Copa-Cogeca: «Ακόμη μία καταστροφική χρονιά για τη μελισσοκομία»

✱ Η μέση τιμή του μελιού την περίοδο 2018-2020 μειώθηκε από 1,83 σε 1,53 ευρώ/κιλό στην Ουκρανία και από 1,51 σε 1,38 ευρώ/κιλό στην Κίνα ✱ Οι κεντρικές ευρωπαϊκές οργανώσεις χαιρετίζουν την επικείμενη ενίσχυση της νομοθεσίας της ΕΕ και ζητούν περισσότερη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα

Αλλη μια καταστροφική χρονιά κύλησε φέτος για τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους, οι οποίοι πλέον έχουν συμβιβαστεί με τη φτωχή παραγωγή εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Μέσα σε αυτό το μουντό κλίμα, η ανακοίνωση της Κομισιόν σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για το μέλι χαιρετίστηκε από τις κεντρικές αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις της ΕΕ, COPA και COGECA, διανοίγοντας μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας.

Παρότι το 2020 ήταν ήδη μια φτωχή χρονιά για τη συγκομιδή μελιού, το 2021 εξελίσσεται δραματικά, με εκτιμώμενη απώλεια παραγωγής 10%-15% σε σύγκριση με πέρσι. «Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν βιώσει ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έχουν μειώσει σημαντικά τις περιόδους ανθοφορίας και πτήσης των μελισσών, επηρεάζοντας έντονα την παραγωγή.

Ξηρασίες καταγράφηκαν στη Νότια Ευρώπη και για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες και στη Φινλανδία, πλημμύρες στη Βορειοδυτική Ευρώπη (Βέλγιο και Γερμανία), πυρκαγιές που κατέστρεψαν τα ελληνικά δάση. Ως αντιστάθμισμα, οι μελισσοκόμοι σε πολλά κράτη-μέλη χρειάστηκε να εφαρμόσουν σίτιση έκτακτης ανάγκης για τις μέλισσες. Επιπλέον, ορισμένα κράτη-μέλη αντιμετώπισαν αυξανόμενη πίεση λόγω των επιπτώσεων παθογόνων παραγόντων», τονίζουν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων αγροτών.

Αυξημένες οι ευρωπαϊκές εισαγωγές

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές της ΕΕ σε μέλι εξακολουθούν να αυξάνονται και αν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν μπορούν να το δουν αυτό στα ράφια, «είναι επειδή οι σημάνσεις προέλευσης παραμένουν δομικά ανεπαρκείς», ξεκαθαρίζουν οι COPA και COGECA.

«Παρά την ελαφρά αύξηση των τιμών πώλησης χύμα μελιού σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ, η έλλειψη κερδοφορίας για τους εμπορικούς μελισσοκόμους εξακολουθεί να είναι μη βιώσιμη. Εξήγηση σε αυτό το πρωτοφανές παράδοξο δίνουν τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν. Οι εισαγωγές μελιού συνεχώς αυξάνονται. Ξεπέρασαν τους 174.885 τόνους το 2020, +4,7% σε σύγκριση με το 2019. Ο κύριος εξαγωγέας μελιού στην ΕΕ είναι η Ουκρανία, η οποία έχει ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της από 24,3% το 2018 σε 31,3% το 2020 (54.802 τόνοι).

Η μέση τιμή του μελιού μειώθηκε από 1,83 ευρώ/κιλό το 2018 σε 1,53 ευρώ/κιλό το 2020 στην Ουκρανία, ενώ το μέσο ευρωπαϊκό κόστος παραγωγής είναι περίπου 3,5-4 ευρώ/κιλό. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δεύτερη κύρια χώρα εξαγωγής μελιού στην Ευρώπη, την Κίνα. Οι τιμές του μελιού μειώθηκαν από 1,51 ευρώ/κιλό το 2018 σε 1,38 ευρώ/κιλό το 2020».

Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις φρονούν ότι η αναθεώρηση της οδηγίας για το μέλι θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατάματα τις αληθινές προκλήσεις του τομέα, επιδιώκοντας γρήγορες αλλαγές, ιδίως στο κομμάτι της διαφάνειας της αγοράς. «Είναι υψίστης σημασίας να δράσουμε έγκαιρα και γρήγορα, να ενισχύσουμε τη νομοθεσία, να διασφαλίσουμε καλύτερους όρους ανταγωνισμού για τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους και ιδίως να παράσχουμε στους καταναλωτές της ΕΕ τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του μελιού», τονίζουν.

Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλούν τα λόγια του νεοδιορισθέντος προέδρου της ομάδας εργασίας για το μέλι των COPA-COGECA, Stanislav Jas, ο οποίος δήλωσε: «Περιμέναμε από καιρό για αυτή την απόφαση. Ένας ισχυρότερος ευρωπαϊκός κανονισμός μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στην αγορά του μελιού και να προσφέρει ασφάλεια στον ευρωπαϊκό μελισσοκομικό τομέα. Βραχυπρόθεσμα, η ιχνηλασιμότητα θα πρέπει να είναι το σλόγκαν της Κομισιόν και οφείλει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της μεταρρύθμισης».