Βεντέμα φέτος στην Κρήτη

✱ Με 4,80 μπαίνει το κορωνέικο λάδι στη Μεσσηνία
✱ Κατώτερη των προσδοκιών η εικόνα της Λέσβου

της Ελένης Ριζάκη

Η περίοδος συγκομιδής της ελιάς έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», σε σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας αναμένονται ικανοποιητικές αποδόσεις με μοναδική ίσως εξαίρεση τη Λέσβο.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι παραγωγοί, αλλά και οι συντελεστές του κλάδου κρίνουν ότι αυτές θα ισορροπήσουν μεταξύ δύο τάσεων. Αφενός της αυξημένης ελληνικής παραγωγής που θα πέσει στην αγορά και αφετέρου της σημαντικής ζήτησης που θα προκύψει στην Ευρώπη, καθώς οι «μεγάλες δυνάμεις» στην παραγωγή ελαιολάδου (Ισπανία και Ιταλία) αναμένεται να γνωρίσουν μέχρι και 40% μείωση στην παραγωγή τους.

«Λαδοχρονιά» φέτος για την Κρήτη

Στην Κρήτη φαίνεται πως οι ελαιοπαραγωγοί ξεπέρασαν τα εμπόδια που προκάλεσε ο δάκος και αισιοδοξούν. Πιο συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο πολλοί έχουν ξεκινήσει να συγκομίζουν την παραγωγή τους ήδη από τον Οκτώβρη, με θετικές αποδόσεις και ποιότητα. «Στις αρχές Οκτώβρη, καρποί που ζύγιζαν 5 κιλά έβγαζαν 1 κιλό λάδι. Αυτό είναι πολύ θετικό, γιατί θα βγει περισσότερο λάδι. Επίσης, έχουμε μία βεντέμα της τάξεως του 70%», εξηγεί ο Μανόλης Ζαχαριουδάκης, ελαιοπαραγωγός από την περιοχή.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο Μύρωνας Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου: «Είναι καλή χρονιά για το Ηράκλειο και γενικά για την Κρήτη. Έχουμε βεντέμα από τη μία άκρη του νησιού μέχρι την άλλη. Σε γενικές γραμμές, το λάδι είναι καλό και αναμένουμε παραγωγή 80.000-100.000 τόνων ελαιολάδου. Οι αποδόσεις είναι διπλάσιες, ίσως και τριπλάσιες από πέρυσι, ενώ οι τιμές στις εμπορικές πράξεις που γίνονται κυμαίνονται στα 4,30-4,70 ευρώ/κιλό».

Αναφορικά με τις τιμές, ο κ. Ζαχαριουδάκης επισημαίνει πως για το βιολογικό ελαιόλαδο δεν έχουν δοθεί ακόμα τιμές και ευελπιστεί ότι θα υπάρχει διαφορά από τα συμβατικά. Παρ’ όλα αυτά, αμφότεροι αναδεικνύουν την αγωνία τους για την εύρεση εργατών γης. Μάλιστα, ο πρώτος επισημαίνει πως ενδέχεται οι ελαιοπαραγωγοί να μη συγκομίσουν όλη την παραγωγή τους, αλλά αυτό «θα φανεί στην πορεία».

Στη Σητεία, όπου υπήρχαν προβλήματα με τον δάκο, τα οποία αντιμετωπίστηκαν, η συλλογή έχει ξεκινήσει και από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεχιστεί πιο δυναμικά, ενώ η παραγωγή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 10.000 τόνους. Ειδικότερα, όπως λέει στην «ΥΧ» ο Μανώλης Μαυροματάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας, «μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν ανοίξει όλα τα ελαιουργεία, γιατί ο ψεκασμός έγινε αργά. Έτσι και αλλιώς, οι ελιές δεν είναι ακόμα ώριμες».

Μολαταύτα, «οι αποδόσεις φαίνεται να είναι καλές συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ακόμα σε ποιο ύψος θα φτάσουν. Έχω ακούσει 6-1, 5-1, 4-1. Δεν είναι απογοητευτικό το 6-1, γιατί άλλοτε ήταν 9-1 τέτοια περίοδο». Ωστόσο, ο πρόεδρος εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με τις τιμές και την πορεία που θα διαγράψουν: «Οι τιμές που ακούγονται τώρα είναι 4,30-4,70 ευρώ/κιλό. Προσωπικά λέω ότι θα είναι καλή η τιμή λόγω της έλλειψης της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά περιμένουμε να δούμε τι κατανάλωση θα έχει στο ράφι».

