Με ιδιόκτητο τυποποιητήριο στη νέα σεζόν ο «Ελαιώνας»

Πλήρης καθετοποίηση και ελαιοτριβείο στα πλάνα του μεσσηνιακού συνεταιρισμού

Από τη νέα ελαιοκομική περίοδο, αναμένεται να είναι έτοιμες οι καινούργιες εγκαταστάσεις, καθώς και το τυποποιητήριο του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «Ελαιώνας», με τις εργασίες να βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που εγκρίθηκε το 2018 μέσω του Μέτρου 4.2.1, με συνολικό προϋπολογισμό 703.000 ευρώ, ο οποίος, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της οργάνωσης, Νίκος Αθανασόπουλος, δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί. Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αγορά οικοπέδου, καθώς και κατασκευή δεξαμενών και τυποποιητηρίων που θα καλύπτουν τις ανάγκες του συνεταιρισμού.

Τα περισσότερα έχουν ήδη υλοποιηθεί σε μία ιδιόκτητη πλέον έκταση περίπου 11 στρεμμάτων με ένα μεταλλικό κτήριο που υπολογίζεται στα 850 τ.μ. και 20 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 600 τόνων με όλα τα σύγχρονα μέσα για την αποθήκευση του ελαιολάδου υπό τις καλύτερες συνθήκες.

Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί και τα γραφεία, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να πάρουν τη θέση τους στο τυποποιητήριο και τα μηχανήματα που έχουν παραγγελθεί.

Εξαγωγές σε τρεις χώρες

Στόχος της επένδυσης είναι να καλύψει ο ΑΕΣ «Ελαιώνας» τις ανάγκες τυποποίησης για τις εξαγωγές, αλλά και να αποθηκεύει και να διαχειρίζεται την παραγωγή του. Ο συνεταιρισμός έχει υλοποιήσει και άλλα επενδυτικά προγράμματα, καθώς και πρόγραμμα ΟΕΦ, φροντίζοντας για την κατάρτιση και τον εξοπλισμό της αρκετά μεγάλης ομάδας παραγωγών που διαθέτει, ενώ έχει καταθέσει και καινούργιο σχέδιο ΟΕΦ, που αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου.

Στα επόμενα βήματά του είναι να φτιάξει και ελαιοτριβείο αποκλειστικά για τα μέλη του, προχωρώντας στην καθετοποίηση της παραγωγής, αλλά και στη διαχείριση των αποβλήτων.

«Μετά το 2022 θα ρίξουμε το βάρος μας εκεί», αναφέρει ο κ. Αθανασόπουλος, εξηγώντας ότι προείχε να εξασφαλίσουν το πώς θα συσκευάζουν το ποιοτικό τους προϊόν που εξάγεται τυποποιημένο σε Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία και κατόπιν να προχωρήσουν σταδιακά στο ελαιοτριβείο, αναμένοντας και τα προγράμματα που θα ανοίξουν στη μετά κορωνοϊό εποχή.

«Με την εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια είδαμε ότι αν υπάρχει μία υγιής συνεργασία, μπορούν να συνυπάρξουν ο συνεταιρισμός και ο ιδιώτης», υπογραμμίζει ως προς τη συνεργασία του «Ελαιώνα» με ιδιώτη ελαιοτριβέα της περιοχής.

Ολοκληρωμένη διαχείριση και εύσημα από τον πρωθυπουργό

Στη 17χρονη πορεία του («δεν έχουμε ακόμα ενηλικιωθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασόπουλος), ο «Ελαιώνας» επιχειρεί συνεχώς να ανοίγει νέους ορίζοντες για την καλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, όπου εδρεύει.

Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 2004, βασίζεται στο τρίπτυχο: ασφάλεια του καταναλωτή, προστασία του παραγωγού και προστασία του περιβάλλοντος. Το σχήμα αριθμεί περίπου 160 παραγωγούς που καλλιεργούν 100.000 ελαιόδεντρα σε συνολική έκταση 5.000 στρεμμάτων, εφαρμόζοντας μάλιστα πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης (από τα λίγα πανελλαδικά που το πράττουν στην καλλιέργεια ελιάς).

Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την έμφαση στην ποιότητα και το γεγονός ότι πρόκειται για έναν καινοτόμο και υγιή συνεταιρισμό που βασίζεται στους δικούς τους πόρους, φαίνεται ότι οδήγησαν και τον πρωθυπουργό στην απόφαση να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις τους στην αρχή της εβδομάδας κατά την περιοδεία στη Μεσσηνία.

«Ο πρωθυπουργός διάλεξε να μας επισκεφτεί και μας ανέφερε στην περιοδεία του ως πρότυπο, κάτι που μας ικανοποιεί και μας κάνει περήφανους», σχολιάζει ο κ. Αθανασόπουλος.

Ανταμοιβή και όπλο oι διεθνείς διακρίσεις

Ο συνεταιρισμός παράγει πιστοποιημένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας και κάποιες ποσότητες βιολογικού, ενώ το 20% της παραγωγής, που μεσοσταθμικά φτάνει τους 700 τόνους ετησίως, διατίθεται στην Κεντρική Ευρώπη σε στοχευμένους πελάτες, που ζητούν πολύ ποιοτικό προϊόν.

Μικρή ποσότητα διατίθεται σε εγχώριους τυποποιητές, ενώ το υπόλοιπο φεύγει χύμα κυρίως στην Ιταλία, καθώς και σε κάποιους Έλληνες εμπόρους. Η ποιότητα και οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει του έχουν εξασφαλίσει την προτίμηση των αγορών, αλλά και υψηλές τιμές για τους παραγωγούς-μέλη του. Σε αυτό συμβάλλει και η συμμετοχή του σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπου έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις, όπως τα τρία συνεχόμενα βραβεία στον Mario Solinas.

Φέτος, μόνο, απέσπασε τρία χρυσά βραβεία για το «βάτσικο», όπως λέγεται στην περιοχή το ελαιόλαδο που παράγεται από την Κορωνέικη, από τους Berlin GOOA, London IOOC και Canada IOOC.

«Στόχος είναι τα επόμενα τρία χρόνια να ξεπεράσουμε το 30%-35% τυποποιημένου ελαιολάδου», καταλήγει ο κ. Αθανασόπουλος, τονίζοντας ότι αν αυτό επιτευχθεί θα ανταμειφθούν πολύ περισσότερο και οι παραγωγοί του συνεταιρισμού.