Οι 8 πιο ανατρεπτικές τεχνολογίες στην ευφυή γεωργία

Οι καινοτομίες που πρόκειται να απασχολήσουν τον αγροτικό τομέα

Οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με σκοπό την πρακτική εφαρμογή τους στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, είναι πολλές. Δεν έχουν, όμως, όλες τον ίδιο παραγωγικό αντίκτυπο. Οι μεγαλύτεροι ειδικοί του τομέα συγκέντρωσαν τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται και πρόκειται να μας απασχολήσουν σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον.

Οι καινοτομίες που πρόκειται να απασχολήσουν τον αγροτικό τομέα

1Εντοπισμός ζιζανίων και ψεκασμοί

Τη λίστα ανοίγει η τεχνολογία του ακριβούς εντοπισμού των ζιζανίων και του ψεκασμού τους. Η δυνατότητα που έχουν πλέον τα μηχανήματα να συγκεντρώνουν πληροφορίες, να τις αξιολογούν και να «παίρνουν» αποφάσεις μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος βοηθός στη μείωση του κόστους παραγωγής. Εταιρείες τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει «έξυπνα» μηχανήματα ψεκασμού, τα οποία εντοπίζουν τα ζιζάνια και τα ψεκάζουν, αφήνοντας ανέγγιχτο το φυτό και το έδαφος. Η ακριβής εφαρμογή μειώνει τη χρησιμοποιούμενη ποσότητα, συμβάλλοντας θετικά στο κόστος παραγωγής, διατηρώντας το φυτό πιο υγιές και ελαχιστοποιώντας την επίπτωση στο περιβάλλον.

2Άρδευση ακριβείας

Δεύτερη στη λίστα είναι η άρδευση. Η καταγραφή των καιρικών συνθηκών, της υγρασίας του εδάφους, αλλά και των θρεπτικών συστατικών με τη χρήση αισθητήρων στην εκμετάλλευση, δίνει την ακριβή εικόνα των αναγκών του εδάφους σε νερό, αποφεύγοντας έτσι τη σπατάλη του. Επίσης, με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας παρέχονται στον παραγωγό αναλυτικές συμβουλές λίπανσης, οι οποίες προτείνουν τις ακριβείς ποσότητες των θρεπτικών στοιχείων που πρέπει να εφαρμοστούν στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο.

3Διαχείριση του αζώτου

Η τρίτη τεχνολογική εφαρμογή έχει να κάνει με τη διαχείριση του αζώτου. Το άζωτο είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις καλλιέργειες και είναι το στοιχείο-κλειδί στη λίπανση, για τον έλεγχο της βλάστησης και κατ’ επέκταση της καρποφορίας των δέντρων. Εταιρείες έχουν τη τεχνολογία που παρακολουθεί και βελτιώνει την απόδοσή του. Συγκεκριμένα, εξετάζει τα δεδομένα διαχείρισης του εδάφους, του καιρού, των καλλιεργειών και της διαχείρισης πεδίων, ώστε να παρέχει μια συνεχή, ειδική για κάθε τομέα σύσταση για το άζωτο που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις.

Οι καινοτομίες που πρόκειται να απασχολήσουν τον αγροτικό τομέα

4Ηλεκτρική αγωγιμότητα εδάφων

Η τέταρτη ανατρεπτική εφαρμογή είναι η μέτρηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας των εδαφών. Η τεχνολογία αυτή γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για κάθε πρόγραμμα άρδευσης ακριβείας. Χρησιμοποιείται συνήθως στα συστήματα υδροπονίας, υδατοκαλλιέργειας και γλυκού νερού για την παρακολούθηση της ποσότητας θρεπτικών ουσιών, αλάτων ή ακαθαρσιών στο νερό. Γνωρίζοντας την ηλεκτρική αγωγιμότητα, ο παραγωγός μπορεί να έχει μια εκτίμηση της πορείας της θερμοκρασίας του εδάφους, της υφής του εδάφους, της οργανικής ουσίας, της οξύτητας του εδάφους (pH), καθώς και της περιεκτικότητας σε νερό στο έδαφος. Με βάση τα παραπάνω, ο παραγωγός μπορεί να καταλήξει σε πλήθος πληροφοριών, που αφορούν το έδαφος και, κατ’ επέκταση, την παραγωγικότητα της εκμετάλλευσης.

5Τρακτέρ χωρίς οδηγό

Πέμπτη στη σειρά είναι η τεχνολογία που πρόκειται να φέρει την επανάσταση στο πώς πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα οι αγροτικές διαδικασίες. Ο λόγος για την τεχνολογία των τρακτέρ χωρίς οδηγό, δηλαδή τα μη επανδρωμένα οχήματα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, καθώς έχουν δημιουργηθεί αυτόματα τρακτέρ χωρίς καμπίνα και οδηγό. Οι συγκεκριμένοι ελκυστήρες λειτουργούν στο χωράφι 24 ώρες το 24ωρο και προσφέρουν στον χρήστη τον εξ αποστάσεως έλεγχο του οχήματος, καθώς και την παρακολούθηση των αγροτικών εργασιών σε πραγματικό χρόνο. Η «επικοινωνία» με τον παραγωγό γίνεται μέσω τάμπλετ ή ενός σταθερού υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο, οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

6Λιπασματοδιανομείς ακριβείας

Οι λιπασματοδιανομείς ακριβείας αποτελούν την έκτη τεχνολογικά προηγμένη εφαρμογή που έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα μπορούν να λιπαίνουν εκεί ακριβώς που χρειάζεται, καθώς φέρουν μηχανισμούς αυτορρύθμισης των ανοιγμάτων, ώστε η ποσότητα ανά στρέμμα να παραμένει κατά το δυνατόν σταθερή ανεξάρτητα από τη μεταβολή της ταχύτητας.

7Συνθήκες εδάφους

Μία έβδομη εφαρμογή γεωργίας ακριβείας σχετίζεται με τους σπόρους. Τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη ενημερώνει τους αγρότες για την υγρασία του εδάφους στην αυλάκωση των σπόρων, επιτρέποντας στους αγρότες να επιλέγουν το σωστό βάθος φύτευσης, καθώς αλλάζουν οι συνθήκες του εδάφους.

8Συνεργασία συσκευών και μηχανημάτων

Η όγδοη και τελευταία εφαρμογή αναφέρεται στο διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of things). Δηλαδή, η δυνατότητα των συσκευών και των μηχανημάτων να συνδέονται μεταξύ τους, δίνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα, βρίσκει εφαρμογή και στο χωράφι. Το IoT έχει τη δυνατότητα να συνδέει δισεκατομμύρια συσκευές, όπως τους αισθητήρες στο χωράφι, τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τους μετρητές νερού, δίνοντας όλες τις πληροφορίες συγκεντρωμένες στο κινητό τηλέφωνο του αγρότη. Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση του προγραμματισμού, καθώς και στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων για τις ανάγκες της εκμετάλλευσης.