Κάνει νερά στο σύσπορο ο καιρός

Στο 70% η συγκομιδή

Τη διακοπή των βροχοπτώσεων περιμένουν οι Θεσσαλοί παραγωγοί, προκειμένου να ξαναμπούν στα χωράφια τους για τη συλλογή του βαμβακιού.

των Γ. Τσατσάκη και Μ. Αμπατζή

Στον θεσσαλικό κάμπο, η συγκομιδή, αυτήν τη στιγμή, αγγίζει το 70%, με τη Λάρισα, το Αλμυρό και το Βελεστίνο να «προπορεύονται» και τις περιοχές γύρω από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τα Φάρσαλα να ακολουθούν. Οι βροχές, που έπεσαν από τις αρχές της εβδομάδας, δημιουργούν στους καλλιεργητές κάποιους φόβους για υποβάθμιση της παραγωγής και για μείωση των αποδόσεων, ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι ότι άπαντες –συμπεριλαμβανομένων και των εκκοκκιστών– εξακολουθούν να μιλούν για τιμές της τάξης των 50-52 λεπτών το κιλό.

Τα βαμβάκια που δεν έχουν ακόμα συλλεχθεί, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι είναι σε κακή κατάσταση: «Είναι πολύ καλά φορτωμένα, απλώς δεν άνοιξαν όλα τα καρύδια για να μπορούν να συγκομιστούν από τις μηχανές», σημειώνει στην «ΥΧ» παραγωγός από τον Νομό Λάρισας.

«Ταύρος» το βαμβάκι, μεγαλώνει το κενό μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης

Στη Ροδόπη, την ίδια στιγμή, η συγκομιδή έχει ξεπεράσει το 80%, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ πιο ευνοϊκές. Οι τιμές, όπως έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα η «ΥΧ», συνεχίζουν να κυμαίνονται μεταξύ 51 και 53 λεπτών το κιλό. Κάτι αντίστοιχο, ωστόσο, δεν συμβαίνει στον Έβρο, όπου οι τιμές στις αλάνες κινούνται αρκετά χαμηλότερα και, πιο συγκεκριμένα, από 46 έως 47 λεπτά το κιλό, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής.

Τα νούμερα αυτά κρίνονται χαμηλά και η πλειονότητα των καλλιεργητών επιλέγουν να αφήσουν ανοιχτή την τιμή, παίρνοντας μια προκαταβολή της τάξης του 30% και να κλείσουν σύμφωνα με τις τιμές που θα διαμορφωθούν στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο κ. Αλεξανδρής προσθέτει ότι η φετινή παραγωγή διακρίνεται για την άριστη ποιότητα, γιατί δεν έβρεξε, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει τελειώσει το πρώτο χέρι.

Κάνει νερά στο σύσπορο ο καιρός

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για τον νέο τρόπο υπολογισμού της συνδεδεμένης ενίσχυσης από το 2017, η οποία θα υπολογίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και, πιο συγκεκριμένα, με βάση τον μέσο όρο στρεμματικής απόδοσης της τελευταίας πενταετίας ανά νομό μειωμένο κατά 20%. Στον πίνακα, που δημοσιεύουμε παρακάτω, περιλαμβάνονται οι αποδόσεις για τις βασικές περιοχές της χώρας.