Πάνε έναν χρόνο πίσω οι μειώσεις στον φόρο των κατ’ επάγγελμα αγροτών

Από τη χρήση του 2021 ο συντελεστής 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

Σκέψεις να έρθουν «πακέτο» με τις αλλαγές στις επιχειρήσεις οι ελαφρύνσεις σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς

Για τα εισοδήματα της χρήσης του 2021 που θα αποτυπωθούν στις δηλώσεις του 2022 μετατίθενται, όπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές στους συντελεστές και στην κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων, καθώς τα ήδη στενά δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά και η ανάγκη τήρησης των (μετα)μνημονιακών δεσμεύσεων αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει ολόκληρο το πλάνο φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγελθεί.

Αν και στις Βρυξέλλες βλέπουν με θετικό μάτι την πρόθεση μείωσης των φορολογικών βαρών ως εργαλείο επιτάχυνσης της ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων, δεν παύουν να υπενθυμίζουν ότι οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να συνοδεύεται από «αντισταθμιστικά» μέτρα, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι… βγαίνουν οι αριθμοί. Επιπλέον, περιμένουν να δουν απτά δείγματα γραφής στο πεδίο των εκκρεμών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και λεπτομερή στοιχεία για την πορεία μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προτού μπουν σε οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από τον στόχο του 3,5% που έχει συμφωνηθεί μέχρι το 2022.

Το νέο χρονοδιάγραμμα

Σε αυτό το φόντο, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να «περιοριστεί» αρχικά, πέρα από τις ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ που έχουν δρομολογηθεί, στην πρώτη δόση της μείωσης του συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη από το 28% στο 24%, καθώς και του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%. Οι εν λόγω μειώσεις θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2020, ενώ για το αμέσως επόμενο έτος σχεδιάζεται να υλοποιηθεί η δεύτερη δόση μειώσεων στον συντελεστή των εταιρικών κερδών από 24% σε 20%.

Στις εν λόγω παρεμβάσεις είναι πολύ πιθανό να μπει «σφήνα» και η μείωση του συντελεστή για τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς από το 13% στο 10%, μέτρο το οποίο βρισκόταν άλλωστε ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ και, όπως ξεκαθάρισε από τις πρώτες δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του συνεργατισμού στον πρωτογενή τομέα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει καταστεί σαφές αν θα ισχύσει από το επόμενο φορολογικό έτος ή από το 2021.

Αντίθετα, πιο ξεκάθαρα φαίνεται ότι είναι τα πράγματα για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων, μεταξύ αυτών και των αγροτών. Αν και από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύεται ότι θα δοθεί μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για να εφαρμοστούν από του χρόνου οι εξαγγελθείσες αλλαγές, το πιθανότερο είναι η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ με παράλληλη αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο να ισχύσει από τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022. Από την ίδια χρήση αναμένεται να ξεκινήσει και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Το σχέδιο για τον ΦΠΑ

Όσον αφορά τον ΦΠΑ, σε πρώτη φάση σχεδιάζεται να καθιερωθεί από το 2020 ενιαίος συντελεστής 13% στην εστίαση, με εξαίρεση των αλκοολούχων, από το 2020, ενώ οι μειώσεις στον κανονικό συντελεστή (από 24% σε 22%) και τον μειωμένο (από 13% σε 11%) μετατίθενται για το 2021 ή το 2022.