Ενημέρωση των αγροτών της Πέλλας για την εμβληματική καλλιέργεια της ακτινιδιάς

Την ανάγκη συλλογής του γενετικού υλικού της ακτινιδιάς, με στόχο τη διατήρηση και την παραγωγή πιστοποιημένου υλικού εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, κατά την ομιλία του στην ενημερωτική εκδήλωση για την ακτινιδιά που διοργάνωσε το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Οργανισμού στη Σκύδρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, για την εμβληματική αυτή καλλιέργεια της χώρας μας, θα πρέπει, κατόπιν συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να γίνει συλλογή του γενετικού υλικού του φρούτου, είτε στην Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού του Οργανισμού στη Θέρμη είτε σε άλλο σημείο στην Ελλάδα, με στόχο τη βελτίωση, τη διατήρηση και την παραγωγή πιστοποιημένου υλικού, προκειμένου να αναβαθμιστεί το αναπαραγωγικό σύστημα της χώρας.

Στην ίδια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Οργανισμού για την κατάρτιση του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής και έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Σκύδρας και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς σχετικά με τις ορθές πρακτικές, τις προοπτικές, αλλά και τα προβλήματά της.

Εκτόξευση των εκτάσεων

Στην κατάμεστη από ενδιαφερόμενους αίθουσα, καθώς το ακτινίδιο αποτελεί από τις πλέον εξελίξιμες καλλιέργειες για τους παραγωγούς της Πέλλας, ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας, Δρ. Συμεών Μαρνασίδης, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε, στην ΠΕ Πέλλας καλλιεργούνται 9.922,80 στρ. με ακτινίδια (2021), με εκτιμηθείσα παραγωγή που φτάνει τους 30.000 τόνους, ενώ με βάση τα στατιστικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ την τελευταία δεκαετία παρουσιάστηκε αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις από 2.500 στρέμματα σε 10.800 στρέμματα, με αντίστοιχη αύξηση στις παραγόμενες ποσότητες. Οι επιχειρήσεις εξαγωγής ακτινιδίων της Πέλλας πραγματοποίησαν το έτος 2021 εξαγωγές που έφτασαν τους 50.600 τόνους.

Ακολούθησε η ομιλία του Δρ. Θωμά Σωτηρόπουλου από το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη θρέψη και τη λίπανση της ακτινιδιάς, τους σκοπούς της ορθολογικής λίπανσης για την αύξηση των αποδόσεων, τη βελτίωση της ποιότητας των καρπών και την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας του εδάφους. Παρουσίασε, τέλος, την κατάρτιση προγράμματος συμβουλευτικής λίπανσης μέσω λογισμικού προγράμματος και την εφαρμογή του στη γεωργική πράξη για την επίτευξη ορθολογικής λίπανσης.

Ο γεωπόνος από τα Γιαννιτσά, Σάββας Παστόπουλος, επικεντρώθηκε στο ζήτημα των εχθρών και ασθενειών της καλλιέργειας της ακτινιδιάς και των τρόπων αντιμετώπισής τους. Όπως είπε, η ακτινιδιά, αν και μέχρι πρότινος θεωρείτο είδος σχεδόν απρόσβλητο από εχθρούς και ασθένειες, πλέον αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές είτε από μικροοργανισμούς που έχουν μεταναστεύσει στη χώρα μας είτε από έντομα που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Συνέπεια της αύξησης των εκτάσεων της καλλιέργειας και της εισόδου νέων εχθρών και παθογόνων από άλλες περιοχές του πλανήτη, είναι η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, ενώ απαιτείται, πλέον, από παραγωγούς και γεωπόνους, συνεχή εγρήγορση, πρόληψη και ενημέρωση.

Τα βασικά προβλήματα και οι λύσεις τους

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές ανέπτυξαν, ακόμη, θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για παραγωγούς, γεωπόνους αλλά και φορείς και Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο. Ο MSc γεωπόνος – φυτωριούχος από την Πιπεριά Αριδαίας, Ευάγγελος Γκλαβάκης, εστίασε στις καλλιεργητικές φροντίδες και στα συστήματα διαμόρφωσης, ενώ ο γεωπόνος και διευθυντής πωλήσεων της VITRO HELLAS, Άρης Κωνσταντινίδης, μίλησε για τις καλλιεργούμενες ποικιλίες ακτινιδιάς στη χώρα, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι κιτρινόσαρκες και κοκκινόσαρκες ποικιλίες.

Ιδιαίτερα σημαντικά για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων ήταν και τα ζητήματα που τέθηκαν για την αντιχαλαζική προστασία, αλλά και τα προβλήματα και οι προοπτικές στην εμπορία και διάθεση των ακτινιδίων, από τη γεωπόνο της ΝΕΑ STAR FRUIT, Ζωή Σεϊτανίδου και τον γεωπόνο της ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΑΕ, Ζήση Μανώση.

Όπως ειπώθηκε από τους δύο ομιλητές, η καλλιέργεια του ακτινιδίου είναι δυναμική και βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη στη χώρα μας, αφού έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά οι φυτεύσεις, ενώ ανοίγεται συνεχώς ο δρόμος προς νέες αγορές. Σε ό,τι αφορά τα βασικά προβλήματα που πρέπει να διαχειριστούν παραγωγοί και εξαγωγείς είναι τόσο το κόστος εγκατάστασης και καλλιέργειας, η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή, το κόστος της συντήρησης-συσκευασίας, η έλλειψη συλλογικών σχημάτων, όσο και η έλλειψη ψυκτικών εγκαταστάσεων.

Όπως επισήμανε ο κ. Μανώσης, η ενδυνάμωση του εθνικού brand και η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας σε συνάρτηση με το ότι είμαστε η πρώτη παραγωγός χώρα της Ευρώπης, θα επιφέρει καλύτερο positioning σε διεθνείς αγορές με υψηλές απαιτήσεις.

Την πετυχημένη εκδήλωση, που αποτελεί, για ακόμη μία φορά, επιστέγασμα της συνεισφοράς και της συμβολής του προϊσταμένου του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας, γεωπόνου Msc, Μιχάλη Σιδηρόπουλου, τίμησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, οι δήμαρχοι Πέλλας και Έδεσσας, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Χρήστος Γιαννακάκης, αντιδήμαρχοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, υπάλληλοι υπηρεσιών (ΔΑΟΚ), γεωπόνοι και πολλοί παραγωγοί.