Συνεχίζεται η «κακοδαιμονία» της Λέσβου

Σε σχέση με άλλες περιοχές, στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχει καθυστερήσει η συγκομιδή, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Η φετινή ελαιοπαραγωγή στη Λέσβο αναμενόταν να φτάσει τους 16.000 τόνους λάδι, αλλά, όπως λέει ο Χρήστος Κουτλής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ακρασίου Λέσβου, «τώρα, με αυτά τα δεδομένα θα κατέβουμε κάτω από 10.000, ίσως και χαμηλότερα». Βέβαια, ο ίδιος αναφέρει καλές αποδόσεις λαδιού σε ορισμένες περιοχές που πραγματοποιείται συγκομιδή: «Επειδή οι ελιές είναι εντελώς στεγνές, οι αποδόσεις είναι υψηλές. Ωστόσο, δεν έχουν εμφανιστεί παντού».

Αναφορικά με την αγορά, ο κ. Κουτλής λέει πως το νησί ακόμα δεν έχει παράσχει αρκετό τονάζ, ώστε να θελήσει κάποιος να αγοράσει: «Είναι πολύ μικρές οι ποσότητες που βρίσκονται σήμερα στις δεξαμενές, οπότε δεν είναι ακόμα εμπορεύσιμες και έτσι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πού θα κυμανθούν οι τιμές των φετινών λαδιών».

Στη Μεσσηνία σφυρίζουν την έναρξη της συγκομιδής της Κορωνέικης

Έρχεται σιγά-σιγά η σειρά της Κορωνέικης στη Δυτική Μεσσηνία, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Μαυροελιά, που είναι στην τελική ευθεία. Ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας», μεταφέροντας μία σχετική εικόνα στην «ΥΧ» μίλησε για «εξαιρετική ποιότητα, καλή ποσότητα».

Όσον αφορά τις τιμές, αυτές έχουν σταθεροποιηθεί, όπως τονίζει. «Είμαστε σε αναμονή. Πριν, αγοραζόταν με 4,60 ευρώ/κιλό. Η Κορωνέικη είχε ξεκινήσει με 4,80 ευρώ/κιλό, αλλά και εκεί υπήρξε στασιμότητα, η οποία πιστεύω ότι είναι παροδική. Είναι καλές τιμές για τον παραγωγό, αλλά η ποσότητα λαδιού που θα βγει στην κατανάλωση θα είναι αρκετά αυξημένη και δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει η αγορά».

Αναφορικά με τις αποδόσεις, ο κ. Κόκκινος τονίζει πως «είναι καλές, γιατί είχαμε λίγες βροχοπτώσεις, οπότε οι ελιές έχουν λίγα υγρά. Για τη Μαυροελιά ήταν γύρω στο 14%-15%, ενώ για την Κορωνέικη 17%-18%». Καλύτερη εικόνα καταγράφεται, ωστόσο, στις περιοχές της Ανατολικής Μεσσηνίας. Για παράδειγμα, όπως μας δήλωσε ο Παναγιώτης Μπουρτζίκος, ελαιοπαραγωγός από τη Μάνη, οι αποδόσεις στην περιοχή ξεκίνησαν με αναλογία 5 προς 1, ενώ αναμένεται να βελτιωθούν εν καιρώ, με την αναλογία να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Από βδομάδα ξεκαθαρίζει η εικόνα στη Λακωνία

Τέλος, στη Λακωνία, σύμφωνα με τον Δημήτρη Πολυμενάκο, ελαιοπαραγωγό και ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου, η συγκομιδή της Κορωνέικης μόλις ξεκίνησε. «Μέχρι τώρα, η ποιότητα φαίνεται καλή και η ποσότητα μεγάλη. Οι αποδόσεις επίσης φαίνονται καλύτερες από πέρυσι. Θα είμαστε πιο σίγουροι και τώρα που θα βγει το λάδι, γιατί είχε αρκετές μέρες να βρέξει, από τον Οκτώβριο. Λίγοι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή και για αυτό δεν έχουν ακουστεί ακόμα τιμές. Από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα», λέει ο κ. Πολυμενάκος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022