Επανεκκίνηση με ιδιώτη επενδυτή για τον Συνεταιρισμό Πάρου

Μίνιμουμ 1,1 εκατ. ευρώ το τίμημα για κάθε ενδιαφερόμενο

Στην εξασφάλιση της «επόμενης μέρας» του συνεταιρισμού, αλλά και στην επανατοποθετήσή του στην αγορά με ένα ευρύ καλάθι προϊόντων, που θα φέρουν τη «σφραγίδα» του νησιού, αποσκοπεί η κίνηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου να επιτρέψει την είσοδο ιδιώτη επενδυτή στο μετοχικό του κεφάλαιο.

Η απόφαση για την αλλαγή του καταστατικού και την αξιοποίηση των διατάξεων του ν. 4673/2020 λήφθηκε στη γενική συνέλευση της 11ης Ιουλίου 2021 και λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα δημοσιεύτηκε και η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Βασικός όρος είναι η απόκτηση 35% των υποχρεωτικών συνεταιριστικών μερίδων και ψήφων και το ελάχιστο τίμημα ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως σημειώνεται, θα πρέπει να ισούται με την αξία των υποχρεωτικών ή και των προαιρετικών μερίδων που θα αποκτήσει και οι οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν στα κέρδη και στα πλεονάσματα κάθε χρήσης.

Πέραν αυτού, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Νίκος Τσιγώνιας, ο επενδυτής θα πρέπει στην αίτησή του να αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να εισφέρει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 4,43 εκατ. ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 75% που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.1.

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων του συνεταιρισμού (οινοποιείο, τυροκομείο, ελαιουργείο), την ανάπλαση του χώρου των εγκαταστάσεων, με σκοπό την επισκεψιμότητά του, καθώς και την αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων και την παραγωγή νέων.

«Αν είχαμε έναν υγιή συνεταιρισμό, δίχως προβλήματα και με τα απαραίτητα κεφάλαια, δεν θα προχωρούσαμε ποτέ στη λύση του ιδιώτη. Προσωπικά μάλιστα και από ιδεολογικής άποψη θα έλεγα ότι είμαι αντίθετος», σημειώνει ο κ. Τσιγώνιας.

«Επειδή, όμως, δεν έχουμε αυτή την ευχέρεια και επειδή είναι αναγκαίο ο συνεταιρισμός να εκσυγχρονισθεί για να μπορέσει να επιβιώσει και να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους αγρότες, πήραμε αυτή την απόφαση», προσθέτει.

Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, με τη συμφωνία εισόδου, ο επενδυτής αναλαμβάνει τη δέσμευση να παραμείνει στον συνεταιρισμό για διάστημα κάποιων ετών, ενώ θα έχει και προνομιακούς όρους συμμετοχής στο μάνατζμεντ. «Το χρονικό διάστημα είναι ανοιχτό προς διαπραγμάτευση. Πρακτικά, βέβαια, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τρία χρόνια, προκειμένου να καλύψει τον χρόνο υλοποίησης της επένδυσης, αλλά και τυχόν τροποποιήσεις, που θα θελήσει να κάνει σε αυτό ο επενδυτής», εξηγεί ο κ. Τσιγώνιας.

Ματιές σε αποστάγματα και ελαιόλαδο

Το κύριο βάρος του προγράμματος πέφτει στο τυροκομείο και στο οινοποιείο που είναι οι δύο δραστηριότητες όπου ο συνεταιρισμός (σήμερα αριθμεί 205 μέλη) πραγματοποιεί συγκέντρωση προϊόντος (περί τους 1.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος και μέχρι 400 τόνους κρασιού σε ετήσια βάση). Στο ελαιουργείο επί του παρόντος παρέχονται μόνο υπηρεσίες ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη για τυποποίηση μικρών έστω ποσοτήτων ελαιολάδου.

Αντίστοιχα σχέδια υπάρχουν και για την παραγωγή αποσταγμάτων, όπως επίσης και την αξιοποίηση και άλλων προϊόντων του νησιού (αρωματικά φυτά, σούμα κ.λπ.). Όλα αυτά, βέβαια, θα προστεθούν στα καταξιωμένα προϊόντα ΠΟΠ που ήδη παράγει ο συνεταιρισμός, όπως η γραβιέρα Πάρου και ο λευκός και ερυθρός οίνος «Πάρος», τα οποία θα γίνει προσπάθεια να προωθηθούν με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο στην εγχώρια, αλλά και στη διεθνή αγορά.

Στα πλάνα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου είναι, επίσης, η αναδιοργάνωση των αποθηκών σε Παροικιά, Αρχίλοχο και Αγκαριά και η επέκταση των δραστηριοτήτων του σε όλο το φάσμα των αγροτικών εφοδίων. Τέλος, προγραμματίζεται ο εμπλουτισμός της γκάμας των βιοτεχνολογικών προϊόντων που παράγονται στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει εδώ και 15 χρόνια ο συνεταιρισμός μας για την επεξεργασία των υποπροϊόντων των μονάδων του.