Σε αδιέξοδο η παραγωγή ελιάς ποικιλίας Καλαμών στην Λοκρίδα

Σε αντίθετες κατευθύνσεις για το εμπορικό τους ενδιαφέρον δείχνουν να βρίσκονται η ελιά και το ελαιόλαδο στην περιοχή της Λοκρίδας Φθιώτιδας. Το ελαιόλαδο ακολουθεί τη γνωστή αυξητική πορεία από τη συλλογή του καρπού μέχρι και σήμερα, σε αντίθεση με τη βρώσιμη ελιά και ειδικά την ποικιλία Καλαμών, η οποία παραμένει στις κάδες χωρίς να υπάρχει προοπτική εμπορίας στο άμεσο μέλλον.

Οι ελάχιστες εμπορικές πράξεις κάνουν λόγο για τιμές κάτω του κόστους, που φτάνουν ακόμη και τα 40 λεπτά, όταν πριν από την κρίση της πανδημίας είχαν ξεπεράσει ακόμη και τα 2,5 ευρώ το κιλό. Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο, διότι μετά το καλοκαίρι ξεκινάει και η συλλογή της επόμενης παραγωγής τους.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Κυπραίο, παραγωγό από τον Μεγαπλάτανο Φθιώτιδας, «το 80% της παραγωγής παραμένει στις κάδες και δεν έχει προοπτική. Αυτό βέβαια συμφέρει και τους εμπόρους, διότι δεν χρησιμοποιούν δικούς τους αποθηκευτικούς χώρους και λόγω της προσφοράς έχουν τη δυνατότητα να εμπορεύονται τις ποσότητες που θέλουν».

Επίσης, ο κ. Κυπραίος υποστηρίζει ότι άλλες χρονιές αυτή την εποχή είχε πουληθεί το μεγαλύτερο ποσοστό. «Σήμερα, αυτό που αποκομίζουμε είναι λίγες εμπορικές πράξεις, με επιταγές που φτάνουν ακόμα και τους έξι μήνες. Η έλλειψη κεφαλαίων δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις και στην παραγωγή. Αν συνεχιστεί και φέτος αυτή η αρνητική εξέλιξη, οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μας θα δυσκολευτούν να καλλιεργήσουν», καταλήγει ο ίδιος.