Καμπανάκι για τις αυξήσεις-φωτιά στις ζωοτροφές από τον γαλακτοκομικό συνεταιρισμό «Πάρνων»

Την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων (Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, προγράμματα De minimis κλπ) προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των κτηνοτρόφων και να αντιμετωπισθεί το μείζον πρόβλημα της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών ζητάει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Μονερβασιάς «Πάρνων».

Σε επιστολή του που υπογράφει ο πρόεδρος, Αργύρης Τζερεφός, ο συνεταιρισμός τονίζει ότι η κατακόρυφη άνοδος κατά σχεδόν 50% των ζωοτροφών φέρνει δυσβάστακτες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής οι οποίες δεν καλύπτονται από τις αυξημένες τιμές του γάλακτος για την τρέχουσα γαλακτοκομική σεζόν.

Όπως εξηγεί, τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Λακωνίας και της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου «εξαιτίας των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, και την επικρατούσα παρατεταμένη ανομβρία στη περιοχή, με άμεση συνέπεια την μείωση της βοσκήσιμης ύλης».

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

κ. Σπήλιο Λιβανό

Μολάοι, 19.07.2021

Κε Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα η κτηνοτροφία της ευρύτερης περιοχής μας, βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας των υπερβολικών και δυσβάστακτων αυξήσεων στο κόστος παραγωγής, κυρίως λόγω της κατακόρυφης ανόδου κατά σχεδόν 50%, των τιμών των ζωοτροφών. Η απαγορευτική προμήθεια της ξηρής μηδικής, του κριθαριού, του καλαμποκιού αλλά και των παραγώγων τους, τα οποία αποτελούν τις βασικές διατροφικές ύλες της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, οδηγούν την τοπική κτηνοτροφία στα όρια της επιβίωσής της. Η αύξηση που δόθηκε στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά τη τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο, δεν είναι ικανή να απορροφήσει τις υπέρμετρες αυξήσεις των ζωοτροφών και όπως είναι φυσικό η κάθε κτηνοτροφική μονάδα, επανέρχεται στην αρνητική τροχιά των προηγουμένων ετών.

Τα τελευταία στοιχεία τα οποία ενσωματώνουν τις αυξήσεις αυτές, δείχνουν ξεκάθαρα σε κάθε παραγωγό-κτηνοτρόφο το αρνητικό ισοζύγιο εισροών-εκροών της εκμετάλλευσής του. Το γεγονός αυτό, επιβαρύνεται επιπρόσθετα στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας και της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, όπου δραστηριοποιείται ο συνεταιρισμός μας, εξαιτίας των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, και την επικρατούσα παρατεταμένη ανομβρία στη περιοχή, με άμεση συνέπεια την μείωση της βοσκήσιμης ύλης. Τα δεδομένα αυτά, σκορπίζουν την απογοήτευση στους ανθρώπους της κτηνοτροφίας, οι οποίοι ως γνωστόν, αποτελούν τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας (παραγωγή-μεταποίηση-διακίνηση-εμπορία).

Κε Υπουργέ,

Επικαλούμενοι την ευαισθησία σας, εκτιμούμε ότι πρέπει να αξιοποιήσετε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, προγράμματα De minimis κλπ) του Υπουργείου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσπάθειά μας και στοιχειωδώς να προστατευτεί η κτηνοτροφία από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται, για άλλη μια φορά, γύρω από τον κλάδο.

Ο πρόεδρος Δ.Σ.

Ανάργυρος Τζερεφός»