Οι οργανώσεις Copa και Cogeca… και η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Η συμμετοχή 72 συνεταιρισμών στο μετοχικό σχήμα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ (με συνολικό ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 του μετοχικού της κεφαλαίου), που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας με ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, καθιστούν δυνατή τη συμμετοχή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ως αυτόνομου μέλους στις Copa-Cogeca.

kormentzas gaia epicheirein
γράφει ο Γιώργος Κορμέντζας, μέλος ΔΣ GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

 

Α πό τη σύστασή της, στις αρχές του 2014, στρατηγική επιλογή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αποτέλεσε η συμμετοχή της στις οργανώσεις Copa και Cogeca, προκειμένου έγκαιρα η εταιρεία να διερευνά και, εν συνεχεία, να αναπτύσσει υπηρεσίες που ικανοποιούν αναδυόμενες αγροτικές ανάγκες. Λογική συνέπεια αυτής της στρατηγικής αποτελεί η ενίσχυση της εξωστρέφειας της εταιρείας ταυτόχρονα με την ενδυνάμωση της εταιρικής της εικόνας. Επιπρόσθετα, είναι ευκολότερη η αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα πλαίσια μέσω της συμμετοχής της σε κοινοπραξίες εταίρων για την υποβολή επιτυχημένων προτάσεων.

Η συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 72 συνεταιρισμών (με συνολικό ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 του μετοχικού της κεφαλαίου), που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας με ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, καθιστούν δυνατή τη συμμετοχή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ως αυτόνομου μέλους στις Copa-Cogeca. Υπάρχουν, άλλωστε, αρκετά παραδείγματα εταιρειών που συμμετέχουν στις Copa-Cogeca, που δεν είναι συνεταιρισμοί, αλλά έχουν στο μετοχικό τους σχήμα διάφορες μορφές συλλογικών οργανώσεων παραγωγών. Δεν υπάρχει, ωστόσο, ακόμη ως μέλος των Copa-Cogeca άλλη εταιρεία ή φορέας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που να υιοθετεί και να εφαρμόζει την πρωτοποριακή σύλληψη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, όπου τρεις συνιστώσες (συνεταιριστική, τεχνολογική και χρηματοοικονομική) συνεργούν επ’ ωφελεία του παραγωγού και των οργανώσεών τους. Είναι αυτή η ιδιαίτερη φύση της δομής της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ που την καθιστά επιθυμητό μέλος στις Copa-Cogeca από τα υπάρχοντα μέλη.

Οι οργανώσεις Copa και Cogeca… και η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Η συμμετοχή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στις Copa-Cogeca αποτελεί λογική συνέχεια της ουσιαστικής εμπλοκής της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΙΕΝ στην πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του συνεδρίου τους στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2016, με την παρουσία του επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν. Επιπρόσθετα, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η τεχνοκρατική συνεισφορά στελεχών της εταιρείας σε θέματα ψηφιακής γεωργίας, εκπροσωπώντας τις Copa-Cogeca σε διάφορες ομάδες εργασίας και ομάδες κοινωνικού διαλόγου. Μπορεί να φαίνεται υπερφίαλο, αλλά ακόμη οι Copa-Cogeca δεν διαθέτουν μέλος που να έχει στελέχη με την πολυδιάστατη και πολυθεματική τεχνολογική επιστημονική κατάρτιση, που έχουν τα στελέχη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Καθώς η ευρωπαϊκή γεωργία αλλάζει, είναι σημαντικό τέτοιοι εμπειρογνώμονες να στρατεύονται στην πλευρά των αγροτών και των οργανώσεών τους και όχι απέναντι.

Στρατηγικά, λοιπόν, τα οφέλη της συμμετοχής της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στις Copa-Cogeca είναι τα ακόλουθα:

  • Οι Copa-Cogeca παράγουν πολιτική, διατυπώνουν θέσεις, συν-καθορίζουν τις αγροτικές εξελίξεις, ενημερώνονται άμεσα για το τι συμβαίνει στις ευρύτερες επιχειρησιακές περιοχές της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και, εν γένει, είναι πιο μπροστά από αυτά που θα συμβούν σε εθνικό επίπεδο. Με τη συμμετοχή της, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ μπορεί να λαμβάνει όλα εκείνα τα ερεθίσματα που μπορούν να την οδηγούν σε στοχευόμενες παρεμβάσεις, που θα προβάλλουν και θα αναδεικνύουν έναν ανταγωνιστικό επιχειρηματικό ρόλο, ιδιαίτερα σε θέματα ψηφιακής γεωργίας.
  • Οι Copa-Cogeca συμμετέχουν μέσω των μελών τους σε όλες τις επιτροπές και ομάδες εργασίας που συστήνει το οποιοδήποτε κοινοτικό κέντρο απόφασης. Στο ίδιο πλαίσιο, οι «πόρτες» των εν λόγω κέντρων ανοίγουν αρκετά πιο εύκολα για συζητήσεις, παρουσιάσεις, ανταλλαγές ιδεών κ.λπ. Η επιλογή και η συμμετοχή κατάλληλων τεχνοκρατικών στελεχών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, που έχουν την απαραίτητη γνώση, ειδικά σε θέματα τεχνολογικής αιχμής, ενισχύουν το επιχειρηματικό κεφάλαιο και τις προοπτικές της εταιρείας.
  • Η αξιοποίηση της κατάλληλης εσωτερικής πληροφορίας αυτών των φορέων, σε συνδυασμό με τη δυναμική των εταιρών, μπορεί να οδηγήσει σε κοινοπρακτικά σχήματα που καταφέρνουν να υποβάλουν επιτυχημένες χρηματοδοτικές προτάσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των προτάσεων μπορούν, στη συνέχεια, να οδηγήσουν σε προϊόντα και υπηρεσίες με προστιθέμενη αξία για τον παραγωγό και τις οργανώσεις του.
  • Η δικτύωση μέσω της εμπλοκής σε αγροτικές τεχνολογικές πλατφόρμες και σχετικά πανευρωπαϊκά δίκτυα ενημέρωσης είναι σημαντική για να μπορούν να ληφθούν κατάλληλες επενδυτικές αποφάσεις.

Καθώς, λοιπόν, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΙΕΝ επιχειρεί με όχημα την τεχνολογία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγροτών στις συλλογικές τους οργανώσεις και να παρέμβει ολιστικά στα αγροτικά δρώμενα, η εξωτερική αίγλη που προκύπτει από την παρουσία στις Copa-Cogeca μοιάζει να είναι εξόχως σημαντική. Μια τέτοια συμμετοχή μπορεί να λειτουργήσει τόσο συνεκτικά, όσο και ως αντίβαρο σε εσωτερικές μειοψηφικές αμφισβητήσεις που αδυνατούν να συλλάβουν και να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα και να αξιοποιήσουν εις ολόκληρον τις δυνατότητες που απορρέουν από αυτό.