Αυτό το άρθρο είναι 17 μηνών

Προ των ευθυνών τους τα κράτη-μέλη για Οικολογικά Σχήματα και γεωργική ασφάλιση

✱ «Μην τα περιμένετε όλα από την ΕΕ», προειδοποιεί η Κομισιόν για τις φυσικές καταστροφές
✱ Ώρα απολογισμού για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ
20/11/2023
5' διάβασμα
pro-ton-efthynon-tous-ta-krati-meli-gia-oikologika-schimata-kai-georgiki-asfalisi-306980

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες τόσο ο πρώτος χρόνος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ από τα κράτη-μέλη και η διαδικασία πληρωμής των Άμεσων Ενισχύσεων στους δικαιούχους, όσο όμως και η χρήση του Γεωργικού Αποθεματικού Κρίσης. Στην εξέταση των κρίσιμων αυτών δεδομένων, δεν έχουν μείνει αμέτοχες οι εθνικές αντιπροσωπείες που έχουν κληθεί να απαντήσουν στις ερωτήσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου και ουσιαστικά να τοποθετηθούν αρμοδίως, αναλαμβάνοντας και το μερίδιο των ευθυνών τους.

Είχαν ενημερωθεί οι αγρότες;

Την τιμητική τους στο τραπέζι των συζητήσεων είχαν την Τρίτη 14 Νοεμβρίου οι αλλαγές στην ΚΑΠ, η εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων και το πώς κύλησε η διαδικασία πληρωμών. Η συζήτηση διεξήχθη με την Επιτροπή Γεωργίας του Συμβουλίου, η οποία κάλεσε τα κράτη-μέλη να απαντήσουν:

✱ Πώς κύλησε το πρώτος έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ;

✱ Υπήρξε απορρόφηση των νέων παρεμβάσεων, και ειδικά των Οικολογικών Σχημάτων στη χώρα σας;

Στο πρώτο ερώτημα, τα κράτη-μέλη κλήθηκαν να περιγράψουν εάν πήγε καλά η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων, σχετικά με τις πληρωμές των Άμεσων Ενισχύσεων, και να προσδιορίσουν τις ημερομηνίες έναρξης και κλεισίματος του ΟΣΔΕ, αλλά και εάν κατάφεραν να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών προκαταβολής.

Επίσης, ρωτήθηκαν εάν οι αγρότες της εκάστοτε χώρας είχαν λάβει επαρκή και έγκαιρη ενημέρωση για το νέο πλαίσιο της ΚΑΠ, αλλά και τις νέες παρεμβάσεις που θα έπρεπε να εφαρμόσουν. Η επιτροπή στάθηκε ιδιαίτερα στα Οικολογικά Σχήματα και εάν αυτά απορροφήθηκαν από τους παραγωγούς, με τα κράτη-μέλη να πρέπει να απαντήσουν ποιοι παράγοντες, κατά τη γνώμη τους, εξηγούν το υψηλότερο ή το χαμηλότερο επίπεδο απορρόφησης σε σύγκριση με τις προσδοκίες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, μιλώντας στην «ΥΧ» κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλία, είχε αποκαλύψει ότι τον Δεκέμβριο η Κομισιόν θα ολοκληρώσει σχετική μελέτη για την απορρόφηση των Οικολογικών Σχημάτων.

Αποθεματικό για πάσαν κρίσιν

Λίγες ημέρες νωρίτερα και με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Κομισιόν, οι εθνικές αντιπροσωπείες κλήθηκαν να συζητήσουν για το μέλλον του Γεωργικού Αποθεματικού Κρίσης. Για τη συνάντηση, οι ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν το πρωί της Πέμπτης 16/11 από τον ίδιο τον γενικό διευθυντή, W. Burtscher, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε ότι οι αγρότες που υποφέρουν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πρέπει να λαμβάνουν φροντίδα και από το ίδιο τους το κράτος.

Σύμφωνα με τον Burtscher, οι εθνικές αντιπροσωπείες συμφώνησαν ότι τα κονδύλια του Αποθεματικού (450 εκατ. ευρώ/έτος) πρέπει να παρέχονται στους αγρότες με διαφάνεια και κυρίως με μέτρο, ώστε να μη δαπανώνται όλα τα χρήματα από την αρχή του κάθε δημοσιονομικού έτους. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Θεσσαλίας και της Σλοβενίας, που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τις πλημμύρες, αλλά το Αποθεματικό του έτους 2023 είχε ήδη εξαντληθεί.

Υπερασπιζόμενος τον επίτροπο Γεωργίας –τον οποίο ευρωβουλευτές κατηγόρησαν για προεκλογικές πολιτικές σκοπιμότητες υπέρ της Πολωνίας–, ο γενικός διευθυντής εξήγησε ότι η έγκριση παροχής κονδυλίων από το Αποθεματικό δεν γίνεται από ένα μεμονωμένο άτομο, αλλά λαμβάνεται από συλλογικά όργανα και εκπροσωπούνται όλα τα κράτη-μέλη.

Μήνυμα στις χώρες της ΕΕ

Μάλιστα, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να εναποθέτουν τις ελπίδες τους μόνο στο Αποθεματικό, αλλά οφείλουν να προστατεύουν τους παραγωγούς τους δημιουργώντας δικό τους Εθνικό Αποθεματικό, να ασφαλίζουν τους αγρότες και τις εκμεταλλεύσεις τους και να αξιοποιούν όλα τα εργαλεία που τους παρέχει η ΚΑΠ, κάτι που, όπως είπε, ελάχιστες χώρες κάνουν, εάν δει κανείς τα Στρατηγικά τους Σχέδια.

«Πράγματι, οι φυσικές καταστροφές τείνουν να γίνουν ένα σύνηθες φαινόμενο και οφείλουμε όλοι να εξετάσουμε ενδελεχώς τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε στο μέλλον», είπε, ενώ προανήγγειλε έκθεση αξιολόγησης που ετοιμάζει η Κομισιόν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή, τους ίδιους τους αγρότες και την επισιτιστική ασφάλεια.

Ο ίδιος αναφέρθηκε αρκετές φορές στις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, στις απώλειες που έχουν οι παραγωγοί, αλλά και στη μείωση της παραγωγικότητας που αναμένεται και τα επόμενα χρόνια. Όπως εξήγησε, οι Θεσσαλοί παραγωγοί θα συνεχίσουν παρ’ όλα αυτά να λαμβάνουν τις Άμεσες Ενισχύσεις τους.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: