Αδύναμο το κλείσιμο της σεζόν στο ακτινίδιο

Ανάμεικτα συναισθήματα αφήνει σε παραγωγούς και εμπόρους η εμπορική περίοδος που ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα στο ακτινίδιο. Αν και, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται ο Incofruit-Hellas, οι εξαγωγές είχαν ξεπεράσει μέχρι την Παρασκευή 13 Μαΐου τους 191.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 16,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, οι υψηλές προσδοκίες με τις οποίες ξεκίνησε η χρονιά δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η υποκατανάλωση και η γενικότερη οικονομική κρίση έχουν αφήσει αρκετό ακόμα προϊόν στις αποθήκες, οι πιέσεις στις τιμές έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ τα πράγματα «ζορίζει» ακόμα περισσότερο η είσοδος στις αγορές των προϊόντων του Νότιου Ημισφαιρίου.
Μεγάλη η «απόσταση» από τον Φεβρουάριο
«Η τιμή είναι σήμερα περίπου 25% κάτω από τον Φεβρουάριο, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί», επισημαίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Ακτινιδίου και πρόεδρος ΔΣ του ομίλου Κολιός ΑΒΕΕ, Χρήστος Κολιός, εξηγώντας τη διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι τελευταίες εβδομάδες της εμπορικής σεζόν χαρακτηρίζονταν από την ανατίμηση του προϊόντος.
Οι εξαγωγικές ροές είναι χαμηλές ενώ, όπως αναφέρει ο ίδιος, αυτήν τη στιγμή μπαίνουν και τα ακτινίδια νέας εσοδείας της Νέας Ζηλανδίας και της Χιλής στην αγορά, «κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις πωλήσεις των προϊόντων που υπάρχουν αποθηκευμένα στην Ελλάδα».
Παράλληλα, αναφέρονται και ποιοτικά προβλήματα για κάποιες ποσότητες με μαλακώματα που έχουν ως αποτέλεσμα «ακτινίδια, τα οποία έχουν αγοραστεί από 87 έως 1 ευρώ/κιλό να πωλούνται αυτήν τη στιγμή ακόμα και με 40 λεπτά.
Για μια κατώτερη των αρχικών προσδοκιών χρονιά μιλάει και ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης, σημειώνοντας ότι για την οργάνωση οι εξαγωγές έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον κ. Σαραντίδη, οι σχετικά συγκρατημένες πωλήσεις άφησαν πίσω αποθέματα σε εμπόρους και συνεταιρισμούς, ενώ, όπως υπογραμμίζει, και η τιμή έχει χάσει τη δυναμική της, εμφανίζοντας πτώση από 10% έως 20% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
«Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε να υπάρχει μια αύξηση πάνω από 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο», αναφέρει ο κ. Σαραντίδης, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Το ξεκίνημα, όπως εξηγεί, ήταν παρόμοιο με το περσινό «όταν από την περίοδο της συγκομιδής ακόμη άρχισε ένα ντόμινο αυξήσεων σε όλα τα κόστη (ενέργεια, συντήρηση, συσκευασία, μεταφορές), τα οποία επηρεάζουν την τιμή του ακτινιδίου». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνολική επιβάρυνση του κόστους υπολογίζεται στα 13-14 λεπτά/κιλό για τον συνεταιρισμό, τη στιγμή που δεν αυξήθηκαν ανάλογα οι τιμές στο εξωτερικό, σε ό,τι αφορά τις χονδρικές πωλήσεις για τον εκάστοτε προορισμό.
Λείπουν χέρια για αραίωμα και κλάδεμα
Αυτό που, σύμφωνα με τους συνομιλητές, αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα είναι η εξεύρεση εργατικών χεριών για τις τρέχουσες εργασίες του αραιώματος και του κλαδέματος, πολύ δε περισσότερο κατά την περίοδο της συγκομιδής.
Πόσω μάλλον που η νέα παραγωγή αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα της περσινής, βάσει των εκτάσεων που είναι φυτεμένες. «Του χρόνου, αν όλα πάνε καλά με τις καιρικές συνθήκες, πιστεύουμε ότι θα είμαστε στους 350.000-400.000 τόνους», ανέφερε ο κ. Κολιός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή παραγωγή εκτιμάται στους 320.000 τόνους, σαφώς υψηλότερη δηλαδή από τους περσινούς 250.000 τόνους.
Κράτει στις αποστολές από τη ΧιλήΤα μεγάλα αποθέματα που υπάρχουν στην Ευρώπη απασχολούν πάντως και τις χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου με τη Χιλή, για παράδειγμα, να μετατοπίζει την έναρξη της δικής της εμπορικής σεζόν. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ακτινιδίου της χώρας, χαμηλότεροι όγκοι κατευθύνθηκαν σε διάφορες διεθνείς αγορές, με τα στοιχεία, κατά τη 16η εβδομάδα του έτους (18-24 Απριλίου), να δείχνουν ότι αντιπροσώπευαν μόνο το 62% των αντίστοιχων περσινών, σε μία σεζόν που, όπως αναφέρει, ξεκίνησε με σημαντικά αποθέματα φρούτων του Βόρειου Ημισφαιρίου στις αγορές. Αυτή η καθυστέρηση επέτρεψε στις εξαγωγικές επιχειρήσεις να διαθέσουν φρούτα με καλύτερες παραμέτρους, αν και μικρότερα σε μέγεθος λόγω κλιματολογικών συνθηκών. Οι αποστολές, όμως, ήταν μειωμένες, αφού έβρισκαν… μπροστά τους προϊόν άλλων προελεύσεων. «Η φετινή χρονιά μπορεί να θεωρηθεί καλή, αλλά χρειάζεται προσοχή και προσαρμογή των προσδοκιών», σχολίασε στο freshplaza o πρόεδρος της Χιλιανής Επιτροπής Ακτινιδίων, Carlos Cruzat, επισημαίνοντας επίσης τα προβλήματα που δημιουργούν ο πληθωρισμός, οι καθυστερήσεις στις μεταφορές και το υψηλό κόστος των logistics. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις πιέσεις που ασκεί η νεοζηλανδική Zespri με την προώθηση των κίτρινων ακτινιδίων της, μετατοπίζοντας τις εκστρατείες άλλων παικτών, αφήνοντας αιχμές για το μονοπώλιο που έχει διαμορφώσει διαχειριζόμενη το 80%-85% της εξαγώγιμης διεθνούς παραγωγής σε κιτρινόσαρκο ακτινίδιο. |