Πορτοκάλι: Θετική η εικόνα για τη Ναβαλίνα

Καλή εκκίνηση για την τρέχουσα συλλεκτική περίοδο
26/11/2025
5' διάβασμα
portokali-thetiki-i-eikona-gia-ti-navalina-367662

Με ιδιαίτερα θετικά μηνύματα ξεκίνησε η συλλογή πορτοκαλιών της ποικιλίας Ναβαλίνα στις βασικές παραγωγικές περιοχές. Οι παραγωγοί καταγράφουν υψηλές στρεμματικές αποδόσεις με ικανοποιητικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μια γενικά ευνοϊκή δυναμική στις εμπορικές τιμές, στοιχείο που δημιουργεί αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών παραμένει «ένα ξεσκέπαστο εργοστάσιο», δηλαδή είναι άμεσα εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες. Η πρόσφατη χαλαζόπτωση υπενθύμισε για ακόμα μία φορά τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η παραγωγή, επηρεάζοντας ορισμένες περιοχές και δημιουργώντας ανησυχία για τη συνέχεια.

Ο Σωτήρης Ζαρναβέλης, παραγωγός από το Αγγελόκαστρο, κάνει λόγο για μια εξαιρετική χρονιά, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Όπως αναφέρει, οι περισσότερες Ναβαλίνες έχουν ήδη αποκτήσει τον επιθυμητό χρωματισμό πάνω στο δέντρο, γεγονός που αποτρέπει την ανάγκη τεχνητού αποχρωματισμού, μειώνοντας το κόστος και διασφαλίζοντας φυσικότερη ωρίμανση. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα μεγέθη των καρπών είναι ικανοποιητικά και οι έμποροι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την αγορά του προϊόντος».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η σεζόν άνοιξε στα 40 λεπτά/κιλό + 7 λεπτά εργατικά, ενώ αυτήν τη στιγμή η τιμή κυμαίνεται στα 35 λεπτά + 7 λεπτά, με τους παραγωγούς να έχουν πλέον μπει μαζικά στη διαδικασία της συλλογής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 15 Ιανουαρίου. Μετά τη Ναβαλίνα θα ακολουθήσει η γνωστή ποικιλία Merlin, ενώ αργότερα τη σκυτάλη θα πάρει η Lane Late, που παραδοσιακά δίνει μεγαλύτερη χρονική επέκταση στο εμπορικό ενδιαφέρον.

Ανάγκη για σύγχρονες υποδομές

Ο κ. Ζαρναβέλης τονίζει ότι η καλλιέργεια πορτοκαλιού στην περιοχή παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια. «Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, αλλά και η διαθεσιμότητα νερού, πλεονέκτημα που λείπει από πολλές περιοχές της Νότιας Ελλάδας, ευνοούν σημαντικά τα εσπεριδοειδή. Μεγάλο, επίσης, είναι και το ενδιαφέρον των νέων να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στην περιοχή μας», αναφέρει. Ωστόσο, παρά την ανοδική πορεία, οι τοπικές υποδομές χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς. Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου συνεταιρισμού, ικανού να οργανώσει αποτελεσματικότερα την παραγωγή, τη διαλογή και τη διάθεση. «Η απουσία τέτοιων δομών επιβαρύνει το κόστος και περιορίζει τις δυνατότητες των παραγωγών να επιτύχουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία», περιγράφει.

Νέες ποικιλίες αλλάζουν τον χάρτη της παραγωγής στην Κατοχή Μεσολογγίου

Θετική είναι η εικόνα και στην περιοχή της Κατοχής Μεσολογγίου, όπου ο γεωπόνος και παραγωγός Ηλίας Μαυράκης επιβεβαιώνει ότι τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των πορτοκαλιών εμφανίζονται βελτιωμένες. Οι αποδόσεις ανά στρέμμα κυμαίνονται περίπου στους 3,5 έως 5 τόνους, επίπεδα υψηλότερα από την προηγούμενη σεζόν. Ο ίδιος παρατηρεί επίσης αυξημένο ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις πορτοκαλιών, με στόχο τη διατήρηση ενός σταθερού ετήσιου παραγωγικού κύκλου που θα καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Δυναμική της ποικιλίας Chislett, αναγκαίες οι νέες τεχνολογίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία Chislett, προς την οποία στρέφεται σημαντικό μέρος των νέων φυτεύσεων. Η ποικιλία αυτή φαίνεται να ανταποκρίνεται καλά στις τοπικές συνθήκες και να προσφέρει σταθερή ποιότητα καρπού, γεγονός που την καθιστά ελκυστική για ολοένα και περισσότερους παραγωγούς. Παρά τη γενική ικανοποίηση, ο κ. Μαυράκης υπογραμμίζει ότι η καλλιέργεια έχει ακόμη «πολύ δρόμο μπροστά». Οι υψηλές υγρασίες και οι ήπιες θερμοκρασίες αυτής της εποχής ευνοούν προβλήματα φυτοπροστασίας, καθιστώντας απαραίτητη την εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης.

 Προβληματική χρονιά για την Αργολίδα

Στην Αργολίδα, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά από προβλήματα που έφερε η χαλαζόπτωση (σ.σ. αναλυτικό ρεπορτάζ διαβάσατε στη σελίδα 17 του Τόπου). Το πρώτο ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν αφορά τη διαμόρφωση της τιμής του χυμού, όπου καταγράφεται και διαφορά αντίληψης, με τους χυμοποιούς να πιέζουν για 12 λεπτά και τους παραγωγούς μέσω των συνεταιρισμών να μένουν στην τιμή των 20 λεπτών. Σίγουρα, σε αυτή την αντιπαράθεση αναμένεται να παίξει ρόλο και η ζημιά στο πορτοκάλι από το χαλάζι, αφού κάποιοι μιλάνε για απώλεια 25.000 τόνων. Η τιμή εκκίνησης του πορτοκαλιού είναι 45 λεπτά μεικτά. Παράλληλα, υπάρχει και το πρόβλημα της καθυστέρησης στις χαλαζόπληκτες περιοχές, όπου κανένας δεν μπορεί να κάνει συγκομιδή ούτε καν για χυμό μέχρι να έρθουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ.