Ψωμί ελληνικό και με τη βούλα σχεδιάζουν οι αρτοποιοί με το ΓΠΑ

Ποιότητα για τον καταναλωτή, στήριξη για τον παραγωγό οι στόχοι

Ελληνικό ψωμί από μαλακό σιτάρι που καλλιεργείται στην Ελλάδα και από ελληνικές ποικιλίες είναι ο στόχος του προγράμματος που αναμένεται να σχεδιαστεί μετά από πρόταση των μελών της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων και Περιχώρων, προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η συγκεκριμένη ιδέα έχει σημαντικές προοπτικές, ειδικά στη χώρα που έχει από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν καταναλώσεις ψωμιού. Χρειάζεται, ωστόσο, να μορφοποιηθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές και να αξιοποιηθεί εμπορικά, έτσι ώστε να μη μείνει στο επίπεδο μιας περιορισμένης ομάδας.

«Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δημιουργήσουμε ελληνικό ψωμί, το οποίο μάλιστα να διαφοροποιηθεί από το βιομηχανοποιημένο ψωμί, το οποίο πλέον οι καταναλωτές μπορούν να βρουν οπουδήποτε», τονίζει στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του ΓΠΑ, Δημήτριος Μπιλάλης.

Ωστόσο, για να υλοποιηθεί, απαιτείται να υπάρξει εμπορικό ενδιαφέρον ή να δημιουργήσει κίνητρα το υπουργείο, λαμβάνοντας την πολιτική απόφαση να στηρίξει την προσπάθεια, επισημαίνει, καθώς το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αναλάβει την εμπορική πλευρά του εγχειρήματος.

Συνάντηση με Γ. Γεωργαντά

Αντιπροσωπεία της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων και Περιχώρων συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά, για το συγκεκριμένο θέμα. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός ανέφερε στην «ΥΧ» ότι το υπουργείο βλέπει θετικά την πρόταση και έχει πρόθεση να στηρίξει την προσπάθεια, ωστόσο επιφυλάσσεται για το τελικό πλαίσιο του σχεδίου, το οποίο θα εκπονηθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας, Παναγιώτης Σαχινίδης, τόνισε ότι η πρόταση αφορά την καλλιέργεια μαλακού σιταριού στην Ελλάδα μέσω συμβολαιακής γεωργίας, «έτσι ώστε να έχουμε πιστοποιημένο ελληνικό ψωμί».

Όπως διευκρίνισε, από την πλευρά των αρτοποιών υπάρχει η διάθεση να μπουν στην περιπέτεια της πιστοποίησης, προκειμένου από τη μία να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια στο μαλακό σιτάρι και η παραγωγή ποιοτικού ψωμιού με συγκεκριμένες προδιαγραφές και, από την άλλη, να στηριχτούν οι Έλληνες παραγωγοί.

Προκειμένου να ξεκινήσει το πρότζεκτ, θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες ποικιλίες μαλακού σιταριού, οι οποίες θα ήταν καλό να προέρχονται από γενετικό υλικό, το οποίο θα είναι ελληνικό.

Επίσης, θα πρέπει να το αναζητούν οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί που θα επιθυμούν, αλλά και θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν. Από την πλευρά του υπουργείου, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσθετης επιδότησης της συμβολαιακής καλλιέργειας, πέραν της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης που θα απολαμβάνει το μαλακό σιτάρι από το 2023. Απαραίτητο συστατικό του εγχειρήματος είναι η συνεργασία συγκεκριμένων αλευρόμυλων, αλλά και η εξεύρεση τράπεζας, η οποία θα υποστηρίξει τη συμβολαιακή μορφή γεωργίας του μαλακού σίτου.

Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπυρίδωνας Κίντζιος, εξηγεί ότι από την πλευρά του ΓΠΑ «θα βοηθήσουμε να στηθεί το θεσμικό πλαίσιο», ώστε να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρότζεκτ.