Έρευνα: Αύξηση 900% στις πατέντες για τρόφιμα και ποτά που τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία

Όπως είναι γνωστό, η σωστή και υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική υγεία και τις νοητικές επιδόσεις. Τα τελευταία χρόνια, το ανεβασμένο ενδιαφέρον για τρόφιμα και ποτά που τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία έχει τροφοδοτήσει μια αλματώδη αύξηση στην έρευνα αυτού του τομέα.

«Την τελευταία δεκαετία, έχουμε σχεδόν 400% αύξηση στον όγκο της έρευνας που σχετίζεται με τη διατροφή και την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία, κάτι που μεταφράζεται σε μια εκτόξευση στις αιτήσεις σχετικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», σημείωσε η Katy Askew, διευθύνουσα σύμβουλος της Διεθνούς Υπηρεσίας Πληροφοριών Τροφίμων (IFIS), παρουσιάζοντας δεδομένα του φορέα και στοιχεία του Euromonitor κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνόδου του FoodNavigator, με αντικείμενο την άνοδο των τροφίμων και των ποτών που συμβάλλουν σε καλύτερη γνωστική υγεία.

Εξετάζοντας τα επιμέρους συστατικά που βρέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας για την εγκεφαλική υγεία μεταξύ 2022 και 2023, η Askew επεσήμανε μια σειρά από αναλύσεις που ξεχωρίζουν τη θετική επίδραση των ακολούθων: βιταμίνες Β, n-3 λιπαρά οξέα, φωσφατιδυλοσερίνη, φλαβονοειδή (Γκίνγκο Μπιλόμπα), κουρκουμίνη, τζινσενοσίδες, ψυχοβιοτικά, ανθοκυανίνες φρούτων και καροτένια.

Πιο συγκεκριμένα, η Askew σημείωσε ότι ο χώρος των ψυχοβιοτικών κινείται «με απίστευτη ταχύτητα», προσθέτοντας ότι η εξέταση των τάσεων στην έρευνα του μικροβιώματος δείχνει ότι υπήρξε μια «τεράστια άνοδος» στην έρευνα μικροβιώματος και στη γνωστική υγεία.

«Μεταφράζεται όλη αυτή η έρευνα σε αντίστοιχο μέγεθος καινοτομίας στην αγορά; Αν κοιτάξουμε τη βάση δεδομένων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, η απάντηση είναι ξεκάθαρα “ναι”. Σημειώθηκε αύξηση 904,6% στις καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μεταξύ 2011 και 2021. Επομένως, δεδομένης της ανόδου 400% στην έρευνα, βλέπουμε ότι αυτό μεταφράζεται σε πνευματική ιδιοκτησία με υπερδιπλάσιο ρυθμό, επομένως υπάρχει ξεκάθαρα επιστήμη που τροφοδοτεί αυτόν τον αγωγό καινοτομίας», επισημαίνει η Askew.

Ωστόσο, η ίδια προειδοποιεί ότι δεν οδηγούν όλες οι πατέντες σε καινοτομίες. «Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ αυτού που πρέπει να κάνετε για να καταθέσετε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και αυτού που πρέπει να κάνετε για να φέρετε ένα προϊόν στην αγορά με ισχυρισμούς υγείας. Σίγουρα στην Ευρώπη αυτό είναι μια πρόκληση», καταλήγει.