Πολλοί το λένε, καιρός να γίνει

«Μπαίνουμε στην ψηφιακή δεκαετία και στην εποχή της εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας», διακήρυξε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, προχθές στο Ευρωκοινοβούλιο κατά την παρουσίαση της Κατάστασης της Ένωσης. «Είναι αδιανόητο το 40% όσων ζουν στην ύπαιθρο να μην έχουν πρόσβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις, είναι αδιανόητο να μην ανοίξουμε άμεσα τους νέους ορίζοντες της γεωργίας ακριβείας στους αγρότες μας», συμπλήρωσε.

Για την έξυπνη και φιλική προς το περιβάλλον γεωργία μίλησε το προηγούμενο Σάββατο στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «ΥΧ» για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, «μιλάμε για τη μείωση κόστους ενέργειας, για την καλύτερη διαχείριση του νερού, για την έξυπνη ψηφιακή γεωργία, στην οποία νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε άλματα παραγωγικότητας. Δεν έχουμε ακόμα διανοηθεί το πόσο μεγάλες ευκαιρίες ανοίγονται μπροστά μας».

Απόψεις, τις οποίες ουσιαστικά είχαν αναφέρει τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, αλλά και όσοι συμμετείχαν στην πρώτη πλατφόρμα διαλόγου της Helexpo την προηγούμενη ημέρα.

Άλλωστε, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θεωρεί ότι η εμβληματική παρέμβαση στην αγροδιατροφή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι η μετάβαση σε τεχνολογίες που περιορίζουν τη σπατάλη στη χρήση των υδατικών πόρων.

Ενισχυτικά στα παραπάνω είναι επίσης, πρώτον, η κατεύθυνση της επιτροπής Πισσαρίδη, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα πρέπει να στηριχθεί στο τρίπτυχο παραγωγικότητα – εξωστρέφεια – ενσωμάτωση καινοτομίας. Δεύτερον, τα όσα δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην «ΥΧ» ο Θ. Σκυλακάκης ότι στο Σχέδιο Ανάκαμψης θα ενταχθούν «ώριμα έργα, με μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, με έντονα ψηφιακή και πράσινη διάσταση».

Το μεγάλο ζητούμενο είναι όλα αυτά να αποτυπωθούν πλέον σε ένα φιλόδοξο και συνεκτικό πρόγραμμα, που θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα.