«DiatomiteThem»: Έρευνα του ΘΕΣγη για τη διαχείριση δημητριακών

Αποθήκευση δημητριακών με τη χρήση γης διατόμων

Στις 12 Μάϊου 2020 ξεκίνησε το καινοτόμο έργο με τίτλο «Προστασία των αποθηκευμένων δημητριακών με τη χρήση γης διατόμων» και ακρωνύμιο DiatomiteThem. Το έργο υλοποιείται από τον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣΓΗ στα πλαίσια του Β’ κύκλου της δράσης Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ. Η αναμενόμενη διάρκεια του είναι 30 μήνες και ο προβλεπόμενος συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 379.300,00 ευρώ.

Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών στην διατροφή και ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται σε κλίμακα εκατοντάδων εκταρίων τα εξής είδη: σιτάρι σκληρό, σιτάρι μαλακό, κριθάρι και καλαμπόκι.

Η συγκομιδή των δημητριακών γίνεται μια φορά ετησίως συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες προϊόντος, ενώ η χρήση τους μπορεί να γίνει σταδιακά σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Επομένως, η αποθήκευση είναι πολύ συνηθισμένη τακτική στην διαχείριση δημητριακών.

Για την προστασία των προϊόντων αυτών χρησιμοποιούνται κυρίως εγκεκριμένα χημικά σκευάσματα. Εξαιτίας της συχνής τους χρήσης, τα έντομα αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα σκευάσματα, τα οποία σταματούν να είναι αποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί να υπάρχουν όμως και εναλλακτικοί τρόποι καταπολέμησης των εντόμων που να μην βασίζονται στα χημικά. Μια τέτοια μέθοδος είναι η εφαρμογή της γης διατόμων, ενός ορυκτού, το οποίο ήδη έχει βρει πολλές χρήσεις στη γεωργία (σαν εδαφοβελτιωτικό), στην κτηνοτροφία (σαν πρόσθετο στις ζωοτροφές) αλλά και στην ανθρώπινη διατροφή (σε επεξεργασμένα τρόφιμα αφού έχει μηδενική τοξικότητα για τον άνθρωπο).

Στο ερευνητικό έργο που υλοποιεί ο ΘΕΣγη, θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της γης διατόμων εναντίον των εντόμων αλλά και των μικροβίων στα αποθηκευμένα δημητριακά. Θα μελετηθεί επίσης η επίδραση της γης διατόμων στα χαρακτηριστικά των προϊόντων, ενώ θα εκτιμηθούν και τα οικονομικά μεγέθη της χρήσης της.

Πολύτιμοι συνεργάτες στην προσπάθειας μας είναι τα Εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας θα εκτελέσει τις απαιτούμενες διενέργειες βιοδοκιμών για την αποτύπωση των αποτελεσμάτων της γης διατόμων στην αποθήκευση των δημητριακών. Το Εργαστήριο Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς θα αναλάβει την αξιολόγηση του οικονομικού και κοινωνικού αποτυπώματος της εφαρμογής γης διατόμων για την προστασία των δημητριακών.

Τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου DiatomiteThem αναμένεται να δώσουν το έναυσμα για την περαιτέρω χρήση της γης διατόμων σε φυτοϋγειονομικές εφαρμογές και εφαρμογές απεντομώσεων τροφίμων. Πέρα από τα επιστημονικά αποτελέσματα, εκτιμάται ότι η εφαρμογή αυτή έχει εξαιρετικές εμπορικές προοπτικές αξιοποίησης, ως εναλλακτική μέθοδος απεντόμωσης, που θα αντικαταστήσει έως ένα βαθμό τις εντομοκτόνες ουσίες που είναι τοξικές στα θηλαστικά, δρουν αρνητικά στο περιβάλλον και επηρεάζουν αρνητικά το προϊόν (υπολείμματα).

Σύντομα θα αναρτηθεί η ιστοσελίδα του έργου όπου θα φιλοξενεί τις εξελίξεις και τα παραγόμενα αποτελέσματα των δράσεων. Έχει ήδη δημιουργηθεί σελίδα του έργου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Twitter: https://twitter.com/DiatomiteThem

Facebook: https://www.facebook.com/DiatomiteThem