ΑΑΔΕ: Τρέχουν οι επιστροφές φόρου-εξπρές σε όσους δεν χρωστούν

Πράξη φαίνεται ότι έκανε η ΑΑΔΕ τη δέσμευση για άμεσες επιστροφές φόρου εισοδήματος σε όσους φορολογούμενους δεν χρωστούν. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σχεδόν τρεις βδομάδες μετά την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, περί τα 5,2 εκατ. ευρώ είχαν κατατεθεί μέσω δύο εβδομαδιαίων πληρωμών στους λογαριασμούς 18.184 φορολογούμενων με πιστωτικό εκκαθαριστικό, ενώ άλλη μία πληρωμή αναμενόταν να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Το μοτίβο αυτό, σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση, θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και ο πρώτος συμψηφισμός για φορολογούμενους με πιστωτικό σημείωμα, οι οποίοι έχουν φορολογικά χρέη, αλλά δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας. Εφεξής, αυτοί οι συμψηφισμοί θα γίνονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, ενώ όσοι δεν μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά θα διεκπεραιώνονται το συντομότερο δυνατό από τις ΔΟΥ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή. Επιπλέον, οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 19 Απριλίου είχαν εκκαθαριστεί 169.133 φορολογικές δηλώσεις, με το 55,74% αυτών, δηλαδή παραπάνω από τις μισές, να είναι μηδενικές. Από τις υπόλοιπες, το 19,04% ήταν πιστωτικές και το 25,22% χρεωστικές.