ΝCC: Βλέπει μείωση 17% των εκτάσεων στις ΗΠΑ και αύξηση παγκόσμιας κατανάλωσης

Μια πρώτη εικόνα των προθέσεων των Αμερικανών παραγωγών ενόψει των επικείμενων σπορών, αλλά και των παραμέτρων που αναμένεται να επηρεάσουν την αγορά βάμβακος τη νέα σεζόν δίνουν τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Βάμβακος (ΝCC) των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα του NCC, την ερχόμενη καλλιεργητική σεζόν οι εκτάσεις που αναμένεται να σπαρθούν με βαμβάκι στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 46,17 εκατ. στρέμματα. Το νούμερο αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 17% σε σύγκριση με το 2022, είναι όμως υψηλότερο από αυτά που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής στις περισσότερες προβλέψεις. Όπως αναφέρει το NCC, τα υψηλά κόστη παραγωγής, αλλά και το γεγονός ότι τα συμβόλαια της νέας σοδειάς είναι μειωμένα 16,5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν έχουν στρέψει αρκετούς παραγωγούς σε ανταγωνιστικές καλλιέργειες (καλαμπόκι, σόγια), οι τιμές των οποίων έχουν μείνει σχετικά αμετάβλητες και στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009.

Μεγαλύτερη(;) η φετινή σοδειά

Σημειώνεται εδώ ότι το 2022 στις ΗΠΑ είχαν σπαρθεί 55,78 εκατ. στρέμματα, το 2021 είχαν σπαρθεί 45,36 εκατ. στρέμματα και το 2020 περί τα 48,96 εκατ. στρέμματα. Βέβαια, οι σπαρμένες εκτάσεις δεν είναι παρά μία μόνο από τις μεταβλητές της εξίσωσης που δίνουν την παραγωγή, οι άλλες δύο είναι το ποσοστό εγκατάλειψης των βαμβακοφυτειών (το οποίο πέρυσι ήταν στις ΗΠΑ ιδιαίτερα υψηλό, λόγω της ξηρασίας που έπληξε το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας) και οι αποδόσεις τους.

Με βάση τη μέση απόδοση της τελευταίας πενταετίας και ένα ποσοστό εγκατάλειψης 22,6% (μέσος όρος πενταετίας, με επιμέρους προσαρμογές ανά πολιτεία), το NCC καταλήγει στην εκτίμηση για μια αμερικανική παραγωγή 15,2 εκατ. δεμάτων το 2023, υψηλότερη δηλαδή από τα 14,68 εκατ. δέματα του 2022. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του NCC, η παγκόσμια παραγωγή τη σεζόν 2023/2024 θα αυξηθεί ελαφρώς στα 115,9 εκατ. δέματα. Αξιοσημείωτη, ωστόσο, είναι η πρόβλεψη για αύξηση 4,7% της παγκόσμιας κατανάλωσης στα 116,1 εκατ. δέματα, όπως και του εμπορίου στα 44,2 εκατ. δέματα, η οποία έχει μια σαφώς αισιόδοξη χροιά και βασίζεται στο σενάριο της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στη διάρκεια της χρονιάς.

Παράγοντες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το σενάριο αυτό και να επιδράσουν αρνητικά στις τιμές, όπως παραδέχεται το NCC, είναι η σφιχτή νομισματική πολιτική, ο υψηλός πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενδεχόμενη επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης στην Κίνα, οι γεωπολιτικές εντάσεις, τα προβλήματα συναλλάγματος σε βασικές εξαγωγικές αγορές και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Για την ώρα, πάντως, το NCC εκτιμά ότι η χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία στην Κίνα θα επιδράσει θετικά στην κατανάλωση βάμβακος, ιδίως αν επιβεβαιωθεί και η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη της χώρας με ρυθμό 5,2% το 2023 έναντι 3% πέρυσι. Ένας επιπλέον αστάθμητος παράγοντας, που θα μπορούσε να φέρει ανακατατάξεις σε εμπορικό επίπεδο, είναι ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ- Κίνας, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Στο μεταξύ, το χρηματιστήριο εξακολουθεί να κινείται στο καθιερωμένο, εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, εύρος των 80-88 σεντς, δείχνοντας, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα μια… ιδιαίτερη προτίμηση στα πέριξ των 85 σεντς/λίμπρα. Την Τρίτη τα συμβόλαια Μαρτίου έκλεισαν στα 85,40 σεντς/λίμπρα, ενώ τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στα 85,07 σεντς/λίμπρα.