Το ελαιόλαδο περιμένει τον καταναλωτή

Προς 2,80 ευρώ το λίτρο και με 0,6 οξύτητα ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ραχωνίου Θάσου πούλησε 26 τόνους ελαιολάδου, όπως μεταφέρει ο πρόεδρος, Βασίλης Ζαγοριανός, εξηγώντας ότι αναγκάστηκαν να πουλήσουν για να μπορούν να καλλιεργήσουν. «Το λάδι εξάγεται στην Ιταλία όπου τυποποιείται. Εκείνοι βγάζουν χρήμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον συνεταιρισμό υπάρχουν ακόμα μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων, με συνέπεια οι παραγωγοί να είναι σε δύσκολη θέση, προσδοκώντας μια καλύτερη τιμή για να πουλήσουν το υπόλοιπο. «Μια χρονιά που πουλήθηκε προς 3,50 ευρώ το λίτρο, είχε φύγει όλο το ελαιόλαδο», λέει χαρακτηριστικά. Σε ερώτημα εάν προσβλέπουν σε πωλήσεις με το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού, μετά το άνοιγμα του κάθετου άξονα Νυμφαία – Μακάζα, απαντά ότι εφόσον δεν έχουν πρατήριο να πουλήσουν λιανική, η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Περίπου το μισό ελαιόλαδο πούλησαν οι παραγωγοί της Μάκρης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού, Δημοσθένη Χατζηνικολάου, ενώ το υπόλοιπο παραμένει στα χέρια τους. «Εάν ανοίξουν οι αγορές, εκτιμώ ότι θα πουληθεί. Εμείς έχουμε πελάτες από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Με το άνοιγμα των συνόρων, εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα, εκτός αν φτάσουμε στον Αύγουστο και δεν πουληθεί», περιγράφει.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Μάκρης πωλούν συνήθως πεντάλιτρα προς 4 με 5 ευρώ το λίτρο. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι ελάχιστοι που παράγουν βιολογικό ελαιόλαδο το προώθησαν σε συγκεκριμένους πελάτες και δεν έχουν αποθέματα.

Ωστόσο, περισσότερο προβληματισμένος είναι λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, καθώς, όπως αναφέρει, «η παγωνιά του Φεβρουαρίου επηρέασε πολύ τα βλαστάρια των δέντρων και δεν φαίνονται ορεξάτα για να προχωρήσουν σε παραγωγή».