Μείον φέτος το ταμείο στο κεράσι

Ταβάνι το 1 ευρώ για τις τιμές από τα μέσα Ιουνίου

Με τη σεζόν να ολοκληρώνεται σε περίπου μία εβδομάδα στην ορεινή Πέλλα, η γεύση που μένει στους παραγωγούς κερασιού είναι πικρή. Οι εκμεταλλεύσεις είδαν το κόστος παραγωγής να εκτοξεύεται, με το πετρέλαιο και τα εργατικά να απομυζούν τα έσοδα των αγροτών και την τιμή να μην μπορεί να ξεφύγει από τη μετριότητα κατά το μεγαλύτερο διάστημα της εμπορίας του προϊόντος.

Στις εξαγωγές, το δεδομένο που είχαν να αντιπαλέψουν συνεταιρισμοί και έμποροι ήταν η μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων καταναλωτών. Ωστόσο, κατά τη γνώμη των παραγωγών, οι μεγάλοι χαμένοι για φέτος είναι οι ίδιοι.

«Μεγάλωσε η ψαλίδα μέχρι το ράφι»

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αλμωπίας, Ξενοφώντας Τσέμπης, η χρονιά εξελίχθηκε απογοητευτικά: «Οι τιμές παραγωγού από τα μέσα Ιουνίου μέχρι σήμερα κυμαίνονται από 40 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό. Δεδομένης της μεγάλης αύξησης στο κόστος παραγωγής, με το πετρέλαιο και τα εργατικά σημαντικά αυξημένα, θα έπρεπε να πουλάμε 1,50 ευρώ για να είμαστε καλά. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει αισχροκέρδεια. Για παράδειγμα, τα κεράσια έφτασαν αυτές τις μέρες στο ράφι στη Νορβηγία 5,50 ευρώ/κιλό. Η ψαλίδα από το δέντρο στο ράφι έχει μεγαλώσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα με τον καιρό, πλην μιας δυνατής βροχής πριν από περίπου δέκα ημέρες. «Είχαμε κάποιες ζημιές, αλλά με διαφορετικό αντίκτυπο ανάλογα με την περιοχή και το χωράφι. Θα γίνουν αναγγελίες», σημειώνει.

Στον κάμπο της Σκύδρας, οι καλλιέργειες χτυπήθηκαν έντονα από τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, Νίκο Δημητριάδη. «Σε εμάς υπήρξαν μεγάλες απώλειες λόγω καιρού, με αποτέλεσμα να περισώσουμε ένα 10%-20% της παραγωγής μας. Αυτό βεβαίως σημαίνει πως ό,τι έσοδα είχαμε πήγαν σε εργατικά και άλλα κόστη. Αναφορικά με τις τιμές, η χρονιά ήταν μέτρια με εξαίρεση ελάχιστες ημέρες στην αρχή της σεζόν όπου τα υπερπρώιμα έπιασαν υψηλές τιμές. Αυτά όμως αφορούν μηδαμινές ποσότητες».

«Κάθισε η εγχώρια αγορά»

Ο Θωμάς Σιμούλης, μέλος του ΔΣ του ΑΣ Κισσάβου βάζει αρνητικό πρόσημο στη χρονιά, προβαίνοντας στην αποτίμησή του: «Έχουμε ολοκληρώσει τη συγκομιδή εδώ και δύο εβδομάδες. Ιδιαίτερα στο κλείσιμο της χρονιάς, από τα μέσα Ιουνίου και μετά προσγειωθήκαμε ανώμαλα. Το μάξιμουμ της τιμής παραγωγού ήταν το 1 ευρώ/κιλό, ενώ η βάση εκκίνησης ήταν τα 60 λεπτά. Πρόκειται για τιμές που δεν ικανοποιούν σε καμία περίπτωση και ήταν χειρότερες από την κανονική σεζόν του 2020. Στις αγορές του εξωτερικού υπήρχε μεν μια ροή, ωστόσο η τιμή συμπιέστηκε. Ποσότητες διακινήθηκαν βεβαίως, αλλά δεν έπιασαν τιμή.

Μεγάλο πρόβλημα αποτέλεσε και η κατάρρευση της εγχώριας αγοράς. Το βλέπαμε και πέρσι, αλλά φέτος ήταν το αποκορύφωμα. Ενώ στις μεσοπρώιμες ποικιλίες το προϊόν κρατήθηκε ένα διάστημα στο 1,20-1,30 ευρώ/κιλό από αρχές μέχρι μέσα Ιουνίου, στη συνέχεια η πτώση ήταν κάθετη».

Κάτω από τα επίπεδα του 2020 η εξαγωγική τιμή

Πρόβλημα υπήρξε φέτος και σε μια βασική εξαγωγική αγορά για το ελληνικό κεράσι, την Αίγυπτο, όπου θεσπίστηκαν ορισμένοι νέοι κανόνες για τις συναλλαγές.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων – Λαχανικών και Χυμών, Incofruit-Ελλάς, Γιώργος Πολυχρονάκης, «οι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να βάλουν μια τάξη στις εισαγωγές τους, γιατί είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο της υποτιμολόγησης προϊόντων που εισάγονταν στη χώρα».

Αποτιμώντας τη φετινή σεζόν για τους εξαγωγείς, ανέφερε ότι «σε όγκους είμαστε κοντά στη σεζόν του 2020, που είχε σημειωθεί ρεκόρ όλων των εποχών. Σε επίπεδο όμως τιμών, και έχοντας υπόψη μας τα στοιχεία του πενταμήνου Ιανουάριος-Μάιος 2022, φαίνεται ότι η μέση τιμή χονδρικής για το τυποποιημένο κεράσι που εξάγεται παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σχέση με το 2020».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η «ΥΧ», η μέση τιμή για το πεντάμηνο του 2022 (Ιανουάριος-Μάιος) βρίσκεται στο 1,96 ευρώ/κιλό σε σύγκριση με τα 2,73 ευρώ της «κανονικής» σεζόν του 2020. Ωστόσο, τα οριστικά και πιο αντιπροσωπευτικά συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν όταν και θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για τους επόμενους μήνες, καθώς τον Ιούνιο κορυφώνονται οι όγκοι προς διακίνηση στο κεράσι.