Στα 500.000 δολάρια ανεβάζει το όριο εξαίρεσης πιστωτικών επιστολών η Αίγυπτος

Σημαντική διευκόλυνση για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Αίγυπτο συνιστά η αύξηση του ορίου εξαίρεσης πιστωτικών επιστολών (LC) που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (CBE).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετικό σημείωμά του ο Ιncofruit Hellas, η CBE αύξησε το όριο εξαίρεσης των πιστωτικών επιστολών (LC) για εισαγόμενες αποστολές από τα 5.000 δολάρια στα 500.000 δολάρια .

Eπιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία σταδιακής κατάργησης της απόφασης του Φεβρουαρίου που όριζε τη χρήση πιστωτικών επιστολών για χρηματοδότηση εισαγωγών έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Σημειωτέον ότι η Αίγυπτος αποτελεί βασικό εξαγωγικό προορισμό για αρκετά οπωροκηπευτικά της χώρας μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μήλα καθώς εκεί κατευθύνεται το 70% των ελληνικών εξαγωγών.

Η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας για τις κύριες ποικιλίες σταφυλιών

Αναφορικά με τα υπόλοιπα φρούτα, δύο πρόσωπα παρουσιάζει η εξαγωγική καμπάνια στα επιτραπέζια σταφύλια. Όπως σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, για τις κύριες ποικιλίες η σεζόν αναδεικνύεται μέχρι στιγμής στη χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας. Ωστόσο οι επιδόσεις των νέων ποικιλιών είναι καλύτερες κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, δείχνει το δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών ,

Μιλώντας με αριθμούς, μέχρι τις 4/11/2022 οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχονται σε 43.971 τόνους, μειωμένες κατά 22,1% σε σχέση με το 2021. Η καμπάνια αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται και στην περιοχή της Καβάλας μια από τις κύριες περιοχές παραγωγής και εξαγωγής με την μη συγκομιδή όψιμων ένσπερμων ποικιλιών που, όπως φαίνεται,θα μείνουν στους αμπελώνες.

Ανησυχητική αύξηση στις εισαγωγές μήλων

Στο μεταξύ, οι εξαγωγές μήλων στο διάστημα 1/7/2022-4/11/2022 ανέρχονται σε 29.872 τόνους έναντι 25.525 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2021 με τις ποσότητες προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 20.980 τόνους (έναντι 19.658 τόνων πέρυσι).

Η Σαουδική Αραβία έχει απορροφήσει 1.368 τόνους (έναντι 1370 τόνων πέρυσι), η Ιορδανία 1714 τόνους (έναντι 919 τόνων πέρυσι) και το Κουβέιτ 94 τόνους (έναντι 40 τόνων πέρυσι). Όπως σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης, την τελευταία εβδομάδα είχε παρατηρθεί μια στασιμότητα στις εξαγωγές προς την Αίγυπτο.

Εξάλλου, παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση στις εισαγωγές μήλων που ανέρχονται σε 1.655 τόνους, εκ των οποίων οι 929 τόνοι από την Βόρεια Μακεδονία οι οποίες, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Incofruit Hellas, σκόπιμο θα ήταν να ελεγχουν για τυχόν ελληνοποιήσεις.