Σε πλήρη εξέλιξη οι πέντε αναδασμοί

Αναγέννηση της καλλιέργειας περιμένουν οι παραγωγοί

«Για πανηγύρια δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά για αναδασμούς όσα θέλετε», είχε δηλώσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σε ανύποπτο χρόνο, πριν ανακοινώσει την επανέναρξη των εργασιών στους ξεχασμένους αναδασμούς στις περιοχές Νεστάνης στην Αρκαδία, Φενεού στην Κορινθία, Αλέας στην Αργολίδα, Δωρίου και Μελιγαλά στη Μεσσηνία.

Εξελίξεις μέσα στον Νοέμβριο αναμένονται για την περιοχή της Νεστάνης, όπου πρώτος στόχος, όπως αναφέρει η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Αρκαδίας, «είναι η συλλογή αιτήσεων, ώστε να ξεκινήσει σωστά η διαδικασία. Ακόμα δεν υπάρχουν τα αιτήματα, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για τον αναδασμό».

Από τη Νεστάνη ο πρόεδρος της κοινότητας, Βασίλης Σπέντζος, δήλωσε ότι «η έκταση που θέλουμε να γίνει αναδασμός είναι 10.000 στρέμματα. Έχει πολλές ιδιοκτησίες, γιατί στην περιοχή αυτή είναι μικρός ο κλήρος. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι ιδιοκτήτες λείπουν στο εξωτερικό και έτσι οι κινήσεις γίνονται με δυσκολία. Είναι ένα σημαντικό έργο, αφού μαζί με τον αναδασμό θα έρθουν και τα αρδευτικά έργα και θα μπορέσουμε με την αξιοποίηση της γης να κρατήσουμε τα παιδιά μας στα χωράφια. Υπολογίζω ότι οι ωφελούμενοι θα είναι πάνω από 100».

Από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι ήδη ολοκληρώνεται ο ένας αναδασμός στην περιοχή Ψάρι Δώριο που αφορά 2.600 στρέμματα και περίπου 500 ωφελούμενους. «Κάποια προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με το αντλιοστάσιο τώρα λύνονται, αφού χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του με 800.000 ευρώ.

Παράλληλα, πάμε για αναδασμό στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Δωρίου, που ξεκίνησε το 1986 και, τελικά, φθάσαμε σήμερα στην υλοποίηση εργασιών που έχουν σχέση με την άρδευση και τον διαχωρισμό των κτημάτων, ώστε να έχουμε την οριστικοποίηση. Ο αναδασμός του Αγίου Γεωργίου είναι και ο μοναδικός ακούσιος στην Πελοπόννησο. Ο προϋπολογισμός του έργου για τον αναδασμό Δωρίου Ψαρίου είναι 650.000 ευρώ, ενώ για τον αναδασμό Αγίου Γεωργίου που είναι 1.500 στρέμματα 685.000 ευρώ» σημείωσε.

Μεσσηνία

Από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας η προϊσταμένη Ευσταθία Γεωργακοπούλου, αναφερόμενη στον αναδασμό της περιοχής Μελιγαλά, είπε ότι «επικεντρωνόμαστε στη συγκέντρωση των υπογραφών που θα αρχίσει μέσα στον Νοέμβρη και θα προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα. Πρόκειται για 29.000 στρέμματα, που έχουν σχέση με 24 τοπικές κοινότητες».

Στην περιοχή του Αρχαίου Φενεού, ο αναδασμός περιλαμβάνει 7.000 στρέμματα και ωφελούμενοι αναμένεται να είναι 500 άτομα περίπου. Όπως αναφέρει ο Απόστολος Παπουτσής, πρόεδρος στην περιοχή, «μιλάμε για μία έκταση όπου η προσπάθεια για καλλιέργεια γίνεται μέχρι τώρα με σημαντικά προβλήματα.

Έλλειψη άρδευσης, έλλειψη αγροτικού οδικού δικτύου και το κυριότερο μικρές εκτάσεις. Για τον αναδασμό, έχουμε περάσει στο δεύτερο στάδιο, που αφορά την ανάρτηση χαρτών». Ο κ. Παπουτσής, αναφερόμενος στη σημασία του αναδασμού, τονίζει πως «είναι ένας βραχνάς αναμονής 40 ετών. Είναι ένα όνειρο που όταν γίνει πραγματικότητα, θα αλλάξουν πολλά. Τα κτήματα θα αποκτήσουν άλλη αξία και θα υπάρξουν και πωλήσεις, ενώ παράλληλα θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε και άλλα προϊόντα».

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για τη διανομή των τεμαχίων δείχνουν ολοκλήρωση της διαδικασίας σε έναν χρόνο περίπου. Τέλος, σε ό,τι αφορά την Αργολίδα, ο αναδασμός θα υλοποιηθεί στις περιοχές Σκοτεινής και Αλέας.