Τα αδιέξοδα των διαπραγματεύσεων της ΚΑΠ

Με τις συνομιλίες για την αναθεώρηση της ΚΑΠ να έχουν μετατεθεί για έναν μήνα, αξίζει να σταθούμε σε δύο ζητήματα που οδήγησαν στο αδιέξοδο της προηγούμενης Παρασκευής.

Το πρώτο αφορά τη σημασία του περιβάλλοντος στη χάραξη των αγροτικών πολιτικών τα χρόνια που έρχονται. Υπάρχουν τρίτες χώρες όπου η προστασία του περιβάλλοντος από τις αγροτικές πρακτικές έχει μηδενική αξία. Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, όταν η βοσκοϊκανότητα μιας περιοχής εξαντλείται, ο συχνά βιομηχανικού μεγέθους κτηνοτρόφος δεν προβαίνει στη βελτίωσή της, αλλά στην εκχέρσωση του διπλανού τροπικού δάσους.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι το προχθεσινό αδιέξοδο στις συνομιλίες της ΚΑΠ οφείλεται στην αντίληψη κάποιων, κυρίως ευρωβουλευτών, ότι η Ευρώπη πρέπει να περάσει στο αντίθετο άκρο. Δηλαδή, στη μονοσήμαντη κατά βάση αντίληψη ότι η βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού πρωτογενούς τομέα είναι πρωτίστως ζήτημα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και όχι συνδυασμός της με την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα.

Το δεύτερο ζήτημα που εξηγεί τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη Παρασκευή είναι η κατανομή των εξουσιών μεταξύ αυτών που απαρτίζουν τις τριμερείς συνομιλίες, δηλαδή του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών και της Κομισιόν.

Οι διαφωνίες των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο πλέον συναποφασίζει την αναθεώρηση της ΚΑΠ, συχνά μεταφέρονται στις συνομιλίες της τριμερούς.

Σε αυτό το νέο δεδομένο πρέπει να προστεθεί η κριτική που ασκείται εις βάρος της Κομισιόν, ότι επιθυμεί να κατέχει πλέον «πολιτικό» ρόλο στις διαπραγματεύσεις και όχι «διαμεσολαβητικό». Μάλιστα, το τελευταίο συχνά χρεώνεται στον επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος είναι εύκολος πολιτικά στόχος, τόσο για τα όσα συχνά διαρρέουν υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν, όσο και για κάποιες απόψεις του, όπως για παράδειγμα, ότι πρέπει να μεταφερθούν πόροι από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις υπέρ των μικρότερων.

Το βέβαιο είναι ότι τις ημέρες του Ιουνίου, που θα κορυφωθούν οι διαβουλεύσεις για τη νέα ΚΑΠ, θα βιώσουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις.