Η ΑΜΦΙΓΑΛ ανοίγει νέους δρόμους για την Ένωση Αγρινίου

Τέλη Μαΐου βάζει και επίσημα μπροστά το νέο εργοστάσιο και με "μαγιά" 144 παραγωγών ξεκινά η δημιουργία ζώνης γάλακτος

Η ΑΜΦΙΓΑΛ ανοίγει νέους δρόμους για την Ένωση Αγρινίου

Αντίστροφα για την έναρξη λειτουργίας της μετράει πλέον η ΑΜΦΙΓΑΛ, μετά και τα επίσημα εγκαίνια της μονάδας, η οποία θα σηματοδοτήσει την είσοδο της ΕΑΣ Αγρινίου στην αγορά τυροκομικών με επώνυμο, μάλιστα, προϊόν, να προσδιορίζονται για τα τέλη Μαΐου.

Το φιλόδοξο πρότζεκτ μπορεί να πέρασε από… σαράντα κύματα και να αναγκάστηκε στην πορεία να επαναπροσδιορίσει τη στόχευσή του, προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έθεταν η οικονομία συγκυρία και η έλλειψη ρευστότητας, κατάφερε όμως εντέλει να βρει τον δρόμο του. Και μόνο το γεγονός ότι η ύψους 7,5 εκατ. ευρώ επένδυση ξεκίνησε να υλοποιείται και ολοκληρώθηκε εν μέσω της κρίσης με ίδια κεφάλαια, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, θα μπορούσε να πει κανείς ότι συνιστά ένα… μικρό θαύμα.

Οι βάσεις για τη λειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας μπήκαν ήδη από τη σεζόν 2014-2015, όταν και οργανώθηκε για πρώτη φορά η ζώνη γάλακτος της νεότευκτης εταιρείας και υπογράφηκαν συμβάσεις με 144 κτηνοτρόφους από την Αιτωλoακαρνανία. Οι συνολικές εισκομιζόμενες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος έφτασαν τους 1.000 τόνους, οι οποίοι απορροφήθηκαν με τιμές από 98 λεπτά (τιμή βάσης) έως 1,08 ευρώ το κιλό το πρόβειο και με 58 λεπτά το κιλό το γίδινο και, εν συνεχεία, διατέθηκαν στις εταιρείες Δωδώνη, Ήπειρος αλλά και την ΕΑΣ Καλαβρύτων.

Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην “Ύπαιθρος Χώρα” που κυκλοφορεί