Μεσσηνία: Ικανοποίηση για τις τιμές και την ποιότητα της σταφίδας

05/10/2025
2' διάβασμα
messinia-ikanopoiisi-gia-tis-times-kai-tin-poiotita-tis-stafidas-363624

Ιδιαιτερα ικανοποιημένοι είναι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας «Η ΕΝΩΣΗ» με τη συνολική εικόνα που διαμορφώθηκε μετά τη συγκομιδή της σταφίδας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Λαζογιάννης, «φέτος πάμε για μια καλή χρονιά. Η παραγωγή είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η φετινή ποιότητα ήταν άριστη και αυτό είναι αποτέλεσμα της σωστής καλλιέργειας που γίνεται. Δεν βρέθηκε κανένα μέρος με προβληματική σταφίδα. Η συγκέντρωση δεν έχει τελειώσει ακόμα. Υπάρχουν ποσότητες σταφίδας».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «υπάρχουν παραγωγοί που κρατάνε πίσω τις ποσότητες, γιατί περιμένουν ότι θα ανέβει αργότερα η τιμή. Το προϊόν, όμως, πρέπει να παραδίδεται, καθότι η αγορά έχει τη δική της λογική. Όποιος παραδώσει τώρα και θέλει να κλείσει παίρνει 2,60 ευρώ. Η τελική τιμή θα ξεκαθαριστεί μέχρι τις 15 Οκτώβρη».

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που καταγράφηκαν τη φετινή περίοδο, ο κ. Λαζογιάννης στέκεται στον παγετό, «τον οποίο κατέγραψε ο ΕΛΓΑ», αλλά και γενικότερα στην αλλαγή του κλίματος, «που έχει αφυδατώσει τα δέντρα». Ο ίδιος περιγράφει ότι «καύσωνας και ξηρασία έχουν δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα. Τα κτήματα δεν αναπτύσσονται όπως πρέπει».

Σχετικά με την εξαγωγική δυνατότητα της σταφίδας, ο κ. Λαζόγιαννης τονίζει ότι «παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποθέματα από την περσινή χρονιά. Η σταφίδα βρίσκει τον δρόμο της εμπορικά, αλλά η καλλιέργεια ακολουθεί φθίνουσα πορεία και αυτό, φυσικά, δεν είναι καθόλου καλό».

Ελλείψεις

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Ένωσης επισημαίνει «την απουσία των νέων και την έλλειψη προγραμμάτων στήριξης στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης, ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη βασικών υποδομών, όπως τα κέντρα υγείας, τα σχολεία κ.λπ. Μετά τις 9 μ.μ., τα χωριά είναι νεκρές πολιτείες».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: