Στο όνομα του Brexit χτίζεται ο γαλλογερμανικός αγροτικός άξονας

Η καθαρή συνεισφορά της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό αγροτικό προϋπολογισμό, δηλαδή οι πληρωμές της χώρας μείον τα χρήματα που λαμβάνει, ανέρχεται περίπου σε 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, συγκρινόμενο με τις συνολικές ευρωπαϊκές γεωργικές δαπάνες των 60 δισ. ευρώ περίπου, είναι μάλλον περιορισμένο.
Παρ’ όλ’ αυτά, στο όνομα του Brexit και της απώλειας αυτών των πόρων, γίνονται οι πιο ετερόκλητες προτάσεις, με πιο σημαντική μία αδικαιολόγητα μεγάλη «ανάγκη» περιορισμού των συνολικών δαπανών της ΚΑΠ, ή τη συγχρηματοδότηση και επανεθνικοποίηση κάποιων πολιτικών της. Η πιο πρόσφατη και ίσως σπουδαιότερη τέτοια περίπτωση είναι η δήλωση του Γερμανού υπουργού Γεωργίας, Christian Schmidt, στο Βερολίνο, την προηγούμενη Δευτέρα, ότι από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του, Stefane Travert, επεξεργάζονται και θα καταθέσουν άμεσα κοινό πλαίσιο θέσεων. Πλαίσιο που θα αφορά τις προοπτικές της ευρωπαϊκής γεωργίας μετά το 2020, τη χρηματοδότησή της στο πλαίσιο και των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής της 23ης Φεβρουαρίου, καθώς και τις δαπάνες μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Η αναπαραγωγή των απόψεων για μία δυσανάλογα μεγάλη περικοπή της ΚΑΠ στο όνομα του Brexit γίνεται με ιδιαίτερη ευκολία και στην Ελλάδα από δημόσια πρόσωπα, βουλευτές, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη.
Πρέπει, ωστόσο, να γίνει κατανοητό ότι τέτοιες πράξεις προετοιμάζουν το έδαφος της σταδιακής απώλειας του κοινού και ισχυρού χαρακτήρα της ΚΑΠ και της περαιτέρω απορρύθμισης του αγροτικού τομέα. Επιπλέον, η ευκολία με την οποία η Ελλάδα δήλωνε στο παρελθόν ότι έχει συνάψει κοινό μέτωπο με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για τις ανάγκες των αναθεωρήσεων της ΚΑΠ έχει παρέλθει. Είναι, πλέον, μέσα σε αυτό το νέο τοπίο που πρέπει ως χώρα να συζητήσουμε και να χαράξουμε τις επόμενες κινήσεις μας.