Ακτινίδιο: Υποσχόμενη χρονιά, στη σκιά των ελλείψεων εργατικών χεριών

23/10/2025
9' διάβασμα
aktinidio-yposchomeni-chronia-sti-skia-ton-elleipseon-ergatikon-cherion-365239

Και επίσημα, πλέον, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη συγκομιδή των καρπών της ακτινιδιάς για την τρέχουσα περίοδο. Αν και σε ορισμένες περιοχές είχαν ήδη πραγματοποιηθεί πρώιμες κοπές από ποικιλίες που καλύπτουν τις απαιτούμενες συμβατικές υποχρεώσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής προέρχεται από την ποικιλία Hayward. Η 15η Οκτωβρίου σηματοδότησε την έναρξη της συγκομιδής, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ικανοποιητικές αποδόσεις, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, γεγονός που προοιωνίζεται μια θετική πορεία για το προϊόν.

Ωστόσο, το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης εξακολουθεί να σκιάζει το τοπίο, καθώς πολλοί παραγωγοί προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με περιορισμένο και συχνά ανειδίκευτο προσωπικό, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την ομαλή πορεία της συγκομιδής. Η «ΥΧ», με ρεπορτάζ από τις βασικότερες περιοχές παραγωγής του ακτινιδίου, καταγράφει τη μέχρι τώρα εικόνα της κατάστασης, αναδεικνύοντας παράλληλα τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς.

Θετικά μηνύματα από τη Φθιώτιδα

Ο Βασίλης Μουστερής, παραγωγός ακτινιδίων από τη Μακρακώμη Φθιώτιδας, δηλώνει πως η χρονιά αναμένεται θετική. Όπως εκτιμά, το μέσο βάρος των καρπών θα κυμανθεί στα 90-150 γραμμάρια, κάτι που δημιουργεί προσδοκίες για καλύτερες τιμές από την αγορά. «Οι λεγόμενες πεταλούδες, δηλαδή τα διπλά ακτινίδια (σ.σ. butterfly kiwi), φέτος είναι ελάχιστες. Αυτό δείχνει καλή γονιμότητα και ποιοτική σταθερότητα», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας πως η ποικιλία Τσεχελίδης, που καλλιεργείται στην περιοχή, έχει ήδη συλλεχθεί, με καλές αποδόσεις. Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Μουστερής επισημαίνει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την αγορά, καθώς το προϊόν εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το
1 ευρώ ανά κιλό. «Το γεγονός ότι οι ποσότητες στη γειτονική Ιταλία είναι μειωμένες έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των εμπόρων και αυτό λειτουργεί υπέρ των παραγωγών», προσθέτει.

Παρά τη θετική συγκυρία, επισημαίνει την ανάγκη για καλύτερη οργάνωση των παραγωγών, μέσα από σύγχρονες συλλογικές δομές και συνεταιρισμούς, καθώς και για εξειδίκευση των εργατών γης. «Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι εμφανής και πολλές φορές κοστίζει σε απόδοση και ποιότητα», τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι η καλλιέργεια του ακτινιδίου αποτελεί, πλέον, προϊόν στρατηγικής σημασίας για την περιοχή, καθώς φέρει τη σήμανση ΠΟΠ (σ.σ. Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), ως Ακτινίδιο Κοιλάδας Σπερχειού.

Οι Ξανθιώτες ελπίζουν φέτος σε καλύτερες τιμές και αποδόσεις

Για καλή χρονιά στην περιοχή της Ξάνθης κάνει λόγο ο Χρήστος Κούτρας, παραγωγός ακτινιδίων από το Κουτσό Ξάνθης. Όπως δηλώνει, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, η φετινή δείχνει να είναι σαφώς βελτιωμένη, τόσο σε στρεμματικές αποδόσεις όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Αν επαληθευθεί η ανοδική τάση των τιμών που διαφαίνεται, τότε πράγματι θα μιλάμε για μια καλή χρονιά», τονίζει, σημειώνοντας πως οι τελικές εκτιμήσεις θα γίνουν «όταν μαζέψουμε και πουλήσουμε την παραγωγή».

Αναφερόμενος στη δυναμική της καλλιέργειας, υπογραμμίζει ότι το ακτινίδιο έχει καταστεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγροτικές δραστηριότητες στην περιοχή, με εκτάσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3.000 στρέμματα. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την τοπική οικονομία, αλλά παράλληλα δημιουργεί προκλήσεις, κυρίως ως προς τη διαθεσιμότητα εργατών γης.

«Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Αν δεν υπάρξει θεσμική παρέμβαση ή οργανωμένη λύση, η κατάσταση θα γίνει δυσκολότερη τα επόμενα χρόνια», προειδοποιεί ο κ. Κούτρας. Επισημαίνει, ακόμη, και το γεγονός της αύξησης του κόστους των εισροών, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το εισόδημα και ειδικότερα σε περιόδους που τιμές και παραγωγή βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Υψηλή ζήτηση και νέες φυτεύσεις με κίτρινες ποικιλίες στην Πιερία

Αντίστοιχα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Διονύσης Φώλιος, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας Πιερίας. Όπως αναφέρει, η ζήτηση του προϊόντος παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη, με τις τιμές να κυμαίνονται αυτή την περίοδο από 1,20 έως 1,30 ευρώ ανά κιλό, ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα του καρπού.

«Τα δέντρα είναι φέτος φορτωμένα, σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πέρσι. Οι αποδόσεις φαίνονται υψηλές και η ποιότητα εξαιρετική», σημειώνει. Παράλληλα, κάνει λόγο για αύξηση νέων φυτεύσεων, με ολοένα και περισσότερους παραγωγούς να στρέφονται προς τις κίτρινες ποικιλίες, οι οποίες είναι πιο πρώιμες και έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στις διεθνείς αγορές. «Η αγορά δείχνει να προτιμά τις κίτρινες ποικιλίες, κυρίως λόγω της γλυκιάς γεύσης και της εμφάνισής τους. Αυτό δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις για την τοπική παραγωγή», υπογραμμίζει ο κ. Φώλιος, προσθέτοντας ότι η Πιερία αναδεικνύεται σε μία από τις πλέον ανταγωνιστικές περιοχές στην παραγωγή ακτινιδίου πανελλαδικά.

Έντονη κατά τόπους διαφοροποίηση και με μικροκαρπία στην Ημαθία

Η φετινή καλλιεργητική χρονιά για το ακτινίδιο στην Ημαθία και σε περιοχές όπου υπάρχει εκτεταμένη καλλιέργεια, διαμορφώνεται με έντονες διαφοροποιήσεις ανά περιοχή, με κοινό, όμως, παρονομαστή τη μικροκαρπία.

Αναφορικά με το θέμα, ο Ισαάκ Σαλασίδης, συνιδιοκτήτης της Mithras Commercial Investments και Agretis Farms εταιρείες που επενδύουν δυναμικά στο ακτινίδιο, εξηγεί για τα μικρότερα μεγέθη καρπών, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ότι προκλήθηκαν προβλήματα στη γονιμοποίηση λόγω των όψιμων χαμηλών θερμοκρασιών του Απριλίου.

Όπως λέει ο κ. Σαλασίδης, παρόμοια εικόνα με την Ημαθία, μικροκαρπία και μειωμένη καρπόδεση, παρουσιάζουν περιοχές της Πέλλας της Κατερίνης, της Άρτας και της Καβάλας. «Η ποιότητα είναι γενικά καλή, αν εξαιρέσουμε κάποιες εβδομάδες με ζέστη. Τα μεγέθη των καρπών είναι μικρότερα από άλλες χρονιές, λόγω προβλημάτων στη γονιμοποίηση. Παρ’ όλα αυτά, η ποσότητα συνολικά θα είναι περίπου ίδια με πέρυσι, χάρη στην είσοδο νέων χωραφιών σε παραγωγή».

Ο κ. Σαλασίδης τονίζει, επίσης, για τις τιμές ότι αναμένεται να ξεπεράσουν τις περσινές ανώτερες. «Φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις τα καλά ακτινίδια θα ξεπεράσουν και το 1,10, όταν πέρυσι είχαμε το 1 ευρώ ως την καλύτερη τιμή. Δηλαδή, δείχνει να είμαστε 10%-15% ακριβότερα από πέρυσι. Βέβαια, όλα αυτά θα εξαρτηθούν αργότερα, αφού μόλις μπήκαμε στη συγκομιδή (σ.σ. 15 Οκτωβρίου)», καταλήγει.

Μειωμένες ώρες ψύχους, μικρότερες αποδόσεις στην Άρτα

Πιο συγκρατημενος είναι ο τόνος στην Άρτα για τη νέα συλλεκτική περίοδο, με τον παραγωγό Άγγελο Ξυλογιάννη να εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του, καθώς δεν καλύφθηκαν οι απαιτούμενες ώρες ψύχους. «Τα φυτά θα έπρεπε να είχαν ξεπεράσει τις 800 ώρες ψύχους, όμως αυτό δεν συνέβη. Το αποτέλεσμα είναι οι καλλιέργειες να παρουσιάζουν μειωμένη καρποφορία και τα μεγέθη να είναι μικρότερα», εξηγεί. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μείωση της παραγωγής που φτάνει έως και 50% σε ορισμένες εκμεταλλεύσεις.

Ο κ. Ξυλογιάννης επισημαίνει ότι το ακτινίδιο αποτελεί εθνικό προϊόν που χρειάζεται μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό. «Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκόμενους από την πολιτεία έως τους ίδιους τους παραγωγούς», αναφέρει. Παράλληλα, κάνει λόγο για παράνομες κοπές που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, επισημαίνοντας πως τέτοιες πρακτικές αλλοιώνουν την ταυτότητα του προϊόντος και εγκυμονούν κινδύνους για τη θέση του στις αγορές του εξωτερικού.

«Αν δεν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια προστασίας του προϊόντος και ενίσχυσης της πιστοποίησής του, μπορεί να χαθεί το πλεονέκτημα που με κόπο χτίστηκε τα τελευταία χρόνια», τονίζει. Όσον αφορά τις προοπτικές της καλλιέργειας, υποστηρίζει πως απαιτείται έρευνα και εισαγωγή νέων ποικιλιών με λιγότερες ανάγκες σε ώρες ψύχους, ώστε να προσαρμόζονται καλύτερα στις νέες κλιματικές συνθήκες. «Αυτό, όμως, πρέπει να ενταχθεί σε έναν συνολικό σχεδιασμό, με τη συνεργασία της πολιτείας, των γεωτεχνικών και των ίδιων των παραγωγών», καταλήγει.