Δικαίωση προμηθευτών Μαρινόπουλου για τις «κουρεμένες» επιστροφές ΦΠΑ

Απόφαση του ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για τον συμψηφισμό των οφειλόμενων ποσών

marinopoulos
Δύο ακριβώς χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 1η Μαρτίου 2019, από την ενσωμάτωση στον Σκλαβενίτη του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος, όμως φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη άλυτες εκκρεμότητες που άφησε πίσω της η κατάρρευση της πάλαι ποτέ κραταιάς αλυσίδας.

Η βασικότερη έχει να κάνει με την επιστροφή του ΦΠΑ σε προμηθευτές της αλυσίδας για τιμολόγια τα οποία αφορούσαν «κουρεμένες» οφειλές, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις απέδωσαν ΦΠΑ για το 100% της αξίας των προϊόντων που αναγράφονταν σε αυτές, εισέπραξαν όμως, λόγω της διαγραφής, μόνο το 50%. Μόνο για τη βιομηχανία τροφίμων, οι απώλειες από την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει το καλοκαίρι του 2017 ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης, ξεπερνούσαν τα 70 εκατ. ευρώ. Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για λύση και τις επανειλημμένες οχλήσεις κλαδικών συνδέσμων, το ζήτημα παρέμενε ανοιχτό, με αποτέλεσμα αρκετές από τις θιγόμενες επιχειρήσεις να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Με απόφαση που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες το ΣτΕ (αρ. 355/2019) δικαιώνει τις επιχειρήσεις αυτές, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για τον συμψηφισμό των οφειλόμενων ποσών. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ), «με βάση το σκεπτικό της ανωτέρω απόφασης, η επίκληση συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία έχει επικυρωθεί από το πτωχευτικό δικαστήριο με αντικείμενο μεταξύ άλλων τη μείωση των απαιτήσεων, δικαιολογεί κατ’ αρχήν τη μείωση της βάσης επιβολής ΦΠΑ». Ο Σύνδεσμος καλεί τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να προβούν άμεσα στη λήψη των σχετικών αποφάσεων «που θα αποκαθιστούν μια κατάφωρη αδικία σε βάρος πλήθους μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας μας, οι οποίες αναίτια πλήρωσαν ΦΠΑ για ποσά τιμολογίων τα οποία ποτέ δεν εισέπραξαν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση βρίσκεται στα χέρια της ΑΑΔΕ, η οποία εξετάζει τώρα μια οριζόντια λύση για όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Θανάσης Σαββάκης, κάνει λόγο για δικαίωση των προσπαθειών και των παρεμβάσεων που έκανε ο Σύνδεσμος τη διετία 2016-2017, προκειμένου να αναδείξει το θέμα. «Περιμένουμε τώρα να δούμε την απόφαση να υλοποιείται στην πράξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.