Στους ρυθμούς των Σχεδίων Βελτίωσης

γράφει ο Νίκος Λάππας

nikos-lappas

Τ α Σχέδια Βελτίωσης αποκτούν σε κάθε προγραμματική περίοδο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η δημοσιότητα που λαμβάνουν οφείλεται κυρίως στους ίδιους τους παραγωγούς, στις επιχειρήσεις που προμηθεύουν εξοπλισμό, ενώ συχνά το ευρύτερο πολιτικό μας προσωπικό τα θεωρεί ως στοιχείο που κρίνει τον βαθμό επιτυχίας ή αποτυχίας της αγροτικής πολιτικής της χώρας.

Σήμερα, βρισκόμαστε λίγο πολύ εκεί που βρισκόμασταν και στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους δύο-τρία χρόνια πριν από την ολοκλήρωσή τους. Μετά από πολλές παρατάσεις, τις οποίες σχεδόν πάντα ζητούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και το υπουργείο παρέχει απλόχερα σε περιόδους οικονομικής στενότητας, ξεκινάει η αξιολόγηση των φακέλων. Διαδικασία που αναμένεται να επιταχυνθεί, καθώς το ΥΠΑΑΤ συμφώνησε την αμοιβή του αξιολογητή για κάθε φάκελο, υπό την προϋπόθεση ότι το στάδιο αυτό των αξιολογήσεων θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου.

sxedia veltiosis - mixanimataΚινητικότητα υπάρχει επίσης και στο ζήτημα ενίσχυσης της ρευστότητας. Αν και δεν είναι ακόμα γνωστή η συνολική εμπλοκή των τραπεζικών ιδρυμάτων στον δανεισμό των ενδιαφερομένων, τόσο για τα Σχέδια, όσο και για το μέτρο μεταποίησης – εμπορίας, αλλά και τα ιδιωτικά Leader που έρχονται, με βάση το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το ΕΙF θα τρέξει το Ταμείο Εγγυήσεων, που από τον Ιούνιο αναμένεται να παραλαμβάνει αιτήσεις δανείων. Με τον τρόπο αυτόν, θα χορηγηθούν, σε πρώτη φάση, όπως λέγεται, πιστώσεις 380 εκατ. ευρώ, αν και οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Εξάλλου, ήταν αυτά τα χρηματοδοτικά κενά που οδήγησαν στην περιορισμένη υλοποίηση των επενδυτικών δράσεων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

Βέβαια, όλη αυτή η κινητικότητα κινδυνεύει να δημιουργήσει μία ιδιότυπη επανάπαυση. Τα Σχέδια Βελτίωσης, θεωρητικά τουλάχιστον, θα εκσυγχρονίσουν κάποιες χιλιάδες εκμεταλλεύσεις, σε σύνολο βέβαια κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων που υφίστανται. Λέμε θεωρητικά, γιατί ο διάλογος στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Όπως τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Τράπεζας, για να γίνει επικερδής η αγροτική ενασχόληση απαιτούνται, εκτός των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών, γνώση, τεχνολογική υποστήριξη στους αγρότες και οργανώσεις παραγωγών. Για να προσθέσουν οι επόμενοι ομιλητές, το «ελληνικό παράδοξο» της έλλειψης συστήματος παροχής συμβουλών, αλλά και τον τρόπο κάλυψης της απόστασης που μας χωρίζει από την επίτευξη βελτιωμένων ρυθμών παραγωγικότητας.

Γιατί η ανταγωνιστικότητα συνήθως επιτυγχάνεται όχι με ένα απλό Σχέδιο Βελτίωσης, αλλά με σύνθετες συνολικές παρεμβάσεις.