myDATA: Ισχυρά μπόνους και φέτος για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Με ταχύτερες επιστροφές φόρου, μείωση του χρόνου παραγραφής για τις ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις και υψηλότερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα «ανταμείβει» και φέτος η Εφορία όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια στις συναλλαγές τους και τα διαβιβάζουν στην πλατφόρμα myDATA.

Η επέκταση για ακόμη έναν χρόνο των ειδικών κινήτρων που ίσχυσαν πέρυσι για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια συμπεριλαμβάνεται σε διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Πιο αναλυτικά:

✱ Για τον εκδότη του τιμολογίου μειώνεται κατά δύο χρόνια η πενταετία εντός της οποίας μπορεί η φορολογική διοίκηση να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Για τον λήπτη του τιμολογίου, ο χρόνος παραγραφής μειώνεται στα τέσσερα χρόνια.

✱ Περιορίζεται στο μισό, δηλαδή στις 45 αντί για 90 ημέρες, ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου, τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

✱ Αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό 100%, η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο ισχύει για τους εκδότες.

✱ Προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.