Αδειάζει η κλεψύδρα για Μαρινόπουλο, αγωνιούν οι προμηθευτές (upd)

Αδειάζει η κλεψύδρα για Μαρινόπουλο, αγωνιούν οι προμηθευτές

Αντίστροφα συνεχίζει να μετράει ο χρόνος για τη Μαρινόπουλος καθώς μέρα με τη μέρα τα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης πολλαπλασιάζονται.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα πρέπει να έχει βρεθεί μια λύση που θα εξασφαλίσει ενδιάμεση χρηματοδότηση στην αλυσίδα και η οποία θα της επιτρέψει να συνεχίσει να λειτουργεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η προστασία μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου από τους πιστωτές που έδωσε στον όμιλο με την απόφασή του το Πρωτοδικείο Αθηνών δεν αποκλείεται να αποδειχθεί… δώρον άδωρον.

Για να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται τα καταστήματα της Μαρινόπουλος με προϊόντα (τα οποία οι προμηθευτές πλέον παραδίδουν παρά μόνο εφόσον πληρωθούν τοις μετρητοίς) εκτιμάται ότι απαιτούνται περί τα 100 εκατ. ευρώ μηνιαίως, ενώ αν προστεθούν και τα 20 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των εργαζομένων και των ενοικίων, ο λογαριασμός αυξάνεται στα 120 εκατ. ευρώ.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης – που παρακολουθεί και παρεμβαίνει διακριτικά στο εγχείρημα εξεύρεησης λύσης- αλλά και των τραπεζών επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, και στο να πεισθεί η οικογένεια Μαρινόπουλου να βάλει το χέρι στην τσέπη ώστε να συνδράμει οικονομικά στη διάσωση της αλυσίδας. 

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα- τα οποία, σημειωτέον, δύσκολα μπορούν να δώσουν νέα χρηματοδότηση δίχως εξασφαλίσεις- έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένη πρόταση από τη Σκλαβενίτης η οποία εξετάζεται ενδελεχώς και εξέλιξη αναμένεται να υπάρξει πάνω σε αυτή την ερχόμενη εβδομάδα.

Το «Plan B»

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ετοιμάσει κι ένα «Plan B» σε περίπτωση που το σενάριο εμπλοκής του Σκλαβενίτη δεν προχωρήσει.

Το σχέδιο αυτό, προβλέπει «κατακερματισμό» της αλυσίδας και το μοίρασμα των καταστημάτων στους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες του λιανεμπορίου όπως η Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Μασούτης κλπ. Αυτή η διαδικασία θα γίνει ανάλογα με την έκταση του δικτύου της κάθε αλυσίδας, που θα μετάσχει στη συμφωνία.

Όσον αφορά τις οφειλές προς τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος, σε αυτό το σενάριο αυτές θα απομειωθούν (κατά 50% περίπου) και εν συνεχεία θα αναληφθούν αναλογικά από τις αλυσίδες που θα μοιραστούν το δίκτυο της.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην περίπτωση της αλυσίδας Ατλάντικ, η οποία όταν πτώχευσε τα περισσότερα από τα καταστήματα της πήγαν στον Σκλαβενίτη, τον Μαρινόπουλο, αλλά και τον ΑΒ Βασιλόπουλο.

Καταγγελίες για «δόλια πτώχευση» στη Βουλή

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις γύρω από το Μαρινόπουλο απασχολούν και το ελληνικό κοινοβούλιο, κάτι εύλογο δεδομένου ότι ενδεχόμενη κατάρρευση της αλυσίδας εκτιμάται ότι θα φέρει ανεξέλεγκτο ντόμινο αφού συνδέεται με ένα πολυπληθές δίκτυο μικρών, μεσαίων αλλά και μεγάλων προμηθευτών. Οι τελευταίοι, εκτός από τα όσα έχουν λαμβάνειν από το Μαρινόπουλο, είναι εκτεθειμένοι και απέναντι στις τράπεζες.

Κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου την Παρασκευή 15 Ιουλίου, ο
Δημήτρης Καμμένος , βουλευτής Β΄Πειραιά αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες του ομίλου Μαρινόπουλου, φέρονται να έχουν fund στο Κατάρ , ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ και μίλησε για δόλια πτώχευση στο άρθρο 99. Τόνισε ότι χρειάζεται να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί και να βρεθούν τα χρήματα, που τυχόν βγήκαν στο εξωτερικό.

Ο κ.Καμμένος ρώτησε αν έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε και να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές συνέπειες και για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις και τους προμηθευτές , που θίγονται αλλά και για να προστατευθεί το ελληνικό Δημόσιο, από φορολογικά έσοδα κ.ά. αλλά και αν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες από τυχόν χαριστικές δανειοδοτήσεις, αφού διαφαινόταν το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια.

Ο κ.Αλεξιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι εξετάζεται τι θα γίνει με τις 12.500 θέσεις εργασίας από τα 800 περίπου καταστήματα , τι μπορεί να γίνει για τις επιχειρήσεις που θίγονται και θα πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουν εισπράξει, με στόχο όμως να διασφαλιστούν και τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Γιάννης Τσατσάκης- Άννα Στεργίου