Αυτό το άρθρο είναι 46 μηνών

Πλειοδοσία τιμών στα στέκια για το συμπύρηνο ροδάκινο

20/07/2021
5' διάβασμα
pleiodosia-timon-sta-stekia-gia-to-sybyrino-rodakino-237053

Μέσα σε ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας, που επιτείνεται από τις ανώμαλες συνθήκες που έχουν διαμορφώσει στο πεδίο της παραγωγής τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων μηνών, εξελίσσεται η φετινή συγκομιστική σεζόν στο συμπύρηνο ροδάκινο.

Οι ούτως ή άλλως λειψές ποσότητες, που αναμένεται να παραδοθούν στα εργοστάσια, καθιστούν αυτονόητη την αύξηση της τιμής παραγωγού, το ακριβές ύψος της οποίας όμως δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί. Επί του παρόντος, η μόνη σταθερά είναι τα 30 λεπτά προκαταβολής που, εν είδει διχτυού ασφαλείας, προσφέρουν οι περισσότερες βιομηχανίες του κλάδου, την ίδια στιγμή όμως στα διάφορα «στέκια» οι παραγωγοί βομβαρδίζονται με προσφορές που συχνά αγγίζουν και τα 40 λεπτά/κιλό. «Βλέπουμε μια πλειοδοσία τιμών, κάθε μέρα ακούμε και διαφορετικές τιμές από διάφορα εργοστάσια. Συχνά δεν αποσαφηνίζεται αν πρόκειται για προκαταβολή ή τελική τιμή, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε σύγχυση», λέει στην «ΥΧ» ο Θωμάς Μπάζης, παραγωγός που παραδίδει τα δικά του ροδάκινα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μέσης.

Τα «μαύρα» πληγώνουν τους συνεταιρισμούς

Το σίγουρο είναι ότι, με δεδομένες τις απώλειες της παραγωγής οι οποίες ξεπερνούν το 50%, ο ανταγωνισμός για τις εναπομείνασες ποσότητες χτυπάει κόκκινο. Αυτό, ωστόσο, φαίνεται ότι αφήνει ταυτόχρονα και… πεδίο δόξης λαμπρό στους διάφορους επιτήδειους που λειτουργούν χωρίς παραστατικά, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους συνεταιρισμούς και τις οργανωμένες ομάδες παραγωγών. «Στο τέλος της ημέρας, το ζητούμενο είναι ο παραγωγός να πάρει μια τιμή που θα του επιτρέψει να βγάλει τα έξοδά του και να καλύψει τις υποχρεώσεις του», σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης. «Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι οι παραγωγοί να αποζημιωθούν για το 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί και να μην αφαιρεθεί, όπως ακούγεται, το 30% λόγω της παγωνιάς. Αυτό θα λειτουργούσε και αποτρεπτικά, ώστε να μην μπαίνουν ορισμένοι στη διαδικασία των ‘‘μαύρων’’», συμπληρώνει ο ίδιος.

«Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση φέτος είναι περίπλοκη. Οι περισσότερες ποσότητες που έχουν γλυτώσει από τον καιρό αφορούν την ‘‘Κατερίνα’’, της οποίας οι κοπές βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που οι παραγωγοί δεν μπήκαν μέσα, γιατί τα ροδάκινα είναι ακόμα πράσινα. Ακολουθεί η ‘‘Άνδρος’’ στην οποία όμως οι ζημιές είναι μεγάλες», προσθέτει.

Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) κρατάει, μέχρι στιγμής, κλειστά τα χαρτιά της. «Είναι δεδομένο ότι η τιμή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, αυτήν τη στιγμή, όμως, δεν είμαστε σε θέση να πούμε πόσο. Πρόκειται για μια χρονιά με μεγάλες ανωμαλίες. Για παράδειγμα, βλέπουμε μεγάλη αλληλοκάλυψη ποικιλιών, υπάρχουν χωράφια που ενώ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η συγκομιδή της ‘‘Κατερίνα’’, έρχονται ήδη ποικιλίες οι οποίες κανονικά ήταν μετά από αυτήν. Είναι μεγάλο το μπέρδεμα», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Αποστόλου.

Παράπονα για ποιότητες και αναλώσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα 17 εργοστάσια-μέλη της, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε που δεν έχουν δουλέψει ακόμα, ενώ όσα έχουν παραλάβει πρώτη ύλη εκφράζουν παράπονα για τις ποιότητες. «Οι ποσότητες είναι ακόμα μικρές, ωστόσο, προς το παρόν, φαίνεται ότι οι αποδόσεις είναι οι χειρότερες των τελευταίων ετών. Πολλά ροδάκινα φαίνονται μια χαρά εξωτερικά, όμως εσωτερικά είναι κούφια ή έχουν σπασμένο πυρήνα, κάτι που συνεπάγεται διπλάσια εργατικά για να καθαριστούν», αναφέρει.

Αυτό, όπως σημειώνει, «οφείλεται, έως έναν βαθμό, στο ότι δεν έγιναν οι κατάλληλες φροντίδες (π.χ. σωστά αραιώματα) από τους παραγωγούς, κυρίως όμως στις συνθήκες που επικράτησαν από τον παγετό μέχρι σήμερα». Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες, η αρχική πρόβλεψη ήταν για απώλειες πάνω από 50% μεσοσταθμικά, όμως, όπως υπογραμμίζει, οι νεότερες εκτιμήσεις καθιστούν αυτό το νούμερο αρκετά αισιόδοξο.

Σε εμπορικό επίπεδο, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, δεν έχουν γίνει ακόμα πράξεις. «Μη γνωρίζοντας τι ποσότητες θα παραγάγουν ως τελικό προϊόν και με τι κόστος, αναφορικά με τις ποιότητες και τις αναλώσεις, οι βιομηχανίες δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να προσδιορίσουν συγκεκριμένη τιμή και να προχωρήσουν σε προσφορές. Το σίγουρο είναι ότι οι τιμές που θα λάβουμε θα είναι αυξημένες, ενώ και το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι ζωηρό. Δεν τίθεται ζήτημα για τη διάθεση του προϊόντος, άλλωστε οι ποσότητες θα είναι μικρές», καταλήγει.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021
ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: