H νέα εποχή της Άλφα Γεωργικά Εφόδια και το «πράσινο» πρότζεκτ της Magma

Ο Βασίλης Παΐσιος εξηγεί στην «ΥΧ» τα επιχειρηματικά βήματα που ακολουθούν το ντηλ με την Adama

Στον αποκλειστικό έλεγχο της πολυεθνικής Adama Agriculture BV περνάει και τυπικά η Άλφα Γεωργικά Εφόδια μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ολοκλήρωση του ντηλ που είχε γνωστοποιηθεί από τα τέλη του 2019.

Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση του 51% των μετοχών που μέχρι πρότινος κατείχε ο Βασίλης Παΐσιος στην κινεζικών συμφερόντων (σ.σ. ελέγχεται από την ChemChina) Adama, το ποσοστό της οποίας πλέον ανέρχεται στο 100%. Στους νέους ιδιοκτήτες περνάει επίσης το σύνολο των εμπορικών δραστηριοτήτων, ενώ οι βιομηχανικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις «μεταφέρονται» στη Magma SΑ, συμφερόντων του κ. Παϊσιου.

Ο ίδιος ο Έλληνας επιχειρηματίας παραμένει ως διευθύνων σύμβουλος στο τιμόνι της επιχείρησης που ίδρυσε και, όπως τονίζει στην «ΥΧ», πέρα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη μετοχική σύνθεση, «στην πράξη τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει για τους συνεργάτες και τους πελάτες μας. Αν, μάλιστα, έπρεπε να στείλω ένα μήνυμα, αυτό θα ήταν ότι το μίνιμουμ που μπορούν να περιμένουν από την Άλφα Γεωργικά Εφόδια από εδώ και στο εξής είναι αυτό που απολάμβαναν μέχρι σήμερα, το οποίο, όπως και οι ίδιοι γνωρίζουν, δεν είναι καθόλου λίγο».

Υπενθυμίζει ότι, από άποψη οικονομικών επιδόσεων, η εταιρεία «συγκαταλέγεται τα τελευταία χρόνια σταθερά μεταξύ των 25-30 κορυφαίων επιχειρήσεων της χώρας στις σχετικές αξιολογήσεις της ICAP και των τραπεζών». Προσθέτει, επίσης, ότι «ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, έχουμε σταθεί στο πλευρό των παραγωγών και των εργαζομένων, με υπευθυνότητα και φερεγγυότητα. Νομίζω, επομένως, ότι έχουμε δώσει τα διαπιστευτήριά μας και έχουμε προσφέρει στον τόπο μας».

Πέρα από τον εμπλουτισμό της προϊοντικής γκάμας με καινούργιους κωδικούς, η νέα ιδιοκτησία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα δώσει αυξημένη έμφαση στο κομμάτι του promotion και του μάρκετινγκ. «Είναι ένα σκέλος στο οποίο είναι πολύ δυνατοί και έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια, κάτι που είμαι σίγουρος ότι θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας».

Νέα μονάδα στην Κορινθία

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο «φιλικός χωρισμός», όπως χαριτολογώντας τον χαρακτηρίζει, με την Adama σε μετοχικό επίπεδο σηματοδοτεί κι ένα καινούργιο ξεκίνημα για τον ίδιο και τη Magma. Ένα ξεκίνημα που, από πολλές απόψεις, θυμίζει εκείνο της Άλφα το -όχι πολύ μακρινό- 1986:

«Τότε που (η Άλφα) έκανε τα πρώτα της βήματα στην εμπορική δραστηριότητα, εφαρμόζονταν οι πρώτες κοινοτικές ντιρεκτίβες για τη φυτοπροστασία και γινόταν ιδιαίτερα προσεκτική επιλογή των σκευασμάτων. Σε μια παρόμοια φάση, νομίζω ότι βρισκόμαστε σήμερα, καθώς βλέπουμε την ευρωπαϊκή γεωργία να προσανατολίζεται στην ήπια φυτοπροστασία και στις ‘‘no-waste’’ εφαρμογές λιπασμάτων». Σε αυτό το πλαίσιο, η Magma που μέχρι τώρα επικεντρωνόταν στον πειραματισμό στον αγρό, αναβαθμίζει τους τομείς της παραγωγής, συσκευασίας και διανομής αγροεφοδίων, διατηρώντας πάντα στον πυρήνα της φιλοσοφίας της την έρευνα και την καινοτομία.

Πέρα από το εργοστάσιο στα Οινόφυτα και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Βόρεια Ελλάδα που «κληρονομεί» από την Άλφα, το πρότζεκτ θα υποστηριχθεί με νέες επενδύσεις. Όπως εξηγεί ο κ. Παΐσιος, έχει ήδη αγορασθεί μια έκταση άνω των 60 στρεμμάτων στη Βιομηχανική Ζώνη Κορίνθου και βρίσκεται σε εξέλιξη η έκδοση των αδειών. Εκεί, όπως αναφέρει ο συνομιλητής μας, «θα δημιουργηθεί μια μεγάλη μονάδα logistics, παραγωγής και πειραματισμού».

Προσκλητήριο για τη «νέα γεωργία»

Στόχος της Magma, όπως υπογραμμίζει ο κ. Παΐσιος, «είναι να παρουσιάζουμε “πράσινα” προϊόντα που θα ενσωματώνουν καινοτομία και θα συμβαδίζουν με τη νέα προσέγγιση απέναντι στις εισροές». Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα, μάλιστα, αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά από την επόμενη κιόλας καλλιεργητική σεζόν. Παράλληλα, ο ίδιος προαναγγέλλει τη δημιουργία ενός hub στο οποίο, όπως τονίζει, μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι θέλουν να συνεισφέρουν στο εγχείρημα της «πράσινης» γεωργίας (πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητές κι επιχειρήσεις από την Ελλάδα ή το εξωτερικό).

«Μπορώ να πω ότι νιώθω ευτυχής και γεμάτος που έχω τη δυνατότητα να πάω ένα βήμα παραπέρα και να δραστηριοποιηθώ σε κάτι που με κρατάει κοντά σε αυτήν τη γεωργία που βλέπουμε όλοι να έρχεται», καταλήγει.