προέλευση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του.  Με το EUCOTTON υπάρχει μια εξέχουσα ευκαιρία για την τοπική βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και το λιανικό εμπόριο, για τη δημιουργία ανιχνεύσιμων και διαφανών περιφερειακών αλυσίδων εφοδιασμού που, δεδομένου ότι οι πηγές εφοδιασμού είναι πιο κοντά στην αγορά των καταναλωτών μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως την ανώτερη ποιότητα των ινών βαμβακιού που παράγονται τοπικά, να αυξήσει την ανθεκτικότητα σε τυχόν μελλοντικούς παγκόσμιους κραδασμούς, να ελαχιστοποιήσει το αποτύπωμα άνθρακα και περιβάλλοντος.  Επίσης, παρουσίασε την εκστρατεία EUCOTTON «Απολαύστε! Είναι από την Ευρώπη» ενώ με το ECA η Ευρώπη σχεδιάζει ένα βιώσιμο μέλλον.

Στο τέλος της κάθε ενότητας υπήρχε διάδραση των παρισταμένων με τους ομιλητές μέσω των ερωτήσεων – απαντήσεων ενώ όλοι οι συμμετέχοντας ανανέωσαν την παρουσία τους στους 6ους Μεσογειακούς Δρόμους Βαμβακιού που θα πραγματοποιηθούν το 2023.

Ακολούθησε δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου, πραγματοποιήθηκε βράβευση των πρώην Πρόεδρων (εν ζωή) της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, σε αναγνώριση των πολύτιμων υπηρεσιών τους προς την ΠΕΕΕΒ, τη βιομηχανία βαμβακιού και την επιχειρηματικότητα στον τομέα της εκκόκκισης.  Ο νυν Πρόεδρο κ. Αντώνη Σιάρκος, στη σύντομη ομιλία του τόνισε πως ο ρόλος της Ένωσης Εκκοκκιστών, από την ίδρυσή της το 1975, στη διαμόρφωση των ρυθμών της εθνικής ζωής υπήρξε διαχρονικός και πολυσήμαντος σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πνευματικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων ανέφερε, πως: «…Πολλές διοικήσεις πέρασαν από το 1975. Όλες, σεβάστηκαν τις αρχές της μη πολιτικοποίησης της ένωσης και της προσφοράς χωρίς προσωπική ιδιοτέλεια. Όλα αυτά τα χρόνια, επιχειρηματίες του κλάδου, ανταγωνιστές μεταξύ τους, χωρίς κανείς να τους υποχρεώνει, εργάσθηκαν μαζί, προσέφεραν  πολύτιμο χρόνο και χρήμα…».  Κλείνοντας πρόσθεσε: «…Σήμερα τιμούμε τους πρώην Προέδρους της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος οι οποίοι σεβόμενοι τις  αρχές των παλιών και δουλεύοντας πιστοί στα νέα οράματα, ένα είναι το σίγουρο:  παραδίδουν στις μελλοντικές γενιές έναν σημαντικό φορέα  με ακλόνητη την πεποίθηση ότι η δράση του για πολλές πεντηκονταετίες ακόμα θα είναι ανάλογη των προσδοκιών του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας αλλά και των απαιτήσεων της Πολιτείας και της Κοινωνίας…».

Οι πρώην Πρόεδροι της ΠΕΕΕΒ που βραβεύτηκαν, με σειρά χρονολογίας της προεδρίας τους, ήταν:

Γιώργος Αθανασιάδης (1975-1981)

Νίκος Ουσουλτζόγλου (1981-1991)

Θωμάς Καφαντάρης (1993-2006)

Νίκος Καραγιώργος (2006-2012)

Απόστολος Δοντάς (2012-2016)

Βασίλης Μάρκου (2016-2020)

Αναφορά έγινε και στην προεδρία (1991-1993) του εκλιπόντος Προέδρου Βασίλη Παπακώστα.