Το σπιτικό φαγητό όπλο στην μάχη κατά του διαβήτη τύπου ΙΙ

Το σπιτικό φαγητό όπλο στην μάχη κατά του διαβήτη τύπου ΙΙ

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο, το σπιτικό φαγητό μπορεί να γίνει σύμμαχος στη μάχη κατά του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 58.000 γυναίκες που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study και πάνω από 41.000 άνδρες από τη μελέτη Health Professionals Follow-up Study. Στην αρχή και των δύο μελετών κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν έπασχε από διαβήτη, καρδιακή νόσο ή καρκίνο.

Τα άτομα που έτρωγαν 11 με 14 σπιτικά γεύματα την εβδομάδα είχαν περίπου 13% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα από έξι. Στα γεύματα περιλαμβάνονταν το μεσημεριανό ή το βραδινό και όχι το πρωινό.

Ο Δρ Τζοελ Ζονσζέιν, διευθυντής του Κλινικού Διαβητολογικού Κέντρου στο Ιατρικό Κέντρο «Montefiore» της Νέας Υόρκης αναφέρει πως δεν το ξαφνιάζει το γεγονός πως το σπιτικό φαγητό σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ και μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους καθώς όλοι ξέρουμε πως όταν τρώμε έξω ή καταφεύγουμε σε πρόχειρο προμαγειρεμένο φαγητό ο κίνδυνος διαβήτη τύπου ΙΙ και παχυσαρκίας είναι ορατός